Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky
AKTUALIZOVANÉ 17:50

Národný tím sa v Košiciach pripravuje na kuchársku olympiádu

Majstri kulinárskeho umenia vo štvrtok trénovali trojchodové menu pre 110 hostí.

Na snímke zľava kapitán tímu Braňo Križan, Gabriel Kocák, Jozef Hromják, Marek Gajdoš, Peter Kara a Ivan Vozár pózujú s pripraveným dezertom.Na snímke zľava kapitán tímu Braňo Križan, Gabriel Kocák, Jozef Hromják, Marek Gajdoš, Peter Kara a Ivan Vozár pózujú s pripraveným dezertom. (Zdroj: TASR/František Ivan)

Prípravu na medzinárodnú kuchársku olympiádu IKA, ktorá bude v roku 2016 v nemeckom Erfurte, začal v Košiciach slovenský národný tím kuchárov a cukrárov. Majstri kulinárskeho umenia počas štvrtka trénovali trojchodové menu pre 110 hostí.

KOŠICE. Na prvom tréningu tohto druhu v hoteli DoubleTree by Hilton Košice sa podieľajú aj desiatky Košičanov, ktorí pri konzumácii priamo hodnotia pripravené trojchodové menu. Ich odporúčaniami sa národný tím bude riadiť pri ďalších tréningoch.

"Pri reprezentácii Slovenska vo svete cítime zodpovednosť. Priama konfrontácia s verejnosťou nám môže pomôcť pripraviť sa do Erfurtu lepšie, preto oceníme poradný hlas hostí," uviedol kapitán národného tímu Braňo Križan.

Bodkou je zmrzlina

Trojchodové menu je postavené tak, aby do istej miery kopírovalo tradičné suroviny, zámerom je, aby v ňom vynikli rozličné technologické úpravy a rôzne textúry.

"Jedlá by mali byť chrumkavé, krémové aj šťavnaté, aby nenudili. Zároveň by mali vytvárať harmonický celok a od predjedla cez hlavné jedlo až po dezert gradovať," vysvetľuje člen národného tímu a šéfkuchár domovského košického hotela Jozef Hromják.

Všetky tieto charakteristiky hodnotia hostia pri predjedle - kreácii ľahko zaúdeného filetu ostrieža riečneho, marinovanej mušle sv. Jakuba, tvarohu, pošírovanej zeleniny, zeleninového želé, kôprového oleja a ihličia.

Hlavný chod je tvorený z pomaly pečeného jahňacieho chrbta majoránkovej fáše, pyré z čierneho korenia, konfitovaného cesnaku, krokety z ovčieho syra, zeleninovej galantíny, jahňacej demi glace.

Sladkú bodku predstavuje maková zmrzlina, medovníkový prach, nepečený cheesecake s kôprom, malinová pena a lesné ovocie.

Koná sa každé štyri roky

Kuchárska olympiáda IKA sa koná každé štyri roky, porota na nej hodnotí pripravenosť kuchyne od navážania potravín, dodržiavanie technologických postupov a kalkulácií, samotnú prípravu jedla, atmosféru v kuchyni až po jednotnosť porcií pri výdaji.

K národnému tímu patria aj Gabriel Kocák, Marek Ort, Marek Gajdoš, Jozefína Zaukolcová či Michal Baniar.

Na minuloročnom svetovom kulinárskom pohári Expogast v Luxemburgu získal slovenský národný tím v silnej konkurencii svetovej špičky v kategóriách studená a teplá kuchyňa medailu v bronzovom pásme.

Snahou je zohratosť

Národný tím kuchárov a cukrárov pracuje pod záštitou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorého cieľom je vytvorenie zodpovedajúcich podmienok pre podporu a rozvoj gastronómie.

Manažér slovenského národného tímu Ivan Vozár uviedol, že snahou je urobiť takýchto tréningov viacero, aby bol tím zohratý a nemohlo ho na súťaži nič prekvapiť.

Problémom sú však podľa neho financie, pričom podpora zo strany štátu nie je.

"Všetko je to postavené len na ochote spolupracovať rôznych sponzorov, ktorých máme. Druhý moment je dohoda v rámci zamestnania týchto našich špičkových kuchárov, aby na tréningy mohli prísť," povedal.

Foto k článku: TASR/František Ivan

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 380
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 15 225
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 096
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 091
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 542
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 663
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 605
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 584
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 326
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 177
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Holý sa opäť zatajuje. Buď porušil pravidlá, alebo Britov zavádzal

Na Slovensku pravidlá neporušil, v Anglicku to isté nie je.

Štefan Holý.

Koronavírus na Slovensku: PCR testy odhalili 1 909 nakazených, pribudlo 111 úmrtí (minúta po minúte)

Od začiatku pandémie zomrelo v súvislosti s covidom 3 637 osôb, vyliečilo sa 173 761 ľudí.

Plošné testovanie na Covid-19:Zdravotník odoberá vzorku.

Premiér obhajuje testovanie aj dátami, ktoré neexistujú

Hrozbou pre testovaných môže byť britská mutácia koronavírusu.

Plošné testovanie na Covid: Premiér Matovič oznámil plán Zachráňme spolu životy.
Píše iniciatíva Veda pomáha

Za zlepšenie môžeme my. Vytrvajme (vyhlásenie vedcov)

Otvorenie škôl okamžite, ako to situácia umožní, považujeme za najvyššiu dlhodobú prioritu po záchrane životov.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop