Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Viktor Mikluš radšej čistí mrkvu ako zemiaky

Starosta Vyšného Opátskeho je rád, že v posledných rokoch variť nemusí.

Starosta Vyšného Opátskeho Viktor Mikluš.Starosta Vyšného Opátskeho Viktor Mikluš. (Zdroj: Judita Čermáková)

O chutné domáce jedlá sa stará manželka s dcérou. Hlava rodiny sa však chopí hrncov hlavne na najväčšie sviatky – Vianoce a Veľkú noc.

KOŠICE. Viktor Mikluš je ženatý už 32 rokov. „Zo začiatku som varil ja, potom sme varili spolu a teraz varí manželka. Ja iba keď chcem a vtedy varím skutočne rád.“

Zároveň priznáva, že v živote nebol nútený si variť sám.

„V poslednom čase akurát v nedeľu očistím zeleninu. Zemiaky nerád čistím, radšej koreňovú zeleninu.“
Pred týždňom potešil rodinu steakom z krkovičky a ešte predtým polievkou.

„Najprv bola zeleninová, ale nebolo to bohviečo, tak som do toho dal zemiaky. Stále to nebolo ono, tak som bol kúpiť šampiňóny a hríby, ešte stále to nebolo dobré. Tak som pridal klobásu, vtedy to malo tú správnu chuť. Doniesol som ochutnať aj do práce a pochválili mi ju. Neviem, či len zo slušnosti, ale zjedli ju.“

Rezne a zemiakový šalát zvládne tiež, ale do kysnutých koláčov sa radšej nepúšťa. Medzi jeho najobľúbenejšie jedlo patrí fazuľová polievka.

„Ale rodina rozhodla, že bez smotany a bez údeného mäsa, lebo to je škodlivé. Tak si do nej pridám aspoň veľa chilli.“

Viktor Mikluš je vďačný stravník, zje všetko okrem kôprovej omáčky. Najslávnostnejšie jedlá roka sú jedine na jeho pleciach. „Vianočnú kapustnicu robím vždy len ja a takisto aj syrek na Veľkú noc.“

Recept

Veľkonočný mäsový syrek

Potrebujeme: aspoň 1,5 kg bravčového pliecka (surové mäso, nie údené), 15 vajec, strúhanku, soľ, čierne korenie, nové celé korenie, cibuľu, aspoň dvojdňové žemle, petržlenovú vňať, 1 kocku droždia.

Postup: Mäso uvaríme vo vode, ktorú primerane ochutíme soľou, troškou celého čierneho korenia, troma bobuľami celého nového korenia, troma bobkovými listami a jednou celou cibuľou.

Vychladené uvarené mäso pokrájame na malé kúsky, zásadne ho nemelieme. Do nakrájaného mäsa pridáme žemle, ktoré sme krátko namočili vo vode tak, aby neboli úplne mäkké.

Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, trošku roztlčeného nového korenia (nie veľa, lebo plnka bude veľmi aromatická), nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, jednu kocku droždia, ktorú medzi prstami rozdrvíme. Nakoniec pridáme vajcia a podľa potreby strúhanku.

Pripravené suroviny zľahka premiešame, kým nevznikne homogénna masa. Rozmiešanú plnku vložíme do hlbšieho plechu, ktorý sme výdatne vymastili maslom a vysypali strúhankou. Vrch nakoniec zarovnáme.

Necháme odstáť asi pol hodiny, aby svoju prácu urobilo pridané droždie. Pečieme pri 175˚stupňoch C asi hodinu.

Prajem dobrú chuť.

ela

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 529
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 120
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 251
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 406
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 656
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 069
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 978
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 10 146
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 077
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 903
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Matovič informuje o ďalšom rekorde, v Bardejove a na Orave pokračuje plošné testovanie (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 40 801. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 159 obetí.

Ilustračná fotografia.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Vďaka patrí zodpovedným, ale to najťažšie nás len čaká

V tieto dni neplatia kategórie politickej odmeny alebo odplaty.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Oravčanov hanili za svadby, teraz sú vzorom. A poďakujte vojakom, znelo z každej dediny

Celoštátne testovanie ohrozuje neistá ochota zdravotníkov.

Rad v Donom Kubíne pred mestským kultúrnym strediskom o 8:55 h.

Prvá západná krajina, ktorá sa pokúša plošne testovať, píšu o Slovensku

Netreba odhaliť každého pozitívneho, vysvetľuje odborník.

Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop