Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 25. august, 2019 | Meniny má Ľudovít
Nájdete nás na webe

Starosta Ťahanoviec má rád mokré zákusky

Cyril Betuš má najradšej tradičné slovenské jedlá, ale nepohrdne ani koláčmi so šľahačkou a pudingom.

Starosta Cyril Betuš. Pripravuje zemiaky na špeciálny recept.Starosta Cyril Betuš. Pripravuje zemiaky na špeciálny recept.(Zdroj: archív)

Starosta sídliska Ťahanovce Tvrdí, že pečie najlepšiu bublaninu na svete.

KOŠICE. Cyril Betuš vie variť už od detstva vďaka mame, ktorej neustále pomáhal. Začínal tradičnými jedlami Liptova, odkiaľ pochádza. Napríklad bryndzové halušky, pirohy a polievky ako kapustová, hrachová či fazuľová.

„Moja stará mama hovorila, že polievka musí byť taká hustá, aby v nich lyžica stála. Varil som preto kalorické a ťažké jedlá. Stále sa k nim občas vraciam. Tieto tradičné jedlá som na začiatku manželstva naučil variť aj svoju manželku.“

Priznáva, že jeho dnešná iniciatíva v kuchyni je menšia.

„Ale sú také dni, napríklad soboty a nedele, keď sa toho chopím. Deti však hovoria, že mama varí lepšie. Lebo som z kuchynskej praxe v poslednom čase vypadol.“

Starosta vie piecť iba bublaninu.

„Tú robím najlepšiu na svete. Na ostatné koláče si netrúfam, lebo ja mám rád také mokré zákusky, kde je veľa krému, šľahačky alebo pudingov. Tieto mokré zákusky si skôr kupujeme, na kúsky.“

Jeho obľúbené jedlo je bravčový rezeň so zemiakmi na kyslo (zaparené horúcou vodou) s ryžou na cibuľke.

„Alebo kapusta a domáca knedľa s bravčovým mäskom či bryndzové halušky, ktoré robím iba ja, lebo ich nikto iný robiť nevie. Veľmi obľúbeným jedlom v našej domácnosti je fajná hustá kapustnica a tatranské zemiaky. Rád to robím, keď majú k nám prísť hostia a niečo si pomaškrtiť.“

Recept Cyrila Betuša

Tatranské zemiaky

Potrebujeme: surové liptovské zemiaky, bryndzu, samozrejme, liptovskú, červenú sladkú papriku, cibuľu, šunkovú salámu, fajnú prerastanú slaninku, rascu a bravčovú masť.

Menšie zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke do polomäkka. Potom ich pozdĺžne rozrežeme a vnútro vydlabeme. Bryndzu vymiešame s paprikou, posekanou cibuľkou a nadrobno pokrájanou šunkou. Z tejto zmesi vyrobíme guľky, naplníme polovice zemiakov, druhou ich prikryjeme, posypeme rascou a na každý zemiak dáme plátok slaniny. Upečieme v rúre na masti.

Pred jedlom za kalíšťok 52 % slivovičky a potom priebežne popíjať vychladené a fajné orosené pivko.

_r3225_res.jpg

Zapečené zemiaky. Tradičná slovenská dobrota. Foto: archív

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  4. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  3. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  4. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  5. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Prvá časť
  6. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  8. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  9. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  10. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  1. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 57 739
  2. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 080
  3. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 9 505
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 032
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 8 937
  6. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta 8 833
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 591
  8. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 6 418
  9. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 784
  10. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami 4 602

Neprehliadnite tiež

Košice pripravujú klimatickú mapu za 300-tisíc eur. Zisťujú pocity ľudí

Odborníci očakávajú horúčavy, intenzívne búrky a obdobie sucha.

Výkyvy počasia budú podľa meteorológov v budúcnosti trápiť Košice.

Košický zlatý poklad prevážali vlakom ako bežnú batožinu

Našli ho v roku 1935, má nevyčísliteľnú hodnotu.

Čergovské lesy skrývajú vzácnu pamiatku zo 16. storočia

Historický medzník s nápisom stojí nad obcou Červená Voda.

Starosta obce Červená Voda Pavol Džačovský pri historickom medzníku zo 16. storočia v lese nad obcou.

Urnový háj v Lorinčíku. Aj tam môžu ísť peniaze od mesta Košice

Aj malé mestské časti hľadajú, ako použiť financie z košického magistrátu.

Pri Kostole svätého Vavrinca v Lorinčíku by mohlo vzniknúť nové kolumbárium s 80 až 120 urnovými miestami.

Hlavné správy zo Sme.sk

Sex, drogy a rock and roll do tábora nepatria, vraví šéf skautov

Skauting vedie deti k zodpovednosti, hovorí šéf skautov.

Minister spravodlivosti Gábor Gál.
Nikola Radosová (vpravo), Laura Künzlerová a Gabi Schottroffová (obe Švajčiarsko) v zápase Slovensko - Švajčiarsko ME vo volejbale žien 2019.

Aj dospelý mozog tvorí nové nervové bunky. Načo nám sú?

Mať dlhý chvost a ostré zuby sa vypláca.

Neuróny v mozgu.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop