Riaditeľ ZŠ Jozefa Urbana a dlhoročný organizátor táborov a podujatí pre deti verí, že by ho varenie bavilo. Zatiaľ sa k nemu príliš nedostal, jednak nemusel a jednak nemá čas. Práve jeho nedostatok je aj dôvodom, prečo pravidelné rodinné stravovanie zostáva väčšinou v teoretickej rovine.
S varením začal ešte v osemnástich rokoch a celkom aktívne. Inšpirovaný televíznymi programami nadšene nakupoval suroviny a následne vyváral. Tvrdí, že s úspechom, no aj napriek tomu svoj talent ďalej nerozvíjal.
„Zostal som na úrovni praženice, chlebíka vo vajíčku a studenej kuchyne. Obdivujem každého, kto vie variť. Určite by ma to bavilo, lebo je to taká kreatívna záležitosť.“
V rodine sa však majú problém spoločne posadiť k stolu, nieto ešte čakať na výtvory neskúseného kuchára.
„Moja dcéra má plnší diár ako my s manželkou dohromady. Navyše je aktívna, trénujeme jedenie na jeden pokus. Prežúvanie považuje za stratu času, ak nerobí so zvyškom tela niečo iné.“
S jedálňou je spokojný
Riaditeľ si na tom, čo vloží do úst mimoriadne zakladá: „Nefajčím, nepijem, takže si doprajem chutné jedlo. V reštaurácii je pre mňa rovnako dôležitý aj prístup personálu.“
Vo výbere je skôr konzervatívnejší, no drží sa hesla, že raz treba ochutnať všetko: „Ale nie som ten typ, že dá sa to zjesť, tak to zjem. Jedlo mi musí chutiť,“ vysvetľuje Schwarcz, ktorý sa stále stravuje v školskej jedálni.
„Ja som spokojný, posunulo sa to od čias, keď som ja chodil do školy. Občas testujeme v jedálni lososa, aj kačku s lokšami. Akurát mi ten špenát stále nejde.“
Chýbajú mu paradajky
Konzervatívnosť je z istej časti podmienená aj zdravotnými problémami. „Pred dvoma rokmi som mal vážne problémy, v podstate to bol život ohrozujúci stav, odvtedy nesmiem čokoládu, vyprážané a mám problém aj so šupkami a zrniečkami.“
Najviac mu chýbajú obľúbené paradajky a ovocie.
„Závistlivo pozerám na dcéru, ktorá sa láduje ovocím a zeleninou, keďže jej to chutí viac ako sladkosti a voniam. Včera sme si na Alpinke kúpili jahody, voňalo nám celé auto. Zo začiatku bola rodina tolerantná, dnes, keď sa zapozerám na niečo zakázané, hneď som patrične upozornený, že nesmiem.“
Recept
Špargľové rizoto
Potrebujeme: zväzok bielej špargle, hrsť sušených dubákov, jednu cibuľu, 1,5 l vývaru, 400 g ryže, soľ, mleté čierne korenie, lyžicu masla a za hrsť strúhaného parmezánu.
Postup: Huby namočíme do vody a ošúpeme špargľu, nezabudneme odkrojiť drevnatý spodok. Takto pripravenú špargľu opekáme približne desať minút na panvici s lyžicou oleja. Vyberieme a nakrájame ju na menšie kúsky, odložíme bokom. Cibuľu si pokrájame nadrobno, vhodíme do hrnca s olejom a restujeme, kým nezozlatne. Zalejeme hrnčekom vývaru, prisypeme ryžu, chvíľu restujeme a zalejeme opäť vývarom, tak, aby bol pár centimetrov nad ryžou. Pridáme huby a vývar dolievame, až kým nebude ryža uvarená. Rizoto by malo zostať krémové, ak je príliš suché, prilejeme ešte trošku vývaru. Stiahneme z plameňa, pridáme maslo, špargľu, osolíme a okoreníme. Na tanieri posypeme parmezánom.
mal
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári