Korzár logo Korzár Košice

Rasťo Kopina: Rád umývam a odkladám riad

Istý čas bolo vegetariánstvo módnou vlnou. Pre Rasťa Kopinu z kapely Nocadeň je to však životný štýl.

Zdravý životný štýl mu nie je cudzí. Preferuje ľahké jedlá.Zdravý životný štýl mu nie je cudzí. Preferuje ľahké jedlá. (Zdroj: Judita Čermáková)

Mäso mu nechýba už roky a na tento druh stravovania preorientoval rodinu a všetky svoje priateľky.

„S mojím varením je to komplikované,“ povzdychol si hneď v úvode spevák kapely Nocadeň Rasťo Kopina.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako to už býva, obvykle je sebareflexia o poznanie pesimistickejšia ako realita.

V skutočnosti sympatický Košičan dokáže navariť, ale túto svoju schopnosť využíva len „v časoch najväčšej núdze“.

Do tykania s hrncami sa nepúšťa najmä preto, že jeho mama výborne varí:

„Latka je postavená tak vysoko, že je problém sa jej vôbec priblížiť. Keďže som zvyknutý na jej domácu stavu, tak mám veľký blok, čo sa týka varenia, pretože mi je jasné, že to nedokážem tak ako ona. Preto sa o to ani nepokúšam,“ vysvetľuje s úsmevom.

SkryťVypnúť reklamu

Vegetariánstvo šíri ďalej

Keď na hlad nezaberie banán a ovocie, tak si Rasťo rýchlo ukuchtí aspoň cestoviny alebo ryžu so zeleninou.

Mäso sa v jeho domácnosti nenachádza:

„V šestnástich som prestal jesť mäso, takže to je už nejakých dvadsaťtri rokov. Som vegetarián z presvedčenia. Pred rokmi sa o tom veľa diskutovalo, zúčastnil som sa nejakých výstav a prednášok. Videl som, čo je za tým, keď dostanem kúsok mäsa na tanier.“

Keďže mäso nebolo jeho favoritom ani predtým, rozhodnutie nebolo ťažké. „Strhol som celú rodinu. Dokonca každá jedna moja frajerka sa pri mne stala vegetariánkou.“

Bez čokolády prežije

Spevák nemusí polievky, a ak ho ponúknete granatierskym pochodom, tiež zdvorilo odmietne:

„To je asi pozostatok zo školskej jedálne, keď nám ho servírovali na nevoňavej tácke.“

SkryťVypnúť reklamu

Rovnako nefandí sladkostiam. „Sladké je dobrá vec, keď je k nemu veľa pohybu. Nemám rád krémové koláče, radšej si dám orechovník alebo makovník. Ani čokoládu nepotrebujem k svojmu životu. Keď sa zamyslím, tak v tejto chvíli nemám v skrinke s jedlom žiadnu sladkosť.“

Zato sa mu v kuchyni skvie hneď niekoľko avokád:

„Dávam si ho ku všetkému, ku špenátu, do smoothie, je to výborná vec.“

Jedáva rukami

Aj keď Rasťo príliš nevarí, rád pomôže s prípravnými prácami alebo upratovaním:

„Naozaj rád v kuchyni pomáham, umyjem riad, odložím ho,“ vysvetľuje, ako pomáha pri varení priateľke.

Jesť sa snažia bez stresu, aj keď občas sa tomu vyhnúť nedá:

„Chcem mať pokoj aspoň pri jedle a nemyslieť na iné veci. Nemám problém zjesť jedlo aj rukami, pretože sa tak dá precítiť a najradšej v tureckom sede na zemi,“ uzatvára sympatický Košičan, ktorý si ako recept pripravil cestoviny s avokádovým krémom.

SkryťVypnúť reklamu

Recept Rasťa Kopinu

Cestoviny s avokádovým krémom

Potrebujeme: 3 väčšie avokáda, šťavu z 1/2 citróna (podľa chuti), 2-3 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice olivového oleja, za hrsť čerstvých lístkov bazalky, 12 – 16 cherry rajčín (počítame 3 – 4 na osobu), tvrdý syr parmezánového typu na posypanie, soľ, cestoviny

Hneď na úvod dáme variť cestoviny. Kým sa varia, pripravíme si avokáda. Ošúpeme a nakrájame to na malé kúsky. Pridáme roztlačený cesnak, olivový olej, šťavu z polovice citróna a na kúsky nakrájanú bazalku. Ingrediencie rozmixujeme. Osolíme a premiešame.

Cherry rajčiny opečieme na oleji na panvici, až kým sú mäkké a šťavnaté.

Cestoviny zmiešame s avokádovým krémom a servírujeme s cherry rajčinami + posypeme syrom.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Prvý mobil: míľnik dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  5. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  7. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Po mape s EUROVIA SK: Objavujeme Spiš a Gemer
  2. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  3. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  5. Jesenné tvorenie pre krajší domov aj nápaditý šatník
  6. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  7. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  8. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 6 522
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 135
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 6 071
  4. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 5 564
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 853
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 467
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 3 685
  8. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac? 2 995
  1. Martin Balajty: Cherry picking v článku na portály Closer.
  2. Simona Šramová: Hodnoty v AI: Technológia s dušou svojich tvorcov
  3. Štefan Šturdzík: Vtip roka - štát na sebe ušetrí 1,3 miliardy eur. Pre socialistov fikcia.
  4. Ján Valchár: Cui bono Kirk? Cui bono poľské drony?
  5. Marek Tocimák: Zrkadlo Stáda
  6. Jozef Černek: Muž s fotoaparátom v detskom parku
  7. Dávid Polák: Izrael, Západný breh a medzinárodné právo. Časť 2.
  8. Ivan R. V. Rumánek: Kréťania
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 64 686
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 12 222
  3. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 9 413
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 8 063
  5. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 309
  6. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 189
  7. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 5 001
  8. Rudolfa Vallová: Hrmelo už dávno, no Booking.com sa neobával 4 357
  1. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  2. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  3. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
  4. Věra Tepličková: ... a voľ nebyť, ako byť otrokom
  5. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  6. Marian Nanias: Jadrové zariadenia, doteraz použité na Mesiaci.
  7. Post Bellum SK: Začiatok konca pre desaťtisíce slovenských Židov: 9. september 1941
  8. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu