Korzár logo Korzár Košice

Rektor Kmeť stavia na vizuál jedla

Nový rektor Technickej univerzity v Košiciach je príležitostný kuchár. Najradšej robí šaláty a vymyslené recepty.

Rektor Kmeť. Rád experimentuje so šalátmi.Rektor Kmeť. Rád experimentuje so šalátmi. (Zdroj: Elena Danková)

Nový rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť je príležitostný kuchár. Najradšej robí šaláty a vymyslené recepty, ktoré by si mohol dať aj patentovať. Hlavne nech to dobre vyzerá.

KOŠICE. Stanislav Kmeť priznal, že z domácich prác robí máločo. Keď už, tak je to varenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Ale len sporadicky. Kedysi to bolo častejšie, teraz na to už nie je toľko času.“

Svoj vzťah k vareniu označil za pozitívny, avšak v kuchyni sa obracia po svojom.

„Nikdy v živote som nevaril podľa kuchárskej knihy. Poznám mantinely, ako manipulovať so základnými ingredienciami a mám pre kombinácie aj určitý cit, preto nepotrebujem knihu. Je to otázka hlavne fantázie.“

SkryťVypnúť reklamu

Špenát s melónom

Jeho najbližší mu niekedy vyčítajú, že kladie oveľa väčší dôraz na estetiku výsledku, ako na chuť jedla.

„To mám možno z toho, že som milovník výtvarníctva. Skôr ma fascinuje, keď niečo veľmi dobre naaranžujem. Až netradične a uletene. Ideálne je, keď sa mi podarí dobrá chuť aj aranžmán.“

Naposledy varil pre manželku a dcéru špenát so šošovicou, volským okom a červeným melónom.

„Jedli sme to všetci.“

Príprava takejto večere je pomerne jednoduchá.

„Čerstvý listový špenát zaparím vo vriacej vode na 5 minút, aby mal ešte nejakú dobrú konzistenciu. Osobitne uvarím trocha šošovice so soľou alebo zeleninovým bujónom, na to dám volské oko. Vedľa na tanier ešte naaranžujem červený melón a nasekanú pažítkovú vňať.“

Väčšinou experimentuje so studenými zeleninovými šalátmi, ktoré pripravuje s veľkou dávkou kreativity.

SkryťVypnúť reklamu

„Niekedy to nevyjde, priznávam, ale keď sa všetko začne robiť s mierou, môže z toho vyjsť celkom zaujímavý výsledok. Plus mám veľmi rád taliansku kuchyňu. Pizzu síce veľmi nie, ale všetko ostatné vrátane špagiet a penne áno.“

Vtáčie mlieko odmieta

Svoju nápaditosť rád ukazuje aj na príprave takej tradičnej pochúťky, ako sú obložené chlebíky pre návštevu.

„Doma sa niekedy hnevali, že ich zas budem robiť tri hodiny, ale nakoniec to stálo za to. Vedel som sa dobre vyhrať s vizuálom chlebíčkov, aj návšteva to ocenila.“

V detstve získal odpor voči tekvicovému prívarku a dukátovým buchtičkám s vtáčím mliekom.

„To nezjem doteraz, ale tekvicu už áno.“

Jeho najobľúbenejším jedlom je vepřo, knedlo, zelo, no pochutí si aj na strave v školskej jedálni, kde sa stravuje už celé roky.

SkryťVypnúť reklamu

Recept Stanislava Kmeťa

Vepřo, knedlo, zelo

Potrebujeme: 700 gramov bravčovej krkovičky, 100 g oleja, sladkú mletú papriku, čierne mleté korenie, sušený cesnak, koriander, rascu, soľ. Ako prílohu 1 hlávku kapusty, 1 cibuľu, 100 ml oleja, rascu, čierne mleté korenie, soľ, cukor. Knedľa, stačí kúpená.

Postup: Mäso očistíme, na vrchnej strane narežeme a vložíme do nádoby na pečenie. Vhodnejšie sú pekáče, ktoré majú vrchnák, aby mäsko neoschlo, no môžeme si pomôcť aj alobalom. Z papriky, čierneho korenia, rasce, koriandra, cesnaku, soli a oleja si pripravíme marinádu, ktorou mäso polejeme a necháme ho asi hodinku ležať v chladničke. Kombinácii korení sa medze nekladú. Odležané mäso pečieme desať minút pri teplote 180 stupňov, potom stiahneme na 160 a necháme v rúre ďalších 50 minút. V priebehu procesu ho otáčame a polievame výpekom. Medzitým si pripravíme kapustu. Na oleji opražíme trochu rasce, pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľku. Keď je už zlatistá, vložíme do hrnca aj na pásiky nakrájanú kapustu a miešame, kým nepustí šťavu. Môžete zmes podliať trochou vody. Potom ju už netreba tak urputne miešať, aby sa nepripálila. Keď je kapusta spolovice hotová, pridáme korenie, cukor i soľ podľa chuti a dusíme domäkka.

K mäsu a kapuste si ešte zohrejeme knedľu.

ela

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  2. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  3. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  5. Na Marka oharka do jarka
  6. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 003
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 918
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 9 116
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 368
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 827
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 116
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 711
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 484
  1. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  2. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  3. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  4. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  5. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  6. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  7. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  8. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 754
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 323
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 275
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 674
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 17 167
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 11 989
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 560
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  2. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  3. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  4. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  5. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  6. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  7. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  8. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 754
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 323
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 275
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 674
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 17 167
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 11 989
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 560
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu