Umelci sa dajú zaškatuľkovať na tých, čo vôbec nevaria a kuchyňa im len zbytočne zaberá miesto v dome a takých, čo sa s vareškou v ruke menia na top kuchárov. Peťo Bič sa k druhému stavu chvíľu prepracovával, ale dnes dokáže ukuchtiť prakticky čokoľvek, čo si manželka alebo dvojročná dcérka zaželajú.
KOŠICE. Zrod z človeka, ktorý varenie neznáša až k stavu, že si dokonca sám nakupuje suroviny, trval u Peťa Biča pätnásť rokov.
„Nikdy som nevaril, dokonca som to neznášal. Presťahoval som sa však do Bratislavy, kde som býval sám a bol som nútený niečo si uvariť,“ popisuje gitarista, ako sa dostal k hrncom.
„Začal som sa stretávať s ľuďmi, ktorí boli kulinári a labužníci a od nich som sa veľa naučil. Keď som sám navaril a začali mi to kamaráti chváliť, tak ma to začalo aj baviť,“ smeje sa.
Dusil sa buchtičkami
Dnes vyhlasuje, že varenie miluje a suroviny na svoje kreácie si nakupuje výlučne sám.
„Len ja viem, čo chcem variť a na čo mám chuť. Najčastejšie sú to cestoviny, ale rád si pochutnám aj na sushi alebo fazuľovej polievke.“
Problém nemá ani so sladkými jedlami, také dukátové buchtičky si rád dá aj v reštaurácii.
„To bolo azda jediné jedlo, ktoré sa dalo v školskej jedálni zjesť, až na to, že dávali málo krému a ja som sa vždy dusil buchtičkou.“
Objavuje nové ingrediencie
Ako každému kuchárovi, aj Peťovi sa občas niečo nepodarí. Naposledy to boli prosté palacinky, ktoré zvládajú už deti na prvom stupni.
„Vyhadzoval som ich aj s hrncom. Rozumiem, že je to úplne jednoduché jedlo, ale zhoreli mi. Máme elektrickú varnú dosku a ja s ňou vôbec neviem pracovať. Pol roka som hľadal panvicu, ktorá by na tom vôbec fungovala, bola nekresťansky drahá a nakoniec mi na nej všetko prihára,“ rozčuľuje sa.
Inak je zdatný, dokonca objavuje nové suroviny. Naposledy to bol kokosový olej a pesto.
„Veľmi si dávam záležať na tom, čo kupujem a od koho to kupujem. Mám rád sám seba a svoju rodinu, tak im chcem dať to najlepšie.“
Spoločné jedlo si váži
Dvojročná dcéra Laura ešte nie je príliš náročný stravník.
„Jej stačí praženica, párky, prípadne omeleta, ale vidím na nej, ako si vie jedlo vychutnať, keď sedíme za stolom všetci. Keďže som stále na cestách a manželka začala pracovať, sú chvíle, keď sa stretneme pri spoločných raňajkách alebo večeri, vzácne. Jedlo si treba vychutnať a nie ho jesť v behu.“
Jedenie „na stojáka“ hudobník nemusí rovnako ako kurčatá, ktoré mu akosi prestali chutiť a tiež jedlo, ktoré navaril namosúrený kuchár.
„Neobľúbené je pre mňa každé jedlo, ktoré nebolo uvarené s láskou.“
Cestoviny á la Peter Bič
Potrebujeme: cestoviny (makaróny), tavený syr, pesto, bazalku, konzervu tuniaka, olivový olej, kapary
Postup: Makaróny vhodíme do osolenej vriacej vody. Varíme, kým nie sú al dente. Scedíme ich a do ešte horúcich pridáme tavený syr, ten vytvorí jemnú omáčku, pridáme konzervu tuniaka, lyžicu pesta, kapary a dobre premiešame. Pri servírovaní ešte každému priamo do taniera nasypeme strúhaný syr.
mal
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári