Korzár logo Korzár Košice
Streda, 16. január, 2019 | Meniny má Kristína
Nájdete nás na webe

Petra Nagyová-Džerengová: Krotím sa, no cez víkend zjem všetko

V prípade varenia je to u nej ako s vínom. Čím je staršia, tým to robí radšej a lepšie jej to ide.

Petra Nagyová-Džerengová.(Zdroj: archív P. D.)



Prvé roky v manželstve to bolo hlavne o učení, vôbec totiž nevedela variť.

„Mamka nás to síce chcela naučiť, ale nám sa nechcelo, vyhovárali sme sa na učenie a na to, že chceme nechať priestor aj pre našich budúcich manželov. Osud mi však privial do cesty veľkého gurmána, pre ktorého je jedlo dôležité a ja som sa naučila experimentovať a skúšať nové veci,“ priznáva štvornásobná mamina, ktorá má po odchode z funkcie bratislavskej viceprimátorky viac času a teší sa, že konečne vyskúša všetky recepty, čo si posledné štyri roky odkladala.

Nepohrdne ani steakom

Z jedál spolu s deťmi svorne milujú suši, jedine manžel nepodľahol čaru tejto lahôdky.

„Takže ak nie je doma, vždy sa naň vyberieme. Skúšali sme ho už aj doma. Celkovo vôbec nie som vyberavý typ, skutočne zjem takmer všetko. Neviem si spomenúť na jediné jedlo, ktoré nie... Mám veľmi rada rôzne šaláty, často si ich doma vymýšľam, najradšej mám s cviklou a kozím syrom. Nepohrdnem však ani dobrým steakom.“

Praktizovala čajové pondelky

Ak sa jej opýtate na to, aký je jej vzťah k diétam, zasmeje sa, že vrelý.

„Pri každom tehotenstve som pribrala viac ako dvadsať kíl a nikdy tie kilá nešli dole dojčením, ako u niektorých mojich kamarátok. Vyskúšala som rôzne diéty, rokmi som si však vypracovala osvedčený systém stravovania. Cez týždeň sa snažím zdravo, doobeda len ovocie, potom prídu na rad najmä šaláty, dusená zelenina, polievky, snažím sa o delenú stravu. A cez víkend si dávam s rodinou všetko, pokojne aj hranolky, koláče, vyprážaný rezeň. Vždy sa však snažím nechať na tanieri aspoň polovicu. A dosť dlho som praktizovala každý v pondelok čajový deň, keď som nič nejedla. Teraz sa mi už nechce...“

Med namiesto sladkostí

Čo sa týka sladkostí, má ich rada, no snaží sa ich obmedzovať.

„Keď ich dlhšie nejem, prestanú mi chýbať. Potom však niekam idem, najmä na dlhšiu cestu a vtedy spráskam aj celú tabuľku čokolády. V poslednom čase ani nie a mám pocit, že je to tým, že pravidelne konzumujem med. Aj päť polievkových lyžíc denne. Hneď ráno si napríklad dám do pollitrovej kávy tri a akoby sa mi potom sladké nežiadalo. Možno je to aj ovocím.“

Recept Petry Nagyovej–Džerengovej

Kokosové ježe inak

Mám s nimi v našom širšom rodinnom okolí vždy veľký úspech. Od bežných kokosových sa odlišujú v tom, že do nich dávam karamel a mleté orechy.

Potrebujeme: 6 vajec, 250 g práškového cukru, 10 dag kryštálového cukru, 300 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, 50 g mletých orechov

Poleva: 380 g práškového cukru, 35 g kakaa, 20 lyžíc mlieka, Heru alebo Visu, kokosovú múčku

Príprava: Cukor upálime do hneda a zalejeme 2 dl vody. Keď sa karamel vo vode rozpustí, dáme ho vychladnúť. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a pomaly k nim pridávame vychladnutý karamel. Postupne pridávame múku, prášok do pečiva a mleté orechy. Do hmoty vmiešame ušľahaný sneh z bielkov, cesto vylejeme do pripraveného plechu a upečieme. Vychladnuté pokrájame na kocky. Potom si pripravíme polevu - na miernom ohni v mlieku rozpustíme cukor, kakao a margarín. Kocky namáčame do tejto kakaovej polevy a obalíme v kokose.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  2. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  3. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  5. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  6. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  7. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  8. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  9. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe?
  1. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  2. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Rozhodujú činy!
  8. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  9. Attract international investors for a reasonable price
  10. Comfort of peaceful living
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 12 502
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 10 663
  3. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 979
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 7 829
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 7 491
  6. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 5 169
  7. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 4 435
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 666
  9. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 3 214
  10. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 2 441

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop