Korzár logo Korzár Košice

Knižnica pre mládež mesta Košice navarila narodeninový guláš

Chutný gulášik dokážu vyčariť aj ženy, ktorých doménou je literatúra.

Knihovníčky sú zdatné aj pri kotlíku. Kamila Prextová (vpravo) s kolegyňami navarila špeciálny gulášik.Knihovníčky sú zdatné aj pri kotlíku. Kamila Prextová (vpravo) s kolegyňami navarila špeciálny gulášik. (Zdroj: Judita Čermáková)

Správny kotlíkový guláš vraj dokáže navariť len chlap. Ale nie je to celkom pravda. Chutný gulášik totiž dokážu vyčariť aj ženy, ktorých doménou je literatúra.

KOŠICE. Na súťaži Košický guláš, ktorá sa tento rok konala už po šiestykrát, sa pravidelne zúčastňujú zamestnankyne Knižnice pre mládež mesta Košice. A nechýbali tam ani tento rok a pripravili dokonca narodeninovú špecialitu, keďže knižnica pre mládež tento rok oslavuje jubilejné 60. narodeniny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šéfkuchársku varechu mala v ruke zástupkyňa riaditeľky Kamila Prextová, ktorá nám aj prezradila čo-to o jej vzťahu k vareniu a jedlu.

SkryťVypnúť reklamu

„Je to tak z každého rožka troška. Jeden deň mám chuť vyvárať, navarím aj niekoľko jedál naraz. No zase v iný deň sa mi nechce a stavím na rýchlosť. Dcéra ma už nazvala, že som 15-minútový kuchár,“ skonštatovala.

Najradšej má pravé slovenské...

Vo varení je K. Prextová konzervatívna.

„Exotické jedlá si dám, ale len v dobrej reštaurácii. Láka ma to a som zvedavá, ako chutí kuchyňa tej ktorej krajiny. Varievať ich ale nebudem. Každý, kto ma pozná, vie, že najradšej varím bryndzové halušky. Milujem variť klasické slovenské jedlá, ako sú halušky a pirohy. A keďže aj mäsko v našej rodine musí byť, tak potom sú to aj rôzne recepty z kuracieho a bravčového mäska,“ vysvetlila.

Raz dôjde aj na hrnčekovú kuchárku

V práci síce Kamila Prextová prichádza dennodenne do kontaktu s knihami, pri varení túto odbornú literatúru až tak veľmi nevyužíva. Pri jej varení má veľké slovo aj improvizácia.

SkryťVypnúť reklamu

„Samozrejme, že si prečítam aj recepty a už som ich aj veľa vyskúšala, ale nedodržiavam presné pomery pri varení. Recepty dodržiavam iba pri pečení koláčov. A manžel by hneď prezradil, že som si kúpila kuchársku knihu – Hrnčeková kuchárka – ale ešte ani jeden recept som nevyskúšala. Stále v nej iba polistujem a poviem, že to raz uvarím,“ priznáva so smiechom.

Recept

Kotlíkový guláš knižnice pre mládež

Potrebujeme: 7 kg hovädzieho mäsa, 5 kg cibule, 3/4 kg bravčovej masti, 1 l oleja, 4 balíčky čierneho korenia, soľ, 5 balíčkov granulovaného cesnaku, 1 kg červenej papriky, 1 kg surovej červenej papriky, 0,5 kg mrkvy, 0,5 kg petržlenu, 3 paradajkové pretlaky, 1 kg paradajok, chilli, feferóny, 3 dl jahodového džemu, 3 dl malinového džemu.

Postup: V kotlíku si rozpustíme masť, pridáme pokrájanú cibuľu a opražíme ju do sklovita, nie do zlatista. Vhodíme na kocky pokrájané mäsko, ktoré sa od predošlého dňa marinovalo v gulášovej marináde (olej, soľ, čierne korenie, cesnak granulovaný). Mäsko sa musí udusiť vo vlastnej šťave, potom k nemu pridáme korenie, červenú papriku, soľ, paradajkový pretlak, pokrájanú červenú surovú papriku a šupky zbavené paradajky. Podľa potreby pridávame vodu. Medzitým očistíme mrkvu a petržlen, postrúhame ich na rezančeky a pridáme do guláša. Nesmieme zabudnúť na chilli a feferóny. Guláš nezahusťujeme múkou. Čerešničkou na torte bude, ak ku koncu varenia guláš ochutíte jahodovým a malinovým džemom. Dodá mu to sladkú jarnú arómu a výnimočnú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

nov

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 515
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 825
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 635
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 787
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 339
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 443
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 743
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 528
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu