Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 22. január, 2019 | Meniny má Zora
Nájdete nás na webe

Martin Korbelič: Doma nie som šéfkuchárom

Patrí medzi našich najvychytenejších šéfkuchárov.

Skvelý šéfkuchár. Podľa Martina Korbeliča slovenské jedlá obstoja aj vo svete.(Zdroj: TV JOJ)

Varieval v špičkových reštauráciách u nás i v zahraničí a na svojom konte má viacero prestížnych úspechov a ocenení. Je špecialistom na zážitkovú gastronómiu, no tvrdí, že aj naša klasická slovenská kuchyňa a typické jedlá obstoja aj v svetovej konkurencii.

Martina Korbeliča poznáme aj ako veľkého sympaťáka z kuchárskych televíznych šou a zakrátko ho uvidíme v novinke, ktorú chystá Televízia Joj pod názvom Moja mama varí lepšie ako tvoja.

S úsmevom nám prezradil, že jeho mama varí najlepšie, no zaujímavé je, že vzťah k vareniu nezískal, ako sa hovorí, popri jej sukni.

„Aj keď som sa ako dieťa čo-to pomotal v kuchyni, nebolo to nejako viac, ako u ostatných detí. Rozhodnutie venovať sa kulináreniu sa vo mne začalo formovať až na strednej gastronomickej škole, ale to zásadné presvedčenie prišlo po tom, čo som nastúpil do môjho prvého ozajstného zamestnania – do exkluzívnej reštaurácie Cassablanca, ktorá sa práve v tom čase otvárala. To bola pre mňa správna motivácia a dospel som k názoru, že chcem robiť v gastronómii a že chcem byť kuchár, ale nie 'obyčajný', ale že chcem robiť niečo viac, ako to, čo sa robilo vo väčšine reštaurácií,“ zaspomínal si na chvíle, ktoré rozhodli o jeho kariére.

Dobroty od mamy obstoja aj vo svete

A aj keď ochutnal tie najfajnovejšie jedlá, aké môže gastronómia ponúknuť, medzi jeho najobľúbenejšími pochúťkami majú stále čestné miesto dobroty od vlastnej mamy.

„Veľmi rád mám posúchy a fazuľovú polievku, ale aj granatiersky pochod, lokše, zemiakové pampúšiky...“ prezradil nám svoje chute.

Kuchárske majstrovstvo Martina Korbeliča však spočíva aj v tom, že dokáže obyčajné domácke jedlá povýšiť na celkom iný level a zrazu sú z nich ohromné špeciality, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v michelinovskej reštaurácii.

„Som o tom presvedčený! Máme výborné jedlá, na ktorých sa dá stavať. Stačí im dať moderný šat, pripraviť ich dobre, chutne a bez problémov by som sa za ne postavil. Niektoré jedlá z našej rodiny som aj vylepšil či zmodernizoval. Napríklad vynikajúce mamine a predtým babkine tvarohové guľky. Pridal som k nim espumu (penu) zo sušených marhúľ a čokoládový gél, strúhanku som opiekol na masle ochutenom vanilkou,“ opísal dobrotu, pri ktorej sa každému musia zbiehať slinky.

Manželku nekibicuje

Hovorí sa však, že doma nikto nie je prorokom a asi to platí aj v gastronómii a slávny chef nie je doma šéfkuchárom. Aj Martin sa priznal, že domáce varenie s radosťou prenechá svojej manželke.

„Áno, áno, presne toto v mojom prípade platí. Doma veľmi nevarím, aj keď na svoju obranu musím povedať, že letné grilovačky si kdekoľvek užívam plnými dúškami. (smiech) Ale ak sa napríklad niekam ponáhľame a treba priložiť ruku k dielu, tak sa chopím akcie v kuchyni, aby to bolo skôr,“ konštatuje a tvrdí, že keď je jeho polovička v kuchyni, dokonca vydrží držať jazyk za zubami a do varenia sa jej nestará.

„Nemám s tým problém. Maximálne dám do pľacu nejakú radu, alebo vychytávku, ale určite nekibicujem.“

Smotanovo-bryndzový kôprový posúch

(poprípade so slaninkou)

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 2 ks vajíčka, 1 kocku kvasníc, 0,1 l oleja, 2-3 dcl mlieka, soľ, cukor (do kvásku), kyslá smotana, bryndza, pažítka alebo kôpor

Postup: Zmiešame hladkú múku s polohrubou, pridáme vajíčka, soľ, olej, prilejeme kvások a vypracujeme cesto. Kvások: kvasnice si rozmrvíme medzi prstami a dáme do trošky vlažného mlieka, s troškou cukru, ktorý nám podporí kvasenie.

Necháme ho nakysnúť na teplejšom mieste. Kyslú smotanu si zmiešame s bryndzou, pridáme nasekanú pažítku alebo kôpor. Plech si vymastíme olejom, poprípade maslom a rozložíme rukami cesto po celom plechu. Zrejme budete mať dosť cesta aj na dva plechy. Tip: Ak sa nám pri rozťahovaní na plech cesto lepí na ruky, namočíme si prsty do oleja.

Potom na cesto rozotrieme smotanu s bryndzou a na vrch môžeme pridať čokoľvek, čo máme radi – slaninku, oškvarky, tvrdý syr (eidam), dusenú kyslú kapustu atď. Pečieme cca 15-20 minút pri teplote 160° C – v závislosti od rúry.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  3. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  4. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  5. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  6. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  7. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  8. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  9. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  10. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  1. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  2. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  3. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  4. 5 skvelých interiérových trendov pre rok 2019
  5. Functional spaces for creative dwellers
  6. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  7. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  8. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  9. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  10. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 20 540
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 15 794
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 945
  4. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 12 564
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 8 807
  6. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 7 736
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 6 266
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 6 219
  9. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 4 218
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 2 469

Neprehliadnite tiež

Dankov rekreačný benefit: Zadlžené nemocnice naň hľadajú peniaze

Župy ešte nemajú jasno v tom, ako sa s nápadom SNS vysporiadať.

Know how U.S. Steelu: Dankove poukazy vyriešili dovolenkovou doménou

Oceliarne si nechali vypracovať jedinečný model.

Rozhovor

Odborník: Po dostavaní obchvatov klesne doprava v Prešove o polovicu

O dopravných stavbách sa doposiaľ rozhodovalo politicky.

Rabovali na čerpacej stanici, spustili tichý alarm

Okresný súd rozdal tresty, prokurátor si vynútil prísnejšie.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Zabije trikrát viac Slovákov ako autonehody

Ako funguje očkovanie a prečo sú antivakcinačné hnutia.

Komentár Zuzany Kepplovej

Prečo si Tóth myslí, že nepochybil

Podľa Kočnerovho informátora žiadny verejný záujem neexistuje.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop