O chutné domáce jedlá sa stará manželka s dcérou. Hlava rodiny sa však chopí hrncov hlavne na najväčšie sviatky – Vianoce a Veľkú noc.
KOŠICE. Viktor Mikluš je ženatý už 32 rokov. „Zo začiatku som varil ja, potom sme varili spolu a teraz varí manželka. Ja iba keď chcem a vtedy varím skutočne rád.“
Zároveň priznáva, že v živote nebol nútený si variť sám.
„V poslednom čase akurát v nedeľu očistím zeleninu. Zemiaky nerád čistím, radšej koreňovú zeleninu.“
Pred týždňom potešil rodinu steakom z krkovičky a ešte predtým polievkou.
„Najprv bola zeleninová, ale nebolo to bohviečo, tak som do toho dal zemiaky. Stále to nebolo ono, tak som bol kúpiť šampiňóny a hríby, ešte stále to nebolo dobré. Tak som pridal klobásu, vtedy to malo tú správnu chuť. Doniesol som ochutnať aj do práce a pochválili mi ju. Neviem, či len zo slušnosti, ale zjedli ju.“
Rezne a zemiakový šalát zvládne tiež, ale do kysnutých koláčov sa radšej nepúšťa. Medzi jeho najobľúbenejšie jedlo patrí fazuľová polievka.
„Ale rodina rozhodla, že bez smotany a bez údeného mäsa, lebo to je škodlivé. Tak si do nej pridám aspoň veľa chilli.“
Viktor Mikluš je vďačný stravník, zje všetko okrem kôprovej omáčky. Najslávnostnejšie jedlá roka sú jedine na jeho pleciach. „Vianočnú kapustnicu robím vždy len ja a takisto aj syrek na Veľkú noc.“
Recept
Veľkonočný mäsový syrek
Potrebujeme: aspoň 1,5 kg bravčového pliecka (surové mäso, nie údené), 15 vajec, strúhanku, soľ, čierne korenie, nové celé korenie, cibuľu, aspoň dvojdňové žemle, petržlenovú vňať, 1 kocku droždia.
Postup: Mäso uvaríme vo vode, ktorú primerane ochutíme soľou, troškou celého čierneho korenia, troma bobuľami celého nového korenia, troma bobkovými listami a jednou celou cibuľou.
Vychladené uvarené mäso pokrájame na malé kúsky, zásadne ho nemelieme. Do nakrájaného mäsa pridáme žemle, ktoré sme krátko namočili vo vode tak, aby neboli úplne mäkké.
Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, trošku roztlčeného nového korenia (nie veľa, lebo plnka bude veľmi aromatická), nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, jednu kocku droždia, ktorú medzi prstami rozdrvíme. Nakoniec pridáme vajcia a podľa potreby strúhanku.
Pripravené suroviny zľahka premiešame, kým nevznikne homogénna masa. Rozmiešanú plnku vložíme do hlbšieho plechu, ktorý sme výdatne vymastili maslom a vysypali strúhankou. Vrch nakoniec zarovnáme.
Necháme odstáť asi pol hodiny, aby svoju prácu urobilo pridané droždie. Pečieme pri 175˚stupňoch C asi hodinu.
Prajem dobrú chuť.
ela
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári