Správny kotlíkový guláš vraj dokáže navariť len chlap. Ale nie je to celkom pravda. Chutný gulášik totiž dokážu vyčariť aj ženy, ktorých doménou je literatúra.
KOŠICE. Na súťaži Košický guláš, ktorá sa tento rok konala už po šiestykrát, sa pravidelne zúčastňujú zamestnankyne Knižnice pre mládež mesta Košice. A nechýbali tam ani tento rok a pripravili dokonca narodeninovú špecialitu, keďže knižnica pre mládež tento rok oslavuje jubilejné 60. narodeniny.
Šéfkuchársku varechu mala v ruke zástupkyňa riaditeľky Kamila Prextová, ktorá nám aj prezradila čo-to o jej vzťahu k vareniu a jedlu.
„Je to tak z každého rožka troška. Jeden deň mám chuť vyvárať, navarím aj niekoľko jedál naraz. No zase v iný deň sa mi nechce a stavím na rýchlosť. Dcéra ma už nazvala, že som 15-minútový kuchár,“ skonštatovala.
Najradšej má pravé slovenské...
Vo varení je K. Prextová konzervatívna.
„Exotické jedlá si dám, ale len v dobrej reštaurácii. Láka ma to a som zvedavá, ako chutí kuchyňa tej ktorej krajiny. Varievať ich ale nebudem. Každý, kto ma pozná, vie, že najradšej varím bryndzové halušky. Milujem variť klasické slovenské jedlá, ako sú halušky a pirohy. A keďže aj mäsko v našej rodine musí byť, tak potom sú to aj rôzne recepty z kuracieho a bravčového mäska,“ vysvetlila.
Raz dôjde aj na hrnčekovú kuchárku
V práci síce Kamila Prextová prichádza dennodenne do kontaktu s knihami, pri varení túto odbornú literatúru až tak veľmi nevyužíva. Pri jej varení má veľké slovo aj improvizácia.
„Samozrejme, že si prečítam aj recepty a už som ich aj veľa vyskúšala, ale nedodržiavam presné pomery pri varení. Recepty dodržiavam iba pri pečení koláčov. A manžel by hneď prezradil, že som si kúpila kuchársku knihu – Hrnčeková kuchárka – ale ešte ani jeden recept som nevyskúšala. Stále v nej iba polistujem a poviem, že to raz uvarím,“ priznáva so smiechom.
Recept
Kotlíkový guláš knižnice pre mládež
Potrebujeme: 7 kg hovädzieho mäsa, 5 kg cibule, 3/4 kg bravčovej masti, 1 l oleja, 4 balíčky čierneho korenia, soľ, 5 balíčkov granulovaného cesnaku, 1 kg červenej papriky, 1 kg surovej červenej papriky, 0,5 kg mrkvy, 0,5 kg petržlenu, 3 paradajkové pretlaky, 1 kg paradajok, chilli, feferóny, 3 dl jahodového džemu, 3 dl malinového džemu.
Postup: V kotlíku si rozpustíme masť, pridáme pokrájanú cibuľu a opražíme ju do sklovita, nie do zlatista. Vhodíme na kocky pokrájané mäsko, ktoré sa od predošlého dňa marinovalo v gulášovej marináde (olej, soľ, čierne korenie, cesnak granulovaný). Mäsko sa musí udusiť vo vlastnej šťave, potom k nemu pridáme korenie, červenú papriku, soľ, paradajkový pretlak, pokrájanú červenú surovú papriku a šupky zbavené paradajky. Podľa potreby pridávame vodu. Medzitým očistíme mrkvu a petržlen, postrúhame ich na rezančeky a pridáme do guláša. Nesmieme zabudnúť na chilli a feferóny. Guláš nezahusťujeme múkou. Čerešničkou na torte bude, ak ku koncu varenia guláš ochutíte jahodovým a malinovým džemom. Dodá mu to sladkú jarnú arómu a výnimočnú chuť.
nov
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári