Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 24. september, 2018 | Meniny má Ľuboš, Ľubor
Nájdete nás na webe

Peter Bič: Láska k vareniu u mňa prišla s vekom

Dnes dokáže ukuchtiť prakticky čokoľvek, čo si manželka alebo dvojročná dcérka zaželajú.

Peter Bič dnes nemá problém navariť. Cestoviny by jedol aj každý deň.(Zdroj: Judita Čermáková)

Umelci sa dajú zaškatuľkovať na tých, čo vôbec nevaria a kuchyňa im len zbytočne zaberá miesto v dome a takých, čo sa s vareškou v ruke menia na top kuchárov. Peťo Bič sa k druhému stavu chvíľu prepracovával, ale dnes dokáže ukuchtiť prakticky čokoľvek, čo si manželka alebo dvojročná dcérka zaželajú.

KOŠICE. Zrod z človeka, ktorý varenie neznáša až k stavu, že si dokonca sám nakupuje suroviny, trval u Peťa Biča pätnásť rokov.

„Nikdy som nevaril, dokonca som to neznášal. Presťahoval som sa však do Bratislavy, kde som býval sám a bol som nútený niečo si uvariť,“ popisuje gitarista, ako sa dostal k hrncom.

„Začal som sa stretávať s ľuďmi, ktorí boli kulinári a labužníci a od nich som sa veľa naučil. Keď som sám navaril a začali mi to kamaráti chváliť, tak ma to začalo aj baviť,“ smeje sa.

Dusil sa buchtičkami

Dnes vyhlasuje, že varenie miluje a suroviny na svoje kreácie si nakupuje výlučne sám.

„Len ja viem, čo chcem variť a na čo mám chuť. Najčastejšie sú to cestoviny, ale rád si pochutnám aj na sushi alebo fazuľovej polievke.“

Problém nemá ani so sladkými jedlami, také dukátové buchtičky si rád dá aj v reštaurácii.

„To bolo azda jediné jedlo, ktoré sa dalo v školskej jedálni zjesť, až na to, že dávali málo krému a ja som sa vždy dusil buchtičkou.“

Objavuje nové ingrediencie

Ako každému kuchárovi, aj Peťovi sa občas niečo nepodarí. Naposledy to boli prosté palacinky, ktoré zvládajú už deti na prvom stupni.

„Vyhadzoval som ich aj s hrncom. Rozumiem, že je to úplne jednoduché jedlo, ale zhoreli mi. Máme elektrickú varnú dosku a ja s ňou vôbec neviem pracovať. Pol roka som hľadal panvicu, ktorá by na tom vôbec fungovala, bola nekresťansky drahá a nakoniec mi na nej všetko prihára,“ rozčuľuje sa.

Inak je zdatný, dokonca objavuje nové suroviny. Naposledy to bol kokosový olej a pesto.

„Veľmi si dávam záležať na tom, čo kupujem a od koho to kupujem. Mám rád sám seba a svoju rodinu, tak im chcem dať to najlepšie.“

Spoločné jedlo si váži

Dvojročná dcéra Laura ešte nie je príliš náročný stravník.

„Jej stačí praženica, párky, prípadne omeleta, ale vidím na nej, ako si vie jedlo vychutnať, keď sedíme za stolom všetci. Keďže som stále na cestách a manželka začala pracovať, sú chvíle, keď sa stretneme pri spoločných raňajkách alebo večeri, vzácne. Jedlo si treba vychutnať a nie ho jesť v behu.“

Jedenie „na stojáka“ hudobník nemusí rovnako ako kurčatá, ktoré mu akosi prestali chutiť a tiež jedlo, ktoré navaril namosúrený kuchár.

„Neobľúbené je pre mňa každé jedlo, ktoré nebolo uvarené s láskou.“

Cestoviny á la Peter Bič

Potrebujeme: cestoviny (makaróny), tavený syr, pesto, bazalku, konzervu tuniaka, olivový olej, kapary

Postup: Makaróny vhodíme do osolenej vriacej vody. Varíme, kým nie sú al dente. Scedíme ich a do ešte horúcich pridáme tavený syr, ten vytvorí jemnú omáčku, pridáme konzervu tuniaka, lyžicu pesta, kapary a dobre premiešame. Pri servírovaní ešte každému priamo do taniera nasypeme strúhaný syr.

mal

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  4. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  10. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  3. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  4. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  10. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 822
  2. Najužitočnejšia appka 17 750
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 12 521
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 639
  5. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 406
  6. V O2 to s dátami poriadne prehnali 5 818
  7. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 5 670
  8. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 996
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 103
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 525

Neprehliadnite tiež

Poslanecký klub za Smer-SD chce podať podnet na prokuratúru

Dôvodom je hlasovanie župných poslancov o zrušení Obchodnej akadémie v Bardejove.

Na sídlisku Terasa pribudne polopodzemné kontajnerovisko

Košickí mestskí poslanci odobrili prenájom pozemku za jedno euro ročne.

Orkán zastavil vo Vysokých Tatrách železničnú dopravu

Na trať spadol strom. Už ho odstránili.

Hagyariho zlatý padák podpísaný po prehratých voľbách muselo mesto zaplatiť

Prehralo súd s bývalým zamestnancom, s piatimi sa dohodlo. Jeden ešte robí na meste.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michaely Terenzani

Prežil útok na Bataclan: Slovensko ma vyliečilo

Tu som sa naučil znovu žiť. V Paríži by sa mi to nepodarilo, hovorí Thomas Tran Dinh.

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Kára s hnojom ide ďalej. Aj tá s uhlím

Žarty z výhrevnosti hlušiny vydolovanej v Novákoch si robia aj sami baníci.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop