Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 19. august, 2019 | Meniny má Lýdia
Nájdete nás na webe

Petra Nagyová-Džerengová: Krotím sa, no cez víkend zjem všetko

V prípade varenia je to u nej ako s vínom. Čím je staršia, tým to robí radšej a lepšie jej to ide.

Petra Nagyová-Džerengová.Petra Nagyová-Džerengová.(Zdroj: archív P. D.)



Prvé roky v manželstve to bolo hlavne o učení, vôbec totiž nevedela variť.

„Mamka nás to síce chcela naučiť, ale nám sa nechcelo, vyhovárali sme sa na učenie a na to, že chceme nechať priestor aj pre našich budúcich manželov. Osud mi však privial do cesty veľkého gurmána, pre ktorého je jedlo dôležité a ja som sa naučila experimentovať a skúšať nové veci,“ priznáva štvornásobná mamina, ktorá má po odchode z funkcie bratislavskej viceprimátorky viac času a teší sa, že konečne vyskúša všetky recepty, čo si posledné štyri roky odkladala.

Nepohrdne ani steakom

Z jedál spolu s deťmi svorne milujú suši, jedine manžel nepodľahol čaru tejto lahôdky.

„Takže ak nie je doma, vždy sa naň vyberieme. Skúšali sme ho už aj doma. Celkovo vôbec nie som vyberavý typ, skutočne zjem takmer všetko. Neviem si spomenúť na jediné jedlo, ktoré nie... Mám veľmi rada rôzne šaláty, často si ich doma vymýšľam, najradšej mám s cviklou a kozím syrom. Nepohrdnem však ani dobrým steakom.“

Praktizovala čajové pondelky

Ak sa jej opýtate na to, aký je jej vzťah k diétam, zasmeje sa, že vrelý.

„Pri každom tehotenstve som pribrala viac ako dvadsať kíl a nikdy tie kilá nešli dole dojčením, ako u niektorých mojich kamarátok. Vyskúšala som rôzne diéty, rokmi som si však vypracovala osvedčený systém stravovania. Cez týždeň sa snažím zdravo, doobeda len ovocie, potom prídu na rad najmä šaláty, dusená zelenina, polievky, snažím sa o delenú stravu. A cez víkend si dávam s rodinou všetko, pokojne aj hranolky, koláče, vyprážaný rezeň. Vždy sa však snažím nechať na tanieri aspoň polovicu. A dosť dlho som praktizovala každý v pondelok čajový deň, keď som nič nejedla. Teraz sa mi už nechce...“

Med namiesto sladkostí

Čo sa týka sladkostí, má ich rada, no snaží sa ich obmedzovať.

„Keď ich dlhšie nejem, prestanú mi chýbať. Potom však niekam idem, najmä na dlhšiu cestu a vtedy spráskam aj celú tabuľku čokolády. V poslednom čase ani nie a mám pocit, že je to tým, že pravidelne konzumujem med. Aj päť polievkových lyžíc denne. Hneď ráno si napríklad dám do pollitrovej kávy tri a akoby sa mi potom sladké nežiadalo. Možno je to aj ovocím.“

Recept Petry Nagyovej–Džerengovej

Kokosové ježe inak

Mám s nimi v našom širšom rodinnom okolí vždy veľký úspech. Od bežných kokosových sa odlišujú v tom, že do nich dávam karamel a mleté orechy.

Potrebujeme: 6 vajec, 250 g práškového cukru, 10 dag kryštálového cukru, 300 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, 50 g mletých orechov

Poleva: 380 g práškového cukru, 35 g kakaa, 20 lyžíc mlieka, Heru alebo Visu, kokosovú múčku

Príprava: Cukor upálime do hneda a zalejeme 2 dl vody. Keď sa karamel vo vode rozpustí, dáme ho vychladnúť. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a pomaly k nim pridávame vychladnutý karamel. Postupne pridávame múku, prášok do pečiva a mleté orechy. Do hmoty vmiešame ušľahaný sneh z bielkov, cesto vylejeme do pripraveného plechu a upečieme. Vychladnuté pokrájame na kocky. Potom si pripravíme polevu - na miernom ohni v mlieku rozpustíme cukor, kakao a margarín. Kocky namáčame do tejto kakaovej polevy a obalíme v kokose.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  2. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  3. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  4. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  5. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  7. V bankovom svete prežijú len tí, ktorí inovujú
  8. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne
  9. Kaufland potvrdil pozíciu lídra v ponuke slovenských výrobkov
  10. Parkovací asistent VW vám pomôže, keď už stratíte nervy
  1. Prečo si investori zadávajú do vyhľadávača ružové diamanty?
  2. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  3. The High Tatras – a destination of unforgettable moments
  4. Leto pomaly končí: Výlety, ktoré ešte stihnete a takmer zadarmo
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. FOKUS očnú optiku a FOKUS optik kúpil MiddleCap Group S.A.
  8. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu
  9. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  10. Pracovisko treba vymyslieť nanovo
  1. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 13 999
  2. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 934
  3. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 9 299
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 7 273
  5. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 6 104
  6. Last minute tipy: All inclusive dovolenka na Severnom Cypre 5 658
  7. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 767
  8. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 657
  9. Dovolenka na Malorke: Tipy na hotely pre rodiny s deťmi 4 394
  10. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne 3 837

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop