Korzár logo Korzár Košice
Streda, 1. február, 2023 | Meniny má Tatiana

Rektor Kmeť stavia na vizuál jedla

Nový rektor Technickej univerzity v Košiciach je príležitostný kuchár. Najradšej robí šaláty a vymyslené recepty.

Rektor Kmeť. Rád experimentuje so šalátmi.Rektor Kmeť. Rád experimentuje so šalátmi. (Zdroj: Elena Danková)

Nový rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť je príležitostný kuchár. Najradšej robí šaláty a vymyslené recepty, ktoré by si mohol dať aj patentovať. Hlavne nech to dobre vyzerá.

KOŠICE. Stanislav Kmeť priznal, že z domácich prác robí máločo. Keď už, tak je to varenie.

„Ale len sporadicky. Kedysi to bolo častejšie, teraz na to už nie je toľko času.“

Svoj vzťah k vareniu označil za pozitívny, avšak v kuchyni sa obracia po svojom.

„Nikdy v živote som nevaril podľa kuchárskej knihy. Poznám mantinely, ako manipulovať so základnými ingredienciami a mám pre kombinácie aj určitý cit, preto nepotrebujem knihu. Je to otázka hlavne fantázie.“

Špenát s melónom

Jeho najbližší mu niekedy vyčítajú, že kladie oveľa väčší dôraz na estetiku výsledku, ako na chuť jedla.

„To mám možno z toho, že som milovník výtvarníctva. Skôr ma fascinuje, keď niečo veľmi dobre naaranžujem. Až netradične a uletene. Ideálne je, keď sa mi podarí dobrá chuť aj aranžmán.“

Naposledy varil pre manželku a dcéru špenát so šošovicou, volským okom a červeným melónom.

„Jedli sme to všetci.“

Príprava takejto večere je pomerne jednoduchá.

„Čerstvý listový špenát zaparím vo vriacej vode na 5 minút, aby mal ešte nejakú dobrú konzistenciu. Osobitne uvarím trocha šošovice so soľou alebo zeleninovým bujónom, na to dám volské oko. Vedľa na tanier ešte naaranžujem červený melón a nasekanú pažítkovú vňať.“

Väčšinou experimentuje so studenými zeleninovými šalátmi, ktoré pripravuje s veľkou dávkou kreativity.

„Niekedy to nevyjde, priznávam, ale keď sa všetko začne robiť s mierou, môže z toho vyjsť celkom zaujímavý výsledok. Plus mám veľmi rád taliansku kuchyňu. Pizzu síce veľmi nie, ale všetko ostatné vrátane špagiet a penne áno.“

Vtáčie mlieko odmieta

Svoju nápaditosť rád ukazuje aj na príprave takej tradičnej pochúťky, ako sú obložené chlebíky pre návštevu.

„Doma sa niekedy hnevali, že ich zas budem robiť tri hodiny, ale nakoniec to stálo za to. Vedel som sa dobre vyhrať s vizuálom chlebíčkov, aj návšteva to ocenila.“

V detstve získal odpor voči tekvicovému prívarku a dukátovým buchtičkám s vtáčím mliekom.

„To nezjem doteraz, ale tekvicu už áno.“

Jeho najobľúbenejším jedlom je vepřo, knedlo, zelo, no pochutí si aj na strave v školskej jedálni, kde sa stravuje už celé roky.

Recept Stanislava Kmeťa

Vepřo, knedlo, zelo

Potrebujeme: 700 gramov bravčovej krkovičky, 100 g oleja, sladkú mletú papriku, čierne mleté korenie, sušený cesnak, koriander, rascu, soľ. Ako prílohu 1 hlávku kapusty, 1 cibuľu, 100 ml oleja, rascu, čierne mleté korenie, soľ, cukor. Knedľa, stačí kúpená.

Postup: Mäso očistíme, na vrchnej strane narežeme a vložíme do nádoby na pečenie. Vhodnejšie sú pekáče, ktoré majú vrchnák, aby mäsko neoschlo, no môžeme si pomôcť aj alobalom. Z papriky, čierneho korenia, rasce, koriandra, cesnaku, soli a oleja si pripravíme marinádu, ktorou mäso polejeme a necháme ho asi hodinku ležať v chladničke. Kombinácii korení sa medze nekladú. Odležané mäso pečieme desať minút pri teplote 180 stupňov, potom stiahneme na 160 a necháme v rúre ďalších 50 minút. V priebehu procesu ho otáčame a polievame výpekom. Medzitým si pripravíme kapustu. Na oleji opražíme trochu rasce, pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľku. Keď je už zlatistá, vložíme do hrnca aj na pásiky nakrájanú kapustu a miešame, kým nepustí šťavu. Môžete zmes podliať trochou vody. Potom ju už netreba tak urputne miešať, aby sa nepripálila. Keď je kapusta spolovice hotová, pridáme korenie, cukor i soľ podľa chuti a dusíme domäkka.

K mäsu a kapuste si ešte zohrejeme knedľu.

ela

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  3. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  4. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  5. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  6. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  7. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  8. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  1. Wüstenrot rástol v segmente životného aj neživotného poistenia
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  3. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  4. Ako možno získať prídavky na dieťa v Nemecku?
  5. Kupujete balenú vodu? Vypočítajte si, koľko za ňu ročne miniete!
  6. Táto váha berie vaše chudnutie vážne: Kalórie počíta za vás!
  7. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  8. Svalovice sa netreba obávať
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 943
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 7 283
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 6 991
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 213
  5. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 2 128
  6. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 1 396
  7. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 365
  8. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 1 304

Blogy SME

  1. Ján Valchár: Irán, F-16 a vrcholný výkon čečenských bojovníkov
  2. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Slovenský Grob
  3. Věra Tepličková: Že by sa dvaja tak dlho hľadali, až sa našli?
  4. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  5. Tupou Ceruzou: Bukovský vs. Hanajík
  6. Toto je rovnosť: Autorka kurzu o rodovej rovnosti: Po vykročení z komfortnej zóny toho môžeme veľa objaviť
  7. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá)
  1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 6 062
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 352
  3. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 708
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 651
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 582
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 812
  7. Ján Valchár: When the Leopards broke free (jubilejný stý blog) 2 636
  8. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 591
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ján Valchár: Irán, F-16 a vrcholný výkon čečenských bojovníkov
  2. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Slovenský Grob
  3. Věra Tepličková: Že by sa dvaja tak dlho hľadali, až sa našli?
  4. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  5. Tupou Ceruzou: Bukovský vs. Hanajík
  6. Toto je rovnosť: Autorka kurzu o rodovej rovnosti: Po vykročení z komfortnej zóny toho môžeme veľa objaviť
  7. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá)
  1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 6 062
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 352
  3. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 708
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 651
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 582
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 812
  7. Ján Valchár: When the Leopards broke free (jubilejný stý blog) 2 636
  8. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 591
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu