Starosta sídliska Ťahanovce Tvrdí, že pečie najlepšiu bublaninu na svete.
KOŠICE. Cyril Betuš vie variť už od detstva vďaka mame, ktorej neustále pomáhal. Začínal tradičnými jedlami Liptova, odkiaľ pochádza. Napríklad bryndzové halušky, pirohy a polievky ako kapustová, hrachová či fazuľová.
„Moja stará mama hovorila, že polievka musí byť taká hustá, aby v nich lyžica stála. Varil som preto kalorické a ťažké jedlá. Stále sa k nim občas vraciam. Tieto tradičné jedlá som na začiatku manželstva naučil variť aj svoju manželku.“
Priznáva, že jeho dnešná iniciatíva v kuchyni je menšia.
„Ale sú také dni, napríklad soboty a nedele, keď sa toho chopím. Deti však hovoria, že mama varí lepšie. Lebo som z kuchynskej praxe v poslednom čase vypadol.“
Starosta vie piecť iba bublaninu.
„Tú robím najlepšiu na svete. Na ostatné koláče si netrúfam, lebo ja mám rád také mokré zákusky, kde je veľa krému, šľahačky alebo pudingov. Tieto mokré zákusky si skôr kupujeme, na kúsky.“
Jeho obľúbené jedlo je bravčový rezeň so zemiakmi na kyslo (zaparené horúcou vodou) s ryžou na cibuľke.
„Alebo kapusta a domáca knedľa s bravčovým mäskom či bryndzové halušky, ktoré robím iba ja, lebo ich nikto iný robiť nevie. Veľmi obľúbeným jedlom v našej domácnosti je fajná hustá kapustnica a tatranské zemiaky. Rád to robím, keď majú k nám prísť hostia a niečo si pomaškrtiť.“
Recept Cyrila Betuša
Tatranské zemiaky
Potrebujeme: surové liptovské zemiaky, bryndzu, samozrejme, liptovskú, červenú sladkú papriku, cibuľu, šunkovú salámu, fajnú prerastanú slaninku, rascu a bravčovú masť.
Menšie zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke do polomäkka. Potom ich pozdĺžne rozrežeme a vnútro vydlabeme. Bryndzu vymiešame s paprikou, posekanou cibuľkou a nadrobno pokrájanou šunkou. Z tejto zmesi vyrobíme guľky, naplníme polovice zemiakov, druhou ich prikryjeme, posypeme rascou a na každý zemiak dáme plátok slaniny. Upečieme v rúre na masti.
Pred jedlom za kalíšťok 52 % slivovičky a potom priebežne popíjať vychladené a fajné orosené pivko.
Zapečené zemiaky. Tradičná slovenská dobrota. Foto: archív
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári