Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Košická poslankyňa Adamčíková varí chýrny slivkový lekvár bez cukru

Pečenie a varenie je najväčšou záľubou šéfky detašovaného pracoviska ústredia práce v Košiciach.

Margita Adamčíková. V jej kapustnici nájdeme okrem dubákov aj ryžu.Margita Adamčíková. V jej kapustnici nájdeme okrem dubákov aj ryžu. (Zdroj: Judita Čermáková)

Pečenie a varenie je najväčšou záľubou šéfky detašovaného pracoviska Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach Margity Adamčíkovej. Jej rodinka s manželom si nevie dobrý obed predstaviť bez jej špeciality - vyprážaných kuracích pŕs.

„Robím ich pomerne klasicky, len ich obaľujem a vyprážam až tesne pred podávaním. Ale manžel aj deti sa ma vždy pýtajú, kedy ich budem opäť robiť,“ usmieva sa táto vášnivá hubárka, ktorej rekordom je 80 dubákov.

Tie potom vysušené skončili v ich vianočnej kapustnici, ktorú na slovenské pomery netradične dochucuje ryžou.

Zo sladších vecí sa u Adamčíkovcov „nosí“ okrem bublaniny a veľkonočného koláča s marhuľovým džemom, ktorého recept musela po maturite jej syna povinne poskytnúť všetkým členkám maturitnej komisie, najmä bio slivkový lekvár.

Ten potom ako delikatesu pojedajú nielen všetci rodinní príslušníci, ale slúži aj ako vyhľadávaný darček pre známych.

„Nepridávam tam žiaden cukor ani konzervačné látky, čiže môj lekvárik je poctivý a bio. Varíme ho tak, že zoberieme slivky a veľký medený kotol, pod ktorý podkúrime. Umyté, odkôstkované a pomleté slivky varíme, varíme a stále varíme. Samozrejme, zhruba 12 hodín miešame, miešame a miešame, aby nám hrniec neprihorel. Je dobré, keď máme dostatočne veľkú skupinu  'varičov' z rodiny alebo priateľov, ktorí nám pomáhajú a navzájom sa striedajú, keď už nevládzu. My sa im za to odplatíme celodenným pohostením a sladkou lekvárovou výslužkou, keď si každý zoberie domov ešte teplé poháre s lekvárom.“

Vždy ju poteší príloha Korzár varí

Poslankyňa na košickej Terase má síce doma až 300 kuchárskych kníh, no vždy sa teší aj na našu prílohu

Varíme s Korzárom, kde si porovnáva jednotlivé jedlá s tým, ako ich kuchtí ona sama.

Tie recepty, čo sa jej najviac páčia, potom aj vyskúša.

„Veľmi rada skúšam aj netradičné recepty, ak sme niekde v zahraničí, vždy si odtiaľ nejaké prinesiem. Čitateľom vášho denníka ponúkam jeden exotický recept na veľmi chutný koláč až z Thajska.“

Recept

Čokoládovo-višňový koláč

Potrebujeme: 1 pohár višňového kompótu, 3 vajcia, 250 g práškového cukru, 2 čajové lyžice citrónovej kôry, 125 g masla, 60 ml rastlinného oleja, 125 g roztopenej tmavej čokolády, 335 g polohrubej múky, pol prášku do pečiva, 200 g jogurtu (kyslá smotana alebo kyslé mlieko), za hrsť čokoflekov (dajú sa kúpiť v Metre, ale ak nie sú, dáme nasekanú čokoládu).

Postup: Višne zalejeme a necháme si 2 polievkové lyžice šťavy. Vajcia a cukor vyšľaháme, pridáme postupne citrónovú kôru, maslo a čokoládu. Všetko to roztopíme spolu vo vodnom kúpeli, pridáme k vajciam, potom postupne olej, múku s práškom do pečiva, jogurt.

Masu vylejeme na pekáč a pokladieme tam višne a kúsky čokolády.

Môžeme ich aj dopredu vmiešať do cesta, ale mne sa zdá, že to lepšie vyzerá a lepšie sa krája. Pečieme pri 180 stupňoch Celzia asi hodinu, no musíme si dať pozor. Ja som piekla v plynovej rúre asi 30 minút, ale teplota bola určite vyššia. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a ozdobne aj kakaom.

Želám vám, aby ste si na tomto koláči pochutili minimálne tak dobre ako nedávno my.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 577
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 705
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 495
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 753
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 095
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 732
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 936
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 506
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 233
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 007
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie pracovníkov kultúry a médií v budove RTVS.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop