Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Vančík nikdy neodmietne tatarčane pirohy

Síce sa považuje za kuchársky antitalent, ale na dobrom jedle si pochutí rád.

(Zdroj: Judita Čermáková)

Obľubuje skôr ľahšiu kuchyňu a recepty s rybacinou. Striasa ho pri pomyslení na držkovú polievku.

KOŠICE. Bývalý riaditeľ nemocnice v Šaci, súčasný predseda Dozornej rady Sveta zdravia, kardiológ a hudobník Juraj Vančík si popri množstve povinností nenájde veľa času, aby sa vyzvŕtal v kuchyni.

Sám nevarí, ale dobré jedlo má rád. Keďže pochádza zo Svidníka, nikdy neodmietne rusnácku dobrotu, akou sú tatarčane pirohy. Chutia mu aj špeciality z rybacieho mäsa. Na haláslé a ďalšie jedlá z rybaciny chodí do Malej Idy, kde ich pri golfovom ihrisku pripravuje kuchár, ktorý robil v Dánsku.

Inšpirácie z Vietnamu

Na správnu životosprávu dohliada kardiológovi jeho manželka. Keď sú na dovolenke, na raňajky pripravuje zmes z čerstvého ovocia, prosa a pohánky. Po takejto vitamínovej bombe sa Vančík cíti veľmi dobre.

Ako vášnivý cestovateľ prešiel už takmer každý kút sveta a spoznal kulinárske tajomstvá rôznych krajín.

„Zo zahraničnej kuchyne mám rád kambodžskú, thajskú a vietnamskú, tú priam zbožňujem.“

Známemu lekárovi chutí najmä tradičná vietnamská polievka a ryžové rezance.

„Vietnamská kuchyňa sa vyznačuje sladko-kyslými chuťami a tie mám rád. Je pravda, že si na tieto prísady a korenie človek musí zvyknúť. Napríklad ja netolerujem indickú kuchyňu, kde je veľmi veľa karí. Rovnako ťažká je arabská kuchyňa.“

Zabíjačkové špeciality mu nechutia

Aj keď o sebe tvrdí, že je dobrý stravník a zje skoro všetko, sú jedlá, ktoré mu vyslovene nevoňajú.

„Celý život odmietam jesť kočoninu, ako sa východniarsky hovorí. Nejedávam ani škvarky a určite žiadne vnútornosti. Pri predstave držkovej polievky ma až strasie.“

Keďže sme už na doktora Vančíka prezradili, že nie je veľký kuchársky talent, o recept na zdravý a chutný dezert sa s nami podelila jeho manželka Ľudmila.

Recept Juraja Vančíka

Makové pralinky proti anémii a stresu

Doslova zdravá minerálna bomba, ktorá obsahuje všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby.

Potrebujeme: 250 g maku, 100 g orieškov (môžu byť lieskové, mandle, alebo ako náhrada aj mleté ľanové semienka), 100 g brusníc respektíve hrozienok, 2-4 lyžice medu, zmes kokosu a práškového cukru v pomere 1:1 na obaľovanie

Príprava: Pomelieme mak, oriešky, namočíme brusnice do vody, oriešky môžeme úplne alebo sčasti nahradiť mletými ľanovými semienkami.

Do cesta môžeme pridať aj trošku práškového cukru, všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme cesto, tvarujeme guľky a obaľujeme v kokosovej múčke.

Okrem železa sa mak vyznačuje vysokým obsahom vápnika, v 100 gramoch sa ho nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín. Pravidelná konzumácia maku môže významne prispieť k prevencii osteoporózy.

kag

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 850
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 901
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 278
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 479
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 447
  6. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 192
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 156
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 837
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 146
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 952
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Pilotné testovanie prekonalo očakávania, hovorí Matovič (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 43 843. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 159 obetí.

Premiér Igor Matovič (vľavo) a minister vnútra Roman Mikulec počas sobotňajšej návštevy Tvrdošína.
Koronavírus v Česku naberá na sile.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Vďaka patrí zodpovedným, ale to najťažšie nás len čaká

V tieto dni neplatia kategórie politickej odmeny alebo odplaty.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Policajná eskorta a príslušníci Národnej kriminálnej agentúry privádzajú vysokého policajného funkcionára Norberta Pakšiho a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na pojednávanie na Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop