Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 5. február, 2023 | Meniny má Agáta

Martin Korbelič: Doma nie som šéfkuchárom

Patrí medzi našich najvychytenejších šéfkuchárov.

Skvelý šéfkuchár. Podľa Martina Korbeliča slovenské jedlá obstoja aj vo svete.Skvelý šéfkuchár. Podľa Martina Korbeliča slovenské jedlá obstoja aj vo svete. (Zdroj: TV JOJ)

Varieval v špičkových reštauráciách u nás i v zahraničí a na svojom konte má viacero prestížnych úspechov a ocenení. Je špecialistom na zážitkovú gastronómiu, no tvrdí, že aj naša klasická slovenská kuchyňa a typické jedlá obstoja aj v svetovej konkurencii.

Martina Korbeliča poznáme aj ako veľkého sympaťáka z kuchárskych televíznych šou a zakrátko ho uvidíme v novinke, ktorú chystá Televízia Joj pod názvom Moja mama varí lepšie ako tvoja.

S úsmevom nám prezradil, že jeho mama varí najlepšie, no zaujímavé je, že vzťah k vareniu nezískal, ako sa hovorí, popri jej sukni.

„Aj keď som sa ako dieťa čo-to pomotal v kuchyni, nebolo to nejako viac, ako u ostatných detí. Rozhodnutie venovať sa kulináreniu sa vo mne začalo formovať až na strednej gastronomickej škole, ale to zásadné presvedčenie prišlo po tom, čo som nastúpil do môjho prvého ozajstného zamestnania – do exkluzívnej reštaurácie Cassablanca, ktorá sa práve v tom čase otvárala. To bola pre mňa správna motivácia a dospel som k názoru, že chcem robiť v gastronómii a že chcem byť kuchár, ale nie 'obyčajný', ale že chcem robiť niečo viac, ako to, čo sa robilo vo väčšine reštaurácií,“ zaspomínal si na chvíle, ktoré rozhodli o jeho kariére.

Dobroty od mamy obstoja aj vo svete

A aj keď ochutnal tie najfajnovejšie jedlá, aké môže gastronómia ponúknuť, medzi jeho najobľúbenejšími pochúťkami majú stále čestné miesto dobroty od vlastnej mamy.

„Veľmi rád mám posúchy a fazuľovú polievku, ale aj granatiersky pochod, lokše, zemiakové pampúšiky...“ prezradil nám svoje chute.

Kuchárske majstrovstvo Martina Korbeliča však spočíva aj v tom, že dokáže obyčajné domácke jedlá povýšiť na celkom iný level a zrazu sú z nich ohromné špeciality, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v michelinovskej reštaurácii.

„Som o tom presvedčený! Máme výborné jedlá, na ktorých sa dá stavať. Stačí im dať moderný šat, pripraviť ich dobre, chutne a bez problémov by som sa za ne postavil. Niektoré jedlá z našej rodiny som aj vylepšil či zmodernizoval. Napríklad vynikajúce mamine a predtým babkine tvarohové guľky. Pridal som k nim espumu (penu) zo sušených marhúľ a čokoládový gél, strúhanku som opiekol na masle ochutenom vanilkou,“ opísal dobrotu, pri ktorej sa každému musia zbiehať slinky.

Manželku nekibicuje

Hovorí sa však, že doma nikto nie je prorokom a asi to platí aj v gastronómii a slávny chef nie je doma šéfkuchárom. Aj Martin sa priznal, že domáce varenie s radosťou prenechá svojej manželke.

„Áno, áno, presne toto v mojom prípade platí. Doma veľmi nevarím, aj keď na svoju obranu musím povedať, že letné grilovačky si kdekoľvek užívam plnými dúškami. (smiech) Ale ak sa napríklad niekam ponáhľame a treba priložiť ruku k dielu, tak sa chopím akcie v kuchyni, aby to bolo skôr,“ konštatuje a tvrdí, že keď je jeho polovička v kuchyni, dokonca vydrží držať jazyk za zubami a do varenia sa jej nestará.

„Nemám s tým problém. Maximálne dám do pľacu nejakú radu, alebo vychytávku, ale určite nekibicujem.“

Smotanovo-bryndzový kôprový posúch

(poprípade so slaninkou)

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 2 ks vajíčka, 1 kocku kvasníc, 0,1 l oleja, 2-3 dcl mlieka, soľ, cukor (do kvásku), kyslá smotana, bryndza, pažítka alebo kôpor

Postup: Zmiešame hladkú múku s polohrubou, pridáme vajíčka, soľ, olej, prilejeme kvások a vypracujeme cesto. Kvások: kvasnice si rozmrvíme medzi prstami a dáme do trošky vlažného mlieka, s troškou cukru, ktorý nám podporí kvasenie.

Necháme ho nakysnúť na teplejšom mieste. Kyslú smotanu si zmiešame s bryndzou, pridáme nasekanú pažítku alebo kôpor. Plech si vymastíme olejom, poprípade maslom a rozložíme rukami cesto po celom plechu. Zrejme budete mať dosť cesta aj na dva plechy. Tip: Ak sa nám pri rozťahovaní na plech cesto lepí na ruky, namočíme si prsty do oleja.

Potom na cesto rozotrieme smotanu s bryndzou a na vrch môžeme pridať čokoľvek, čo máme radi – slaninku, oškvarky, tvrdý syr (eidam), dusenú kyslú kapustu atď. Pečieme cca 15-20 minút pri teplote 160° C – v závislosti od rúry.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  3. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  4. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  5. Dodajte vašej pokožke šťavu
  6. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  3. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  4. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  5. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 13 995
  2. Dodajte vašej pokožke šťavu 3 171
  3. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 2 352
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  5. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 823
  6. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 1 312
  7. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 126
  8. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 1 079

Blogy SME

  1. Miroslav Galovič: Čierny lovec bielych snehuliakov. (Malý tohotýždňový časozber 2/2)
  2. Lubo Repka: Panama výletnou loďou
  3. Miroslav Galovič: Poézia sídlisikových stromov. Od večernej pohody ku kalamite. (Malý tohotýždňový časozber 1/2)
  4. Denis Jánošík: A, čo, že nej sme dokonalí
  5. Štefan Vidlár: Malinkatá úvaha
  6. Ján Šeďo: Aj my sme mali hrdinov, "Anči" ma výnimočne očarila...
  7. Anna Miľanová: Kresba z bloku: Robotická ruka?... 2022
  8. Štefan Vidlár: Fčil
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 19 944
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 8 173
  3. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 7 174
  4. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 3 855
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 684
  6. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 277
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 152
  8. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 2 902
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  2. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  3. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  6. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Miroslav Galovič: Čierny lovec bielych snehuliakov. (Malý tohotýždňový časozber 2/2)
  2. Lubo Repka: Panama výletnou loďou
  3. Miroslav Galovič: Poézia sídlisikových stromov. Od večernej pohody ku kalamite. (Malý tohotýždňový časozber 1/2)
  4. Denis Jánošík: A, čo, že nej sme dokonalí
  5. Štefan Vidlár: Malinkatá úvaha
  6. Ján Šeďo: Aj my sme mali hrdinov, "Anči" ma výnimočne očarila...
  7. Anna Miľanová: Kresba z bloku: Robotická ruka?... 2022
  8. Štefan Vidlár: Fčil
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 19 944
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 8 173
  3. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 7 174
  4. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 3 855
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 684
  6. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 277
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 152
  8. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 2 902
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  2. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  3. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  6. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu