Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 27. február, 2021 | Meniny má AlexanderKrížovkyKrížovky

Rektor Kmeť stavia na vizuál jedla

Nový rektor Technickej univerzity v Košiciach je príležitostný kuchár. Najradšej robí šaláty a vymyslené recepty.

Rektor Kmeť. Rád experimentuje so šalátmi.Rektor Kmeť. Rád experimentuje so šalátmi. (Zdroj: Elena Danková)

Nový rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť je príležitostný kuchár. Najradšej robí šaláty a vymyslené recepty, ktoré by si mohol dať aj patentovať. Hlavne nech to dobre vyzerá.

KOŠICE. Stanislav Kmeť priznal, že z domácich prác robí máločo. Keď už, tak je to varenie.

„Ale len sporadicky. Kedysi to bolo častejšie, teraz na to už nie je toľko času.“

Svoj vzťah k vareniu označil za pozitívny, avšak v kuchyni sa obracia po svojom.

„Nikdy v živote som nevaril podľa kuchárskej knihy. Poznám mantinely, ako manipulovať so základnými ingredienciami a mám pre kombinácie aj určitý cit, preto nepotrebujem knihu. Je to otázka hlavne fantázie.“

Špenát s melónom

Jeho najbližší mu niekedy vyčítajú, že kladie oveľa väčší dôraz na estetiku výsledku, ako na chuť jedla.

„To mám možno z toho, že som milovník výtvarníctva. Skôr ma fascinuje, keď niečo veľmi dobre naaranžujem. Až netradične a uletene. Ideálne je, keď sa mi podarí dobrá chuť aj aranžmán.“

Naposledy varil pre manželku a dcéru špenát so šošovicou, volským okom a červeným melónom.

„Jedli sme to všetci.“

Príprava takejto večere je pomerne jednoduchá.

„Čerstvý listový špenát zaparím vo vriacej vode na 5 minút, aby mal ešte nejakú dobrú konzistenciu. Osobitne uvarím trocha šošovice so soľou alebo zeleninovým bujónom, na to dám volské oko. Vedľa na tanier ešte naaranžujem červený melón a nasekanú pažítkovú vňať.“

Väčšinou experimentuje so studenými zeleninovými šalátmi, ktoré pripravuje s veľkou dávkou kreativity.

„Niekedy to nevyjde, priznávam, ale keď sa všetko začne robiť s mierou, môže z toho vyjsť celkom zaujímavý výsledok. Plus mám veľmi rád taliansku kuchyňu. Pizzu síce veľmi nie, ale všetko ostatné vrátane špagiet a penne áno.“

Vtáčie mlieko odmieta

Svoju nápaditosť rád ukazuje aj na príprave takej tradičnej pochúťky, ako sú obložené chlebíky pre návštevu.

„Doma sa niekedy hnevali, že ich zas budem robiť tri hodiny, ale nakoniec to stálo za to. Vedel som sa dobre vyhrať s vizuálom chlebíčkov, aj návšteva to ocenila.“

V detstve získal odpor voči tekvicovému prívarku a dukátovým buchtičkám s vtáčím mliekom.

„To nezjem doteraz, ale tekvicu už áno.“

Jeho najobľúbenejším jedlom je vepřo, knedlo, zelo, no pochutí si aj na strave v školskej jedálni, kde sa stravuje už celé roky.

Recept Stanislava Kmeťa

Vepřo, knedlo, zelo

Potrebujeme: 700 gramov bravčovej krkovičky, 100 g oleja, sladkú mletú papriku, čierne mleté korenie, sušený cesnak, koriander, rascu, soľ. Ako prílohu 1 hlávku kapusty, 1 cibuľu, 100 ml oleja, rascu, čierne mleté korenie, soľ, cukor. Knedľa, stačí kúpená.

Postup: Mäso očistíme, na vrchnej strane narežeme a vložíme do nádoby na pečenie. Vhodnejšie sú pekáče, ktoré majú vrchnák, aby mäsko neoschlo, no môžeme si pomôcť aj alobalom. Z papriky, čierneho korenia, rasce, koriandra, cesnaku, soli a oleja si pripravíme marinádu, ktorou mäso polejeme a necháme ho asi hodinku ležať v chladničke. Kombinácii korení sa medze nekladú. Odležané mäso pečieme desať minút pri teplote 180 stupňov, potom stiahneme na 160 a necháme v rúre ďalších 50 minút. V priebehu procesu ho otáčame a polievame výpekom. Medzitým si pripravíme kapustu. Na oleji opražíme trochu rasce, pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľku. Keď je už zlatistá, vložíme do hrnca aj na pásiky nakrájanú kapustu a miešame, kým nepustí šťavu. Môžete zmes podliať trochou vody. Potom ju už netreba tak urputne miešať, aby sa nepripálila. Keď je kapusta spolovice hotová, pridáme korenie, cukor i soľ podľa chuti a dusíme domäkka.

K mäsu a kapuste si ešte zohrejeme knedľu.

ela

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  4. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur
  7. Geis pomáha zvládať komplikácie v cezhraničnej preprave
  8. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje
  9. Online zľavy: Viete, kde ich vyhľadať?
  10. Šanca pre mladé talenty
  1. O2: Mentálne zdravie zamestnancov je pre nás veľkou prioritou
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  3. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  4. Dáma s pávím pierkom
  5. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. Získaj náskok pred štartom
  8. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  9. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  10. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 17 785
  2. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 10 455
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 8 358
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 8 331
  5. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 7 648
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 7 448
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 610
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 625
  9. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 5 609
  10. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 4 928
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop