Kým niektoré veľkonočné zvyky najmä v mestách zanikajú, iné sa tešia mimoriadnej obľube. Medzi ne patrí aj tradičné posvätenie jedál, ktoré sa objavia na slávnostnom stole. Desiatky Košičanov priniesli vyzdobené košíky aj do Dómu svätej Alžbety. Farár spoločne s miništrantmi požehnal nielen ich obsah, ale aj konzumentov.
KOŠICE. Svätiť košíky chodievali väčšinou ženy a dievčatá. Dnes je to však rodinná udalosť a svoje košíčky plné čokoládových dobrôt si neraz nesú aj deti, v tých mužských sa zas okrem mäsových špecialít občas nájde aj fľaštička páleného. „To aby nám padlo na úžitok a nikomu nezostalo zle,“ vysvetľoval pán Michal, ktorý kúpačov svojich dcér hostil aj domácou hruškovicou.
Tradícia hovorí, že všetky posvätené jedlá sa majú bez zvyšku skonzumovať a použiť. Vyhodiť sa nesmú ani omrvinky, tie treba spáliť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári