Korzár logo Korzár Košice

Petra Nagyová-Džerengová: Krotím sa, no cez víkend zjem všetko

V prípade varenia je to u nej ako s vínom. Čím je staršia, tým to robí radšej a lepšie jej to ide.

Petra Nagyová-Džerengová.Petra Nagyová-Džerengová. (Zdroj: archív P. D.)



Prvé roky v manželstve to bolo hlavne o učení, vôbec totiž nevedela variť.

„Mamka nás to síce chcela naučiť, ale nám sa nechcelo, vyhovárali sme sa na učenie a na to, že chceme nechať priestor aj pre našich budúcich manželov. Osud mi však privial do cesty veľkého gurmána, pre ktorého je jedlo dôležité a ja som sa naučila experimentovať a skúšať nové veci,“ priznáva štvornásobná mamina, ktorá má po odchode z funkcie bratislavskej viceprimátorky viac času a teší sa, že konečne vyskúša všetky recepty, čo si posledné štyri roky odkladala.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nepohrdne ani steakom

Z jedál spolu s deťmi svorne milujú suši, jedine manžel nepodľahol čaru tejto lahôdky.

„Takže ak nie je doma, vždy sa naň vyberieme. Skúšali sme ho už aj doma. Celkovo vôbec nie som vyberavý typ, skutočne zjem takmer všetko. Neviem si spomenúť na jediné jedlo, ktoré nie... Mám veľmi rada rôzne šaláty, často si ich doma vymýšľam, najradšej mám s cviklou a kozím syrom. Nepohrdnem však ani dobrým steakom.“

Praktizovala čajové pondelky

Ak sa jej opýtate na to, aký je jej vzťah k diétam, zasmeje sa, že vrelý.

„Pri každom tehotenstve som pribrala viac ako dvadsať kíl a nikdy tie kilá nešli dole dojčením, ako u niektorých mojich kamarátok. Vyskúšala som rôzne diéty, rokmi som si však vypracovala osvedčený systém stravovania. Cez týždeň sa snažím zdravo, doobeda len ovocie, potom prídu na rad najmä šaláty, dusená zelenina, polievky, snažím sa o delenú stravu. A cez víkend si dávam s rodinou všetko, pokojne aj hranolky, koláče, vyprážaný rezeň. Vždy sa však snažím nechať na tanieri aspoň polovicu. A dosť dlho som praktizovala každý v pondelok čajový deň, keď som nič nejedla. Teraz sa mi už nechce...“

SkryťVypnúť reklamu

Med namiesto sladkostí

Čo sa týka sladkostí, má ich rada, no snaží sa ich obmedzovať.

„Keď ich dlhšie nejem, prestanú mi chýbať. Potom však niekam idem, najmä na dlhšiu cestu a vtedy spráskam aj celú tabuľku čokolády. V poslednom čase ani nie a mám pocit, že je to tým, že pravidelne konzumujem med. Aj päť polievkových lyžíc denne. Hneď ráno si napríklad dám do pollitrovej kávy tri a akoby sa mi potom sladké nežiadalo. Možno je to aj ovocím.“

Recept Petry Nagyovej–Džerengovej

Kokosové ježe inak

Mám s nimi v našom širšom rodinnom okolí vždy veľký úspech. Od bežných kokosových sa odlišujú v tom, že do nich dávam karamel a mleté orechy.

Potrebujeme: 6 vajec, 250 g práškového cukru, 10 dag kryštálového cukru, 300 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, 50 g mletých orechov

Poleva: 380 g práškového cukru, 35 g kakaa, 20 lyžíc mlieka, Heru alebo Visu, kokosovú múčku

Príprava: Cukor upálime do hneda a zalejeme 2 dl vody. Keď sa karamel vo vode rozpustí, dáme ho vychladnúť. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a pomaly k nim pridávame vychladnutý karamel. Postupne pridávame múku, prášok do pečiva a mleté orechy. Do hmoty vmiešame ušľahaný sneh z bielkov, cesto vylejeme do pripraveného plechu a upečieme. Vychladnuté pokrájame na kocky. Potom si pripravíme polevu - na miernom ohni v mlieku rozpustíme cukor, kakao a margarín. Kocky namáčame do tejto kakaovej polevy a obalíme v kokose.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 25 590
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 539
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 541
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 411
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 187
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 288
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 903
  8. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 3 667
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu