Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna
Nájdete nás na webe

Vančík nikdy neodmietne tatarčane pirohy

Síce sa považuje za kuchársky antitalent, ale na dobrom jedle si pochutí rád.

(Zdroj: Judita Čermáková)

Obľubuje skôr ľahšiu kuchyňu a recepty s rybacinou. Striasa ho pri pomyslení na držkovú polievku.

KOŠICE. Bývalý riaditeľ nemocnice v Šaci, súčasný predseda Dozornej rady Sveta zdravia, kardiológ a hudobník Juraj Vančík si popri množstve povinností nenájde veľa času, aby sa vyzvŕtal v kuchyni.

Sám nevarí, ale dobré jedlo má rád. Keďže pochádza zo Svidníka, nikdy neodmietne rusnácku dobrotu, akou sú tatarčane pirohy. Chutia mu aj špeciality z rybacieho mäsa. Na haláslé a ďalšie jedlá z rybaciny chodí do Malej Idy, kde ich pri golfovom ihrisku pripravuje kuchár, ktorý robil v Dánsku.

Inšpirácie z Vietnamu

Na správnu životosprávu dohliada kardiológovi jeho manželka. Keď sú na dovolenke, na raňajky pripravuje zmes z čerstvého ovocia, prosa a pohánky. Po takejto vitamínovej bombe sa Vančík cíti veľmi dobre.

Ako vášnivý cestovateľ prešiel už takmer každý kút sveta a spoznal kulinárske tajomstvá rôznych krajín.

„Zo zahraničnej kuchyne mám rád kambodžskú, thajskú a vietnamskú, tú priam zbožňujem.“

Známemu lekárovi chutí najmä tradičná vietnamská polievka a ryžové rezance.

„Vietnamská kuchyňa sa vyznačuje sladko-kyslými chuťami a tie mám rád. Je pravda, že si na tieto prísady a korenie človek musí zvyknúť. Napríklad ja netolerujem indickú kuchyňu, kde je veľmi veľa karí. Rovnako ťažká je arabská kuchyňa.“

Zabíjačkové špeciality mu nechutia

Aj keď o sebe tvrdí, že je dobrý stravník a zje skoro všetko, sú jedlá, ktoré mu vyslovene nevoňajú.

„Celý život odmietam jesť kočoninu, ako sa východniarsky hovorí. Nejedávam ani škvarky a určite žiadne vnútornosti. Pri predstave držkovej polievky ma až strasie.“

Keďže sme už na doktora Vančíka prezradili, že nie je veľký kuchársky talent, o recept na zdravý a chutný dezert sa s nami podelila jeho manželka Ľudmila.

Recept Juraja Vančíka

Makové pralinky proti anémii a stresu

Doslova zdravá minerálna bomba, ktorá obsahuje všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby.

Potrebujeme: 250 g maku, 100 g orieškov (môžu byť lieskové, mandle, alebo ako náhrada aj mleté ľanové semienka), 100 g brusníc respektíve hrozienok, 2-4 lyžice medu, zmes kokosu a práškového cukru v pomere 1:1 na obaľovanie

Príprava: Pomelieme mak, oriešky, namočíme brusnice do vody, oriešky môžeme úplne alebo sčasti nahradiť mletými ľanovými semienkami.

Do cesta môžeme pridať aj trošku práškového cukru, všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme cesto, tvarujeme guľky a obaľujeme v kokosovej múčke.

Okrem železa sa mak vyznačuje vysokým obsahom vápnika, v 100 gramoch sa ho nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín. Pravidelná konzumácia maku môže významne prispieť k prevencii osteoporózy.

kag

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 123
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 325
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 491
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 320
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 732
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 392
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 011
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 511
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 828
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 675

Neprehliadnite tiež

Zamestnanca knižnice odsúdili za sexuálne zneužívanie klientov

Jeden súd ho poslal za mreže, druhý ho potrestal iba podmienečne.

Vozili Masaryka či Dubčeka. V Košiciach sa predviedli vozňové veterány

Lákal najmä seniorský parný rušeň Zelený Anton.

Mnohé z tatranských kúpeľov sú už minulosťou

Kúpeľný ráz už stratilo Štrbské Pleso, či Tatranská Lomnica.

Žije v nich pár ľudí. Aj najmenšie obce majú svoje krásy

Malebný kraj a nádherná príroda robí z týchto miest rozprávku.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop