Mäso mu nechýba už roky a na tento druh stravovania preorientoval rodinu a všetky svoje priateľky.
„S mojím varením je to komplikované,“ povzdychol si hneď v úvode spevák kapely Nocadeň Rasťo Kopina.
Ako to už býva, obvykle je sebareflexia o poznanie pesimistickejšia ako realita.
V skutočnosti sympatický Košičan dokáže navariť, ale túto svoju schopnosť využíva len „v časoch najväčšej núdze“.
Do tykania s hrncami sa nepúšťa najmä preto, že jeho mama výborne varí:
„Latka je postavená tak vysoko, že je problém sa jej vôbec priblížiť. Keďže som zvyknutý na jej domácu stavu, tak mám veľký blok, čo sa týka varenia, pretože mi je jasné, že to nedokážem tak ako ona. Preto sa o to ani nepokúšam,“ vysvetľuje s úsmevom.
Vegetariánstvo šíri ďalej
Keď na hlad nezaberie banán a ovocie, tak si Rasťo rýchlo ukuchtí aspoň cestoviny alebo ryžu so zeleninou.
Mäso sa v jeho domácnosti nenachádza:
„V šestnástich som prestal jesť mäso, takže to je už nejakých dvadsaťtri rokov. Som vegetarián z presvedčenia. Pred rokmi sa o tom veľa diskutovalo, zúčastnil som sa nejakých výstav a prednášok. Videl som, čo je za tým, keď dostanem kúsok mäsa na tanier.“
Keďže mäso nebolo jeho favoritom ani predtým, rozhodnutie nebolo ťažké. „Strhol som celú rodinu. Dokonca každá jedna moja frajerka sa pri mne stala vegetariánkou.“
Bez čokolády prežije
Spevák nemusí polievky, a ak ho ponúknete granatierskym pochodom, tiež zdvorilo odmietne:
„To je asi pozostatok zo školskej jedálne, keď nám ho servírovali na nevoňavej tácke.“
Rovnako nefandí sladkostiam. „Sladké je dobrá vec, keď je k nemu veľa pohybu. Nemám rád krémové koláče, radšej si dám orechovník alebo makovník. Ani čokoládu nepotrebujem k svojmu životu. Keď sa zamyslím, tak v tejto chvíli nemám v skrinke s jedlom žiadnu sladkosť.“
Zato sa mu v kuchyni skvie hneď niekoľko avokád:
„Dávam si ho ku všetkému, ku špenátu, do smoothie, je to výborná vec.“
Jedáva rukami
Aj keď Rasťo príliš nevarí, rád pomôže s prípravnými prácami alebo upratovaním:
„Naozaj rád v kuchyni pomáham, umyjem riad, odložím ho,“ vysvetľuje, ako pomáha pri varení priateľke.
Jesť sa snažia bez stresu, aj keď občas sa tomu vyhnúť nedá:
„Chcem mať pokoj aspoň pri jedle a nemyslieť na iné veci. Nemám problém zjesť jedlo aj rukami, pretože sa tak dá precítiť a najradšej v tureckom sede na zemi,“ uzatvára sympatický Košičan, ktorý si ako recept pripravil cestoviny s avokádovým krémom.
Recept Rasťa Kopinu
Cestoviny s avokádovým krémom
Potrebujeme: 3 väčšie avokáda, šťavu z 1/2 citróna (podľa chuti), 2-3 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice olivového oleja, za hrsť čerstvých lístkov bazalky, 12 – 16 cherry rajčín (počítame 3 – 4 na osobu), tvrdý syr parmezánového typu na posypanie, soľ, cestoviny
Hneď na úvod dáme variť cestoviny. Kým sa varia, pripravíme si avokáda. Ošúpeme a nakrájame to na malé kúsky. Pridáme roztlačený cesnak, olivový olej, šťavu z polovice citróna a na kúsky nakrájanú bazalku. Ingrediencie rozmixujeme. Osolíme a premiešame.
Cherry rajčiny opečieme na oleji na panvici, až kým sú mäkké a šťavnaté.
Cestoviny zmiešame s avokádovým krémom a servírujeme s cherry rajčinami + posypeme syrom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári