Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Martin Korbelič: Doma nie som šéfkuchárom

Patrí medzi našich najvychytenejších šéfkuchárov.

Skvelý šéfkuchár. Podľa Martina Korbeliča slovenské jedlá obstoja aj vo svete.Skvelý šéfkuchár. Podľa Martina Korbeliča slovenské jedlá obstoja aj vo svete. (Zdroj: TV JOJ)

Varieval v špičkových reštauráciách u nás i v zahraničí a na svojom konte má viacero prestížnych úspechov a ocenení. Je špecialistom na zážitkovú gastronómiu, no tvrdí, že aj naša klasická slovenská kuchyňa a typické jedlá obstoja aj v svetovej konkurencii.

Martina Korbeliča poznáme aj ako veľkého sympaťáka z kuchárskych televíznych šou a zakrátko ho uvidíme v novinke, ktorú chystá Televízia Joj pod názvom Moja mama varí lepšie ako tvoja.

S úsmevom nám prezradil, že jeho mama varí najlepšie, no zaujímavé je, že vzťah k vareniu nezískal, ako sa hovorí, popri jej sukni.

„Aj keď som sa ako dieťa čo-to pomotal v kuchyni, nebolo to nejako viac, ako u ostatných detí. Rozhodnutie venovať sa kulináreniu sa vo mne začalo formovať až na strednej gastronomickej škole, ale to zásadné presvedčenie prišlo po tom, čo som nastúpil do môjho prvého ozajstného zamestnania – do exkluzívnej reštaurácie Cassablanca, ktorá sa práve v tom čase otvárala. To bola pre mňa správna motivácia a dospel som k názoru, že chcem robiť v gastronómii a že chcem byť kuchár, ale nie 'obyčajný', ale že chcem robiť niečo viac, ako to, čo sa robilo vo väčšine reštaurácií,“ zaspomínal si na chvíle, ktoré rozhodli o jeho kariére.

Dobroty od mamy obstoja aj vo svete

A aj keď ochutnal tie najfajnovejšie jedlá, aké môže gastronómia ponúknuť, medzi jeho najobľúbenejšími pochúťkami majú stále čestné miesto dobroty od vlastnej mamy.

„Veľmi rád mám posúchy a fazuľovú polievku, ale aj granatiersky pochod, lokše, zemiakové pampúšiky...“ prezradil nám svoje chute.

Kuchárske majstrovstvo Martina Korbeliča však spočíva aj v tom, že dokáže obyčajné domácke jedlá povýšiť na celkom iný level a zrazu sú z nich ohromné špeciality, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v michelinovskej reštaurácii.

„Som o tom presvedčený! Máme výborné jedlá, na ktorých sa dá stavať. Stačí im dať moderný šat, pripraviť ich dobre, chutne a bez problémov by som sa za ne postavil. Niektoré jedlá z našej rodiny som aj vylepšil či zmodernizoval. Napríklad vynikajúce mamine a predtým babkine tvarohové guľky. Pridal som k nim espumu (penu) zo sušených marhúľ a čokoládový gél, strúhanku som opiekol na masle ochutenom vanilkou,“ opísal dobrotu, pri ktorej sa každému musia zbiehať slinky.

Manželku nekibicuje

Hovorí sa však, že doma nikto nie je prorokom a asi to platí aj v gastronómii a slávny chef nie je doma šéfkuchárom. Aj Martin sa priznal, že domáce varenie s radosťou prenechá svojej manželke.

„Áno, áno, presne toto v mojom prípade platí. Doma veľmi nevarím, aj keď na svoju obranu musím povedať, že letné grilovačky si kdekoľvek užívam plnými dúškami. (smiech) Ale ak sa napríklad niekam ponáhľame a treba priložiť ruku k dielu, tak sa chopím akcie v kuchyni, aby to bolo skôr,“ konštatuje a tvrdí, že keď je jeho polovička v kuchyni, dokonca vydrží držať jazyk za zubami a do varenia sa jej nestará.

„Nemám s tým problém. Maximálne dám do pľacu nejakú radu, alebo vychytávku, ale určite nekibicujem.“

Smotanovo-bryndzový kôprový posúch

(poprípade so slaninkou)

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 2 ks vajíčka, 1 kocku kvasníc, 0,1 l oleja, 2-3 dcl mlieka, soľ, cukor (do kvásku), kyslá smotana, bryndza, pažítka alebo kôpor

Postup: Zmiešame hladkú múku s polohrubou, pridáme vajíčka, soľ, olej, prilejeme kvások a vypracujeme cesto. Kvások: kvasnice si rozmrvíme medzi prstami a dáme do trošky vlažného mlieka, s troškou cukru, ktorý nám podporí kvasenie.

Necháme ho nakysnúť na teplejšom mieste. Kyslú smotanu si zmiešame s bryndzou, pridáme nasekanú pažítku alebo kôpor. Plech si vymastíme olejom, poprípade maslom a rozložíme rukami cesto po celom plechu. Zrejme budete mať dosť cesta aj na dva plechy. Tip: Ak sa nám pri rozťahovaní na plech cesto lepí na ruky, namočíme si prsty do oleja.

Potom na cesto rozotrieme smotanu s bryndzou a na vrch môžeme pridať čokoľvek, čo máme radi – slaninku, oškvarky, tvrdý syr (eidam), dusenú kyslú kapustu atď. Pečieme cca 15-20 minút pri teplote 160° C – v závislosti od rúry.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 873
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 976
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 794
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 779
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 555
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 670
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 330
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 525
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 173
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 899
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

V Margecanoch testovanie meškalo pre tlač nových tabuliek

Odbery už prebiehajú plynulo a menšie problémy sa darí riešiť operatívne.

Na mieste sa dlhé rady netvoria, testovanie ide relatívne rýchlo.

V Čabalovciach od rána chýbal zdravotník, no už testujú

Starostka: Všetko sme pripravili podľa pokynov.

V Čabalovciach začali testovať až o pol dvanástej. Chýbal im lekár.

Starosta Čertižného vozí dedinčanov na testovanie upraveným autom

Po každej jazde vykoná dezinfekciu ozónom v dĺžke asi 10 minút.

Peter Tričák ukazuje, ako upravili obecné auto.

Keď ráno videli tie rady, zvolili plán B. Košičania sa testujú aj v dedinách

Prišla i sedemročná: Keď všetci môžu, tak tiež chcem.

V rade bolo 20 až 30 ľudí, trvalo to len čosi viac ako hodinu.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Plošné testovanie na Covid-19 v Bratislave.
Ľudia čakajú na plošné testovanie v Bratislave.

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop