Korzár logo Korzár Košice

Národný tím sa v Košiciach pripravuje na kuchársku olympiádu

Majstri kulinárskeho umenia vo štvrtok trénovali trojchodové menu pre 110 hostí.

Na snímke zľava kapitán tímu Braňo Križan, Gabriel Kocák, Jozef Hromják, Marek Gajdoš, Peter Kara a Ivan Vozár pózujú s pripraveným dezertom.Na snímke zľava kapitán tímu Braňo Križan, Gabriel Kocák, Jozef Hromják, Marek Gajdoš, Peter Kara a Ivan Vozár pózujú s pripraveným dezertom. (Zdroj: TASR/František Ivan)

Prípravu na medzinárodnú kuchársku olympiádu IKA, ktorá bude v roku 2016 v nemeckom Erfurte, začal v Košiciach slovenský národný tím kuchárov a cukrárov. Majstri kulinárskeho umenia počas štvrtka trénovali trojchodové menu pre 110 hostí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

KOŠICE. Na prvom tréningu tohto druhu v hoteli DoubleTree by Hilton Košice sa podieľajú aj desiatky Košičanov, ktorí pri konzumácii priamo hodnotia pripravené trojchodové menu. Ich odporúčaniami sa národný tím bude riadiť pri ďalších tréningoch.

"Pri reprezentácii Slovenska vo svete cítime zodpovednosť. Priama konfrontácia s verejnosťou nám môže pomôcť pripraviť sa do Erfurtu lepšie, preto oceníme poradný hlas hostí," uviedol kapitán národného tímu Braňo Križan.

SkryťVypnúť reklamu

Bodkou je zmrzlina

Trojchodové menu je postavené tak, aby do istej miery kopírovalo tradičné suroviny, zámerom je, aby v ňom vynikli rozličné technologické úpravy a rôzne textúry.

"Jedlá by mali byť chrumkavé, krémové aj šťavnaté, aby nenudili. Zároveň by mali vytvárať harmonický celok a od predjedla cez hlavné jedlo až po dezert gradovať," vysvetľuje člen národného tímu a šéfkuchár domovského košického hotela Jozef Hromják.

Všetky tieto charakteristiky hodnotia hostia pri predjedle - kreácii ľahko zaúdeného filetu ostrieža riečneho, marinovanej mušle sv. Jakuba, tvarohu, pošírovanej zeleniny, zeleninového želé, kôprového oleja a ihličia.

Hlavný chod je tvorený z pomaly pečeného jahňacieho chrbta majoránkovej fáše, pyré z čierneho korenia, konfitovaného cesnaku, krokety z ovčieho syra, zeleninovej galantíny, jahňacej demi glace.

SkryťVypnúť reklamu

Sladkú bodku predstavuje maková zmrzlina, medovníkový prach, nepečený cheesecake s kôprom, malinová pena a lesné ovocie.

Koná sa každé štyri roky

Kuchárska olympiáda IKA sa koná každé štyri roky, porota na nej hodnotí pripravenosť kuchyne od navážania potravín, dodržiavanie technologických postupov a kalkulácií, samotnú prípravu jedla, atmosféru v kuchyni až po jednotnosť porcií pri výdaji.

K národnému tímu patria aj Gabriel Kocák, Marek Ort, Marek Gajdoš, Jozefína Zaukolcová či Michal Baniar.

Na minuloročnom svetovom kulinárskom pohári Expogast v Luxemburgu získal slovenský národný tím v silnej konkurencii svetovej špičky v kategóriách studená a teplá kuchyňa medailu v bronzovom pásme.

Snahou je zohratosť

Národný tím kuchárov a cukrárov pracuje pod záštitou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorého cieľom je vytvorenie zodpovedajúcich podmienok pre podporu a rozvoj gastronómie.

SkryťVypnúť reklamu

Manažér slovenského národného tímu Ivan Vozár uviedol, že snahou je urobiť takýchto tréningov viacero, aby bol tím zohratý a nemohlo ho na súťaži nič prekvapiť.

Problémom sú však podľa neho financie, pričom podpora zo strany štátu nie je.

"Všetko je to postavené len na ochote spolupracovať rôznych sponzorov, ktorých máme. Druhý moment je dohoda v rámci zamestnania týchto našich špičkových kuchárov, aby na tréningy mohli prísť," povedal.

Foto k článku: TASR/František Ivan

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 515
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 825
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 635
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 787
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 339
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 443
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 743
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 528
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu