Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 22. september, 2018 | Meniny má Móric
Nájdete nás na webe

Viktor Mikluš radšej čistí mrkvu ako zemiaky

Starosta Vyšného Opátskeho je rád, že v posledných rokoch variť nemusí.

Starosta Vyšného Opátskeho Viktor Mikluš.(Zdroj: Judita Čermáková)

O chutné domáce jedlá sa stará manželka s dcérou. Hlava rodiny sa však chopí hrncov hlavne na najväčšie sviatky – Vianoce a Veľkú noc.

KOŠICE. Viktor Mikluš je ženatý už 32 rokov. „Zo začiatku som varil ja, potom sme varili spolu a teraz varí manželka. Ja iba keď chcem a vtedy varím skutočne rád.“

Zároveň priznáva, že v živote nebol nútený si variť sám.

„V poslednom čase akurát v nedeľu očistím zeleninu. Zemiaky nerád čistím, radšej koreňovú zeleninu.“
Pred týždňom potešil rodinu steakom z krkovičky a ešte predtým polievkou.

„Najprv bola zeleninová, ale nebolo to bohviečo, tak som do toho dal zemiaky. Stále to nebolo ono, tak som bol kúpiť šampiňóny a hríby, ešte stále to nebolo dobré. Tak som pridal klobásu, vtedy to malo tú správnu chuť. Doniesol som ochutnať aj do práce a pochválili mi ju. Neviem, či len zo slušnosti, ale zjedli ju.“

Rezne a zemiakový šalát zvládne tiež, ale do kysnutých koláčov sa radšej nepúšťa. Medzi jeho najobľúbenejšie jedlo patrí fazuľová polievka.

„Ale rodina rozhodla, že bez smotany a bez údeného mäsa, lebo to je škodlivé. Tak si do nej pridám aspoň veľa chilli.“

Viktor Mikluš je vďačný stravník, zje všetko okrem kôprovej omáčky. Najslávnostnejšie jedlá roka sú jedine na jeho pleciach. „Vianočnú kapustnicu robím vždy len ja a takisto aj syrek na Veľkú noc.“

Recept

Veľkonočný mäsový syrek

Potrebujeme: aspoň 1,5 kg bravčového pliecka (surové mäso, nie údené), 15 vajec, strúhanku, soľ, čierne korenie, nové celé korenie, cibuľu, aspoň dvojdňové žemle, petržlenovú vňať, 1 kocku droždia.

Postup: Mäso uvaríme vo vode, ktorú primerane ochutíme soľou, troškou celého čierneho korenia, troma bobuľami celého nového korenia, troma bobkovými listami a jednou celou cibuľou.

Vychladené uvarené mäso pokrájame na malé kúsky, zásadne ho nemelieme. Do nakrájaného mäsa pridáme žemle, ktoré sme krátko namočili vo vode tak, aby neboli úplne mäkké.

Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, trošku roztlčeného nového korenia (nie veľa, lebo plnka bude veľmi aromatická), nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, jednu kocku droždia, ktorú medzi prstami rozdrvíme. Nakoniec pridáme vajcia a podľa potreby strúhanku.

Pripravené suroviny zľahka premiešame, kým nevznikne homogénna masa. Rozmiešanú plnku vložíme do hlbšieho plechu, ktorý sme výdatne vymastili maslom a vysypali strúhankou. Vrch nakoniec zarovnáme.

Necháme odstáť asi pol hodiny, aby svoju prácu urobilo pridané droždie. Pečieme pri 175˚stupňoch C asi hodinu.

Prajem dobrú chuť.

ela

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 180
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 603
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 986
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 602
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 8 255
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 364
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 5 566
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 5 062
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 3 325
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 198

Neprehliadnite tiež

Zavolal na políciu pre hádku so synom, našli ho mŕtveho

Manželka tvrdila, že je len opitý a spí.

Hasiči zasahovali na Hornáde pre únik podozrivej látky

Neznáma chemikália vnikla do rieky zrejme vo Vyšnom Opátskom.

Michalovčania na Nitru nestačili, ostávajú na chvoste tabuľky

Nebodovali už v siedmom stretnutí sezóny.

Hlavné správy zo Sme.sk

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

K vláde majú prísť autoritárske režimy.

ŠPORT

V Miškovci sa bili zvolenskí chuligáni, tiekla krv

Tréner Zvolena Andrej Podkonický sa po zápase ospravedlňoval.

NOVOHRAD

Starosta sa zabýval v dome zo slamy, tvrdí, že by nemenil

Chcel dom, ktorý má dušu. Televízor nepotrebuje.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop