Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Rektor Kmeť stavia na vizuál jedla

Nový rektor Technickej univerzity v Košiciach je príležitostný kuchár. Najradšej robí šaláty a vymyslené recepty.

Rektor Kmeť. Rád experimentuje so šalátmi.Rektor Kmeť. Rád experimentuje so šalátmi. (Zdroj: Elena Danková)

Nový rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť je príležitostný kuchár. Najradšej robí šaláty a vymyslené recepty, ktoré by si mohol dať aj patentovať. Hlavne nech to dobre vyzerá.

KOŠICE. Stanislav Kmeť priznal, že z domácich prác robí máločo. Keď už, tak je to varenie.

„Ale len sporadicky. Kedysi to bolo častejšie, teraz na to už nie je toľko času.“

Svoj vzťah k vareniu označil za pozitívny, avšak v kuchyni sa obracia po svojom.

„Nikdy v živote som nevaril podľa kuchárskej knihy. Poznám mantinely, ako manipulovať so základnými ingredienciami a mám pre kombinácie aj určitý cit, preto nepotrebujem knihu. Je to otázka hlavne fantázie.“

Špenát s melónom

Jeho najbližší mu niekedy vyčítajú, že kladie oveľa väčší dôraz na estetiku výsledku, ako na chuť jedla.

„To mám možno z toho, že som milovník výtvarníctva. Skôr ma fascinuje, keď niečo veľmi dobre naaranžujem. Až netradične a uletene. Ideálne je, keď sa mi podarí dobrá chuť aj aranžmán.“

Naposledy varil pre manželku a dcéru špenát so šošovicou, volským okom a červeným melónom.

„Jedli sme to všetci.“

Príprava takejto večere je pomerne jednoduchá.

„Čerstvý listový špenát zaparím vo vriacej vode na 5 minút, aby mal ešte nejakú dobrú konzistenciu. Osobitne uvarím trocha šošovice so soľou alebo zeleninovým bujónom, na to dám volské oko. Vedľa na tanier ešte naaranžujem červený melón a nasekanú pažítkovú vňať.“

Väčšinou experimentuje so studenými zeleninovými šalátmi, ktoré pripravuje s veľkou dávkou kreativity.

„Niekedy to nevyjde, priznávam, ale keď sa všetko začne robiť s mierou, môže z toho vyjsť celkom zaujímavý výsledok. Plus mám veľmi rád taliansku kuchyňu. Pizzu síce veľmi nie, ale všetko ostatné vrátane špagiet a penne áno.“

Vtáčie mlieko odmieta

Svoju nápaditosť rád ukazuje aj na príprave takej tradičnej pochúťky, ako sú obložené chlebíky pre návštevu.

„Doma sa niekedy hnevali, že ich zas budem robiť tri hodiny, ale nakoniec to stálo za to. Vedel som sa dobre vyhrať s vizuálom chlebíčkov, aj návšteva to ocenila.“

V detstve získal odpor voči tekvicovému prívarku a dukátovým buchtičkám s vtáčím mliekom.

„To nezjem doteraz, ale tekvicu už áno.“

Jeho najobľúbenejším jedlom je vepřo, knedlo, zelo, no pochutí si aj na strave v školskej jedálni, kde sa stravuje už celé roky.

Recept Stanislava Kmeťa

Vepřo, knedlo, zelo

Potrebujeme: 700 gramov bravčovej krkovičky, 100 g oleja, sladkú mletú papriku, čierne mleté korenie, sušený cesnak, koriander, rascu, soľ. Ako prílohu 1 hlávku kapusty, 1 cibuľu, 100 ml oleja, rascu, čierne mleté korenie, soľ, cukor. Knedľa, stačí kúpená.

Postup: Mäso očistíme, na vrchnej strane narežeme a vložíme do nádoby na pečenie. Vhodnejšie sú pekáče, ktoré majú vrchnák, aby mäsko neoschlo, no môžeme si pomôcť aj alobalom. Z papriky, čierneho korenia, rasce, koriandra, cesnaku, soli a oleja si pripravíme marinádu, ktorou mäso polejeme a necháme ho asi hodinku ležať v chladničke. Kombinácii korení sa medze nekladú. Odležané mäso pečieme desať minút pri teplote 180 stupňov, potom stiahneme na 160 a necháme v rúre ďalších 50 minút. V priebehu procesu ho otáčame a polievame výpekom. Medzitým si pripravíme kapustu. Na oleji opražíme trochu rasce, pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľku. Keď je už zlatistá, vložíme do hrnca aj na pásiky nakrájanú kapustu a miešame, kým nepustí šťavu. Môžete zmes podliať trochou vody. Potom ju už netreba tak urputne miešať, aby sa nepripálila. Keď je kapusta spolovice hotová, pridáme korenie, cukor i soľ podľa chuti a dusíme domäkka.

K mäsu a kapuste si ešte zohrejeme knedľu.

ela

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 700
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 27 742
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 180
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 195
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 763
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 691
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 360
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 346
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 248
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 109
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Občianske hliadky v Smižanoch kontrolujú miestnych pri vychádzaní z lokality.

Ďalšie sú v Richnave, Žehre, Hrabušiciach i Lomničke. Ide o komunitné šírenie.

2 h
Poštárka zostala pri Opátke odrezaná od sveta.

Opátka ostala bez elektriny, Malú Lodinu odrezalo od sveta.

3 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič, vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (všetci OĽaNO).

Vôbec ste si nevšimli, ako sa to zmenilo.

24. jan
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 237-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala viac ako štyritisíc obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

11 h
Peter Kovařík.

Hamran nezískal dostatok hlasov.

8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop