Miluje zeleninu a kuracie mäso, no pečie aj fantastické kysnuté koláče a torty.
KOŠICE. Starostka má ku kuchyni veľmi dobrý vzťah.
„Rada sa v nej motám, vymýšľam nové jedlá, varím aj pečiem. Myslím si, že som dobrá kuchárka.“
Variť sa naučila už v detstve od mamy, ktorá na ňu bola v kuchyni prísna.
„Veľa vecí som pochytila aj od svokry, u ktorej sme bývali, takže naša kuchyňa je mix toho, čo som si priniesla ja a čo ma naučila svokra.“
Stravníci si u Moniky Puzderovej najviac pochvaľujú plnenú kapustu, robí ju vraj najlepšiu na svete.
„Nič zvláštne s ňou nerobím, akurát šuľky dávam variť do hrnca, kde dám na spodok kyslú kapustu a kus údeného mäsa. To pekne prevonia celú šťavu aj plnenú kapustu.“
Zeleninu majú vlastnú
V posledných rokoch sa deti osamostatnili a manželia ostali doma sami, preto si kvôli zdraviu varia už len ľahšiu, racionálnejšiu stravu.
„Manžel má rád polievky, takže tie viem robiť od výmyslu sveta. Od zeleninovej cez kuraciu, paradajkovú so smotanou a bylinkami, biele, svetlé, tmavé, všelijaké. Veľmi rada robím špeciality z kuracieho mäsa a zo zeleniny. Najradšej na svete mám paradajky a kapustový šalát.“
Zeleninu pripravuje do šalátov surovú, alebo ju varí, zapeká či dusí.
„Vďaka môjmu manželovi si zeleninu dopestujeme v záhradke aj sami.“
Starostkin najobľúbenejší obed by pozostával z kuracieho mäsa na prírodno a zeleninového šalátu.
Monika Puzderová rada pečie aj zákusky, no najčastejšie keď sa doma zídu aj deti.
„Moja blízka rodina má veľmi rada kysnuté koláče, ktoré napečiem. Pri zákuskoch a tortách sa viem dobre odreagovať.“
Šebastovce majú družbu s Vyšnou Šebastovou, kde chodí s partiou krajanov pripravovať gombolce, v Seni zas varili zemiakové šúľance s makom a vypekali zemiakové placky.
„Ako prvé zmizli naše, takže asi boli dobré.“
Zeleninová polievka
Potrebujeme: Mrkvu, petržlen, hrášok, brokolicu, kaleráb, cibuľu, maslo na popraženie, soľ, zeleninový bujón, 2 lyžice detskej krupice, 1 vajce.
Postup: Všetky druhy zeleniny nakrájam na malé kúsky, popražím na masle. Dám trochu rasce, podlejem vodou a podusím. Podľa chuti pridáme zeleninový alebo slepačí bujón. Môžeme dať aj zemiaky alebo halušky z detskej krupice. Tie si pripravíme tak, že krupicu zmiešame s vajcom a keď treba, pridáme aj trochu vody. Vypracujeme tuhé cesto, z ktorého vykrajujeme malé halušky a hádžeme ich do vriacej polievky.
Na vrch dám zapraženú cibuľku na masle s trochou papriky, bez múky. Polievka z toho naberie dobrú farbu aj chuť. Varíme maximálne trištvrte hodinu na malom ohni.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári