Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 22. január, 2019 | Meniny má Zora
Nájdete nás na webe

Starosta Ťahanoviec má rád mokré zákusky

Cyril Betuš má najradšej tradičné slovenské jedlá, ale nepohrdne ani koláčmi so šľahačkou a pudingom.

Starosta Cyril Betuš. Pripravuje zemiaky na špeciálny recept.(Zdroj: archív)

Starosta sídliska Ťahanovce Tvrdí, že pečie najlepšiu bublaninu na svete.

KOŠICE. Cyril Betuš vie variť už od detstva vďaka mame, ktorej neustále pomáhal. Začínal tradičnými jedlami Liptova, odkiaľ pochádza. Napríklad bryndzové halušky, pirohy a polievky ako kapustová, hrachová či fazuľová.

„Moja stará mama hovorila, že polievka musí byť taká hustá, aby v nich lyžica stála. Varil som preto kalorické a ťažké jedlá. Stále sa k nim občas vraciam. Tieto tradičné jedlá som na začiatku manželstva naučil variť aj svoju manželku.“

Priznáva, že jeho dnešná iniciatíva v kuchyni je menšia.

„Ale sú také dni, napríklad soboty a nedele, keď sa toho chopím. Deti však hovoria, že mama varí lepšie. Lebo som z kuchynskej praxe v poslednom čase vypadol.“

Starosta vie piecť iba bublaninu.

„Tú robím najlepšiu na svete. Na ostatné koláče si netrúfam, lebo ja mám rád také mokré zákusky, kde je veľa krému, šľahačky alebo pudingov. Tieto mokré zákusky si skôr kupujeme, na kúsky.“

Jeho obľúbené jedlo je bravčový rezeň so zemiakmi na kyslo (zaparené horúcou vodou) s ryžou na cibuľke.

„Alebo kapusta a domáca knedľa s bravčovým mäskom či bryndzové halušky, ktoré robím iba ja, lebo ich nikto iný robiť nevie. Veľmi obľúbeným jedlom v našej domácnosti je fajná hustá kapustnica a tatranské zemiaky. Rád to robím, keď majú k nám prísť hostia a niečo si pomaškrtiť.“

Recept Cyrila Betuša

Tatranské zemiaky

Potrebujeme: surové liptovské zemiaky, bryndzu, samozrejme, liptovskú, červenú sladkú papriku, cibuľu, šunkovú salámu, fajnú prerastanú slaninku, rascu a bravčovú masť.

Menšie zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke do polomäkka. Potom ich pozdĺžne rozrežeme a vnútro vydlabeme. Bryndzu vymiešame s paprikou, posekanou cibuľkou a nadrobno pokrájanou šunkou. Z tejto zmesi vyrobíme guľky, naplníme polovice zemiakov, druhou ich prikryjeme, posypeme rascou a na každý zemiak dáme plátok slaniny. Upečieme v rúre na masti.

Pred jedlom za kalíšťok 52 % slivovičky a potom priebežne popíjať vychladené a fajné orosené pivko.

_r3225_res.jpg

Zapečené zemiaky. Tradičná slovenská dobrota. Foto: archív

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  3. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  4. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  5. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  6. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  7. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  8. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  9. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  10. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  1. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  2. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  3. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  4. 5 skvelých interiérových trendov pre rok 2019
  5. Functional spaces for creative dwellers
  6. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  7. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  8. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  9. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  10. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 20 573
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 15 781
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 13 020
  4. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 12 561
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 8 799
  6. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 7 755
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 6 260
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 6 213
  9. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 4 224
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 2 477

Neprehliadnite tiež

Dankov rekreačný benefit: Zadlžené nemocnice naň hľadajú peniaze

Župy ešte nemajú jasno v tom, ako sa s nápadom SNS vysporiadať.

Know how U.S. Steelu: Dankove poukazy vyriešili dovolenkovou doménou

Oceliarne si nechali vypracovať jedinečný model.

Rozhovor

Odborník: Po dostavaní obchvatov klesne doprava v Prešove o polovicu

O dopravných stavbách sa doposiaľ rozhodovalo politicky.

Rabovali na čerpacej stanici, spustili tichý alarm

Okresný súd rozdal tresty, prokurátor si vynútil prísnejšie.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Zabije trikrát viac Slovákov ako autonehody

Ako funguje očkovanie a prečo sú antivakcinačné hnutia.

Komentár Zuzany Kepplovej

Prečo si Tóth myslí, že nepochybil

Podľa Kočnerovho informátora žiadny verejný záujem neexistuje.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop