Prvé roky v manželstve to bolo hlavne o učení, vôbec totiž nevedela variť.
„Mamka nás to síce chcela naučiť, ale nám sa nechcelo, vyhovárali sme sa na učenie a na to, že chceme nechať priestor aj pre našich budúcich manželov. Osud mi však privial do cesty veľkého gurmána, pre ktorého je jedlo dôležité a ja som sa naučila experimentovať a skúšať nové veci,“ priznáva štvornásobná mamina, ktorá má po odchode z funkcie bratislavskej viceprimátorky viac času a teší sa, že konečne vyskúša všetky recepty, čo si posledné štyri roky odkladala.
Nepohrdne ani steakom
Z jedál spolu s deťmi svorne milujú suši, jedine manžel nepodľahol čaru tejto lahôdky.
„Takže ak nie je doma, vždy sa naň vyberieme. Skúšali sme ho už aj doma. Celkovo vôbec nie som vyberavý typ, skutočne zjem takmer všetko. Neviem si spomenúť na jediné jedlo, ktoré nie... Mám veľmi rada rôzne šaláty, často si ich doma vymýšľam, najradšej mám s cviklou a kozím syrom. Nepohrdnem však ani dobrým steakom.“
Praktizovala čajové pondelky
Ak sa jej opýtate na to, aký je jej vzťah k diétam, zasmeje sa, že vrelý.
„Pri každom tehotenstve som pribrala viac ako dvadsať kíl a nikdy tie kilá nešli dole dojčením, ako u niektorých mojich kamarátok. Vyskúšala som rôzne diéty, rokmi som si však vypracovala osvedčený systém stravovania. Cez týždeň sa snažím zdravo, doobeda len ovocie, potom prídu na rad najmä šaláty, dusená zelenina, polievky, snažím sa o delenú stravu. A cez víkend si dávam s rodinou všetko, pokojne aj hranolky, koláče, vyprážaný rezeň. Vždy sa však snažím nechať na tanieri aspoň polovicu. A dosť dlho som praktizovala každý v pondelok čajový deň, keď som nič nejedla. Teraz sa mi už nechce...“
Med namiesto sladkostí
Čo sa týka sladkostí, má ich rada, no snaží sa ich obmedzovať.
„Keď ich dlhšie nejem, prestanú mi chýbať. Potom však niekam idem, najmä na dlhšiu cestu a vtedy spráskam aj celú tabuľku čokolády. V poslednom čase ani nie a mám pocit, že je to tým, že pravidelne konzumujem med. Aj päť polievkových lyžíc denne. Hneď ráno si napríklad dám do pollitrovej kávy tri a akoby sa mi potom sladké nežiadalo. Možno je to aj ovocím.“
Recept Petry Nagyovej–Džerengovej
Kokosové ježe inak
Mám s nimi v našom širšom rodinnom okolí vždy veľký úspech. Od bežných kokosových sa odlišujú v tom, že do nich dávam karamel a mleté orechy.
Potrebujeme: 6 vajec, 250 g práškového cukru, 10 dag kryštálového cukru, 300 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, 50 g mletých orechov
Poleva: 380 g práškového cukru, 35 g kakaa, 20 lyžíc mlieka, Heru alebo Visu, kokosovú múčku
Príprava: Cukor upálime do hneda a zalejeme 2 dl vody. Keď sa karamel vo vode rozpustí, dáme ho vychladnúť. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a pomaly k nim pridávame vychladnutý karamel. Postupne pridávame múku, prášok do pečiva a mleté orechy. Do hmoty vmiešame ušľahaný sneh z bielkov, cesto vylejeme do pripraveného plechu a upečieme. Vychladnuté pokrájame na kocky. Potom si pripravíme polevu - na miernom ohni v mlieku rozpustíme cukor, kakao a margarín. Kocky namáčame do tejto kakaovej polevy a obalíme v kokose.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári