Korzár logo Korzár Košice

Miňo Mojžiš: Z tvarohovej žemľovky idem z kože vyskočiť

Dali by ste si pečenú chobotničku, diviačí gulášik alebo tatarák? To považuje skladateľ za najväčšie lahôdky.

Od hladu by neumrel. Keď treba, navarí pre celú rodinu.Od hladu by neumrel. Keď treba, navarí pre celú rodinu. (Zdroj: Judita Čermáková)

Dali by ste si pečenú chobotničku, diviačí gulášik alebo tatarák? To, čo by niekto nevložil do úst, považuje skladateľ Miloslav Mojžiš za najväčšie lahôdky. Naopak, ryžovým nákypom alebo koláčom s čokoládovým krémom by ste sa mu nezavďačili.

Kým bol dieťaťom, miloval sviečkovú s knedľou. Táto láska mu vydržala až do mládežníckych rokov: „Keď som ešte hral u Roba Kazíka počas vysokej školy, stavil som sa s kamarátom, kto zje rýchlejšie štyri porcie sviečkovej. Samozrejme, že som to vyhral a kamarát musel platiť,“ smeje sa dnes pri spomienke Mojžiš.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Poznám aj ľudí, ktorí si dajú na posedenie tridsaťšesť knedlí. Ja už zostávam pri štyroch, musím si dávať pozor na figúru.“

Pri výborne variacej manželke je to často nadľudský výkon. „Dokonca moje jedlá doviedla do dokonalosti, jediné, čo zostalo nedotknuté, je Ockove jedlo.“

Paradajkový boj

Ockove jedlo sa spája najmä s voľnými sobotami a požúrovými stavmi:

„Vtedy sa nechce nikomu nič komplikované variť, ale jedli by všetci. Toto je hotové do polhodiny a zvládate ho pripraviť aj v nie kompletnej kuchyni, niekde na chate a podobne. Také jedlá mám rád.“

Miňo Mojžiš nie je príliš vyberavý, no čo nevloží do úst, je pečený tvaroh: „Keď mi niekto povie tvarohová žemľovka, idem vyskočiť z kože. Nijak raz ho nemôžem.“

Nenávisť k ryžovému nákypu spôsobila školská jedáleň, pod dlhoročnú nelásku k paradajkám sa zas môže podpísať stará mama.

SkryťVypnúť reklamu

„Nútila ma sedieť nad lečom, kým som ho nezjedol. Vždy ma zachránila kamarátka, ktorá paradajky vyjedla a mohli sme sa ísť hrať,“ smeje sa hudobník.

O dobroty bojuje

Jedlá z paradajok, vrátane kečupu, sa naučil jesť až pri jednej z dcér.

„Dojedal som po nej hranolky, tak som prišiel na chuť aj kečupu.“

Samostatnú kapitolu neobľúbených jedál tvoria koláče s tmavou plnkou. Kakaová, čokoládová alebo kávová plnka je nepriateľom aj bez ochutnania: „Ale taká chobotnička, to je lahôdka, to si dám veľmi rád, ale manželka mi vždy zje tie chrumkavé nožičky a mne nechá zvyšok,“ sťažuje sa Miňo Mojžiš.

Nielen manželka, ale aj sučka kokeršpaniela Melisa mu často zje to, na čo sa tešil.

„Odniesol som do obývačky tanier s tatarákom, že si pozrieme film, a kým som sa vrátil do kuchyne po hrianky, už som ich nemal s čím jesť. Melisa stála nad tanierom a oblizovala sa. Čo už, aj tak nepotrebujem toľko jesť.“

SkryťVypnúť reklamu

Kuchynské záhady

Divadlo hudby, ktorého je Miňo Mojžiš riaditeľom, tvoria veselí ľudia. Spolu chodievajú na grilovačky a výlety, kde je hlavným menu guláš z diviny.

„Moja manželka chodieva na poľovačky, ale vždy strieľa na diviaky. Myslím, že by nemala srdce zastreliť napríklad srnku, takže zostávajú len tie diviaky a z nich výborné guláše.“

Hudobník si ho pokojne navarí aj sám. Vyslovené nepodarky z jeho kuchyne nevychádzajú.

„Akurát mi stále vykypí polievka. Nevrie, nevrie, otočím sa a už je na sporáku. To sú tie kuchynské záhady,“ uzatvára so smiechom Mojžiš.

Recept

Ockove jedlo

Potrebujeme: stredne veľkú cibuľu, olej, aspoň päť čerstvých šampiňónov, zmes mletého mäsa (hovädzie a bravčové), sterilizovaný hrášok s mrkvou, kečup, tvrdý syr, soľ, čierne korenie

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji a pridáme na plátky nakrájané šampiňóny. Podusíme ich, pridáme mleté mäso, dobre premiešame a dusíme, kým sú mäso a huby mäkké. Na záver do panvice ešte patrí hrášok s mrkvou a kečup. Ja mám rád pikantné jedlá, tak dávam pikantný. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Kým sa všetko spolu varí, uvaríme si v osolenej vode špagety. Na tanier dáme cestoviny, na to hotovú zmes a zakryjeme to veľkým kopcom strúhaného syra.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 145
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 738
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 539
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 971
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 734
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 367
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 652
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 525
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu