Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Róbert Schwarcz sa stále stravuje v školskej jedálni

Riaditeľ školy a dlhoročný organizátor táborov a podujatí pre deti verí, že by ho varenie bavilo.

Róbert Schwarcz s rodinou. Manželka Silvia je výborná kuchárka.Róbert Schwarcz s rodinou. Manželka Silvia je výborná kuchárka. (Zdroj: archív)

Riaditeľ ZŠ Jozefa Urbana a dlhoročný organizátor táborov a podujatí pre deti verí, že by ho varenie bavilo. Zatiaľ sa k nemu príliš nedostal, jednak nemusel a jednak nemá čas. Práve jeho nedostatok je aj dôvodom, prečo pravidelné rodinné stravovanie zostáva väčšinou v teoretickej rovine.

S varením začal ešte v osemnástich rokoch a celkom aktívne. Inšpirovaný televíznymi programami nadšene nakupoval suroviny a následne vyváral. Tvrdí, že s úspechom, no aj napriek tomu svoj talent ďalej nerozvíjal.

„Zostal som na úrovni praženice, chlebíka vo vajíčku a studenej kuchyne. Obdivujem každého, kto vie variť. Určite by ma to bavilo, lebo je to taká kreatívna záležitosť.“

V rodine sa však majú problém spoločne posadiť k stolu, nieto ešte čakať na výtvory neskúseného kuchára.

„Moja dcéra má plnší diár ako my s manželkou dohromady. Navyše je aktívna, trénujeme jedenie na jeden pokus. Prežúvanie považuje za stratu času, ak nerobí so zvyškom tela niečo iné.“

S jedálňou je spokojný

Riaditeľ si na tom, čo vloží do úst mimoriadne zakladá: „Nefajčím, nepijem, takže si doprajem chutné jedlo. V reštaurácii je pre mňa rovnako dôležitý aj prístup personálu.“

Vo výbere je skôr konzervatívnejší, no drží sa hesla, že raz treba ochutnať všetko: „Ale nie som ten typ, že dá sa to zjesť, tak to zjem. Jedlo mi musí chutiť,“ vysvetľuje Schwarcz, ktorý sa stále stravuje v školskej jedálni.

„Ja som spokojný, posunulo sa to od čias, keď som ja chodil do školy. Občas testujeme v jedálni lososa, aj kačku s lokšami. Akurát mi ten špenát stále nejde.“

Chýbajú mu paradajky

Konzervatívnosť je z istej časti podmienená aj zdravotnými problémami. „Pred dvoma rokmi som mal vážne problémy, v podstate to bol život ohrozujúci stav, odvtedy nesmiem čokoládu, vyprážané a mám problém aj so šupkami a zrniečkami.“

Najviac mu chýbajú obľúbené paradajky a ovocie.

„Závistlivo pozerám na dcéru, ktorá sa láduje ovocím a zeleninou, keďže jej to chutí viac ako sladkosti a voniam. Včera sme si na Alpinke kúpili jahody, voňalo nám celé auto. Zo začiatku bola rodina tolerantná, dnes, keď sa zapozerám na niečo zakázané, hneď som patrične upozornený, že nesmiem.“

Recept

Špargľové rizoto

Potrebujeme: zväzok bielej špargle, hrsť sušených dubákov, jednu cibuľu, 1,5 l vývaru, 400 g ryže, soľ, mleté čierne korenie, lyžicu masla a za hrsť strúhaného parmezánu.

Postup: Huby namočíme do vody a ošúpeme špargľu, nezabudneme odkrojiť drevnatý spodok. Takto pripravenú špargľu opekáme približne desať minút na panvici s lyžicou oleja. Vyberieme a nakrájame ju na menšie kúsky, odložíme bokom. Cibuľu si pokrájame nadrobno, vhodíme do hrnca s olejom a restujeme, kým nezozlatne. Zalejeme hrnčekom vývaru, prisypeme ryžu, chvíľu restujeme a zalejeme opäť vývarom, tak, aby bol pár centimetrov nad ryžou. Pridáme huby a vývar dolievame, až kým nebude ryža uvarená. Rizoto by malo zostať krémové, ak je príliš suché, prilejeme ešte trošku vývaru. Stiahneme z plameňa, pridáme maslo, špargľu, osolíme a okoreníme. Na tanieri posypeme parmezánom.

mal

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 372
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 394
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 9 443
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 884
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 854
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 935
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 587
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 471
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 399
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 784
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Vláda sa dohodla na celoplošnom skríningovom testovaní (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 222-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 417 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Robert Barca (1993) je slovenským factcheckerom medzinárodnej spravodajskej agentúry AFP, ktorá pre Facebook overuje informácie šíriace sa na sociálnej sieti. V roku 2019 ukončil štúdium medzinárodných vzťahov a medzinárodného rozvoja. Študoval v Česku, Holandsku, Dánsku a Číne. Pracoval ako novinár v slovenskom týždenníku .týždeň a v Denníku N, publikoval vo viacerých slovenských a českých médiách. Ako fotograf pracuje pre agentúru Getty Images. Pre AFP začal pracovať vo februári 2020.
Moldava
Homáre nórske sa musia na európsky trh dostať do 24 hodín.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop