Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Miňo Mojžiš: Z tvarohovej žemľovky idem z kože vyskočiť

Dali by ste si pečenú chobotničku, diviačí gulášik alebo tatarák? To považuje skladateľ za najväčšie lahôdky.

Od hladu by neumrel. Keď treba, navarí pre celú rodinu.Od hladu by neumrel. Keď treba, navarí pre celú rodinu. (Zdroj: Judita Čermáková)

Dali by ste si pečenú chobotničku, diviačí gulášik alebo tatarák? To, čo by niekto nevložil do úst, považuje skladateľ Miloslav Mojžiš za najväčšie lahôdky. Naopak, ryžovým nákypom alebo koláčom s čokoládovým krémom by ste sa mu nezavďačili.

Kým bol dieťaťom, miloval sviečkovú s knedľou. Táto láska mu vydržala až do mládežníckych rokov: „Keď som ešte hral u Roba Kazíka počas vysokej školy, stavil som sa s kamarátom, kto zje rýchlejšie štyri porcie sviečkovej. Samozrejme, že som to vyhral a kamarát musel platiť,“ smeje sa dnes pri spomienke Mojžiš.

„Poznám aj ľudí, ktorí si dajú na posedenie tridsaťšesť knedlí. Ja už zostávam pri štyroch, musím si dávať pozor na figúru.“

Pri výborne variacej manželke je to často nadľudský výkon. „Dokonca moje jedlá doviedla do dokonalosti, jediné, čo zostalo nedotknuté, je Ockove jedlo.“

Paradajkový boj

Ockove jedlo sa spája najmä s voľnými sobotami a požúrovými stavmi:

„Vtedy sa nechce nikomu nič komplikované variť, ale jedli by všetci. Toto je hotové do polhodiny a zvládate ho pripraviť aj v nie kompletnej kuchyni, niekde na chate a podobne. Také jedlá mám rád.“

Miňo Mojžiš nie je príliš vyberavý, no čo nevloží do úst, je pečený tvaroh: „Keď mi niekto povie tvarohová žemľovka, idem vyskočiť z kože. Nijak raz ho nemôžem.“

Nenávisť k ryžovému nákypu spôsobila školská jedáleň, pod dlhoročnú nelásku k paradajkám sa zas môže podpísať stará mama.

„Nútila ma sedieť nad lečom, kým som ho nezjedol. Vždy ma zachránila kamarátka, ktorá paradajky vyjedla a mohli sme sa ísť hrať,“ smeje sa hudobník.

O dobroty bojuje

Jedlá z paradajok, vrátane kečupu, sa naučil jesť až pri jednej z dcér.

„Dojedal som po nej hranolky, tak som prišiel na chuť aj kečupu.“

Samostatnú kapitolu neobľúbených jedál tvoria koláče s tmavou plnkou. Kakaová, čokoládová alebo kávová plnka je nepriateľom aj bez ochutnania: „Ale taká chobotnička, to je lahôdka, to si dám veľmi rád, ale manželka mi vždy zje tie chrumkavé nožičky a mne nechá zvyšok,“ sťažuje sa Miňo Mojžiš.

Nielen manželka, ale aj sučka kokeršpaniela Melisa mu často zje to, na čo sa tešil.

„Odniesol som do obývačky tanier s tatarákom, že si pozrieme film, a kým som sa vrátil do kuchyne po hrianky, už som ich nemal s čím jesť. Melisa stála nad tanierom a oblizovala sa. Čo už, aj tak nepotrebujem toľko jesť.“

Kuchynské záhady

Divadlo hudby, ktorého je Miňo Mojžiš riaditeľom, tvoria veselí ľudia. Spolu chodievajú na grilovačky a výlety, kde je hlavným menu guláš z diviny.

„Moja manželka chodieva na poľovačky, ale vždy strieľa na diviaky. Myslím, že by nemala srdce zastreliť napríklad srnku, takže zostávajú len tie diviaky a z nich výborné guláše.“

Hudobník si ho pokojne navarí aj sám. Vyslovené nepodarky z jeho kuchyne nevychádzajú.

„Akurát mi stále vykypí polievka. Nevrie, nevrie, otočím sa a už je na sporáku. To sú tie kuchynské záhady,“ uzatvára so smiechom Mojžiš.

Recept

Ockove jedlo

Potrebujeme: stredne veľkú cibuľu, olej, aspoň päť čerstvých šampiňónov, zmes mletého mäsa (hovädzie a bravčové), sterilizovaný hrášok s mrkvou, kečup, tvrdý syr, soľ, čierne korenie

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji a pridáme na plátky nakrájané šampiňóny. Podusíme ich, pridáme mleté mäso, dobre premiešame a dusíme, kým sú mäso a huby mäkké. Na záver do panvice ešte patrí hrášok s mrkvou a kečup. Ja mám rád pikantné jedlá, tak dávam pikantný. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Kým sa všetko spolu varí, uvaríme si v osolenej vode špagety. Na tanier dáme cestoviny, na to hotovú zmes a zakryjeme to veľkým kopcom strúhaného syra.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 139
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 544
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 143
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 937
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 125
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 581
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 742
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 891
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 751
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 716
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je vyšší ako v piatok, Naď upozorňuje, že ľudí z iných okresov nemusia otestovať (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop