Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír
Nájdete nás na webe

Advokát Ivan Vanko miluje cesnak a manželkinu sviečkovú

Známy košický advokát by sa v kuchyni nestratil, aj keď hlavné slovo v rodinnej kuchyni má jeho manželka.

Špecialista na trestné právo a guláš. Známy advokát je zručný aj v kuchyni, ale zatiaľ ho rozmaznávajú manželka a dcéry.(Zdroj: Judita Čermáková)

Známy košický advokát Ivan Vanko by sa v kuchyni nestratil, aj keď hlavné slovo v rodinnej kuchyni má jeho manželka. „Od hladu by som určite neumrel, niektoré recepty mám v hlave a dokážem aj improvizovať. Ale pravda je taká, že manželka varí vynikajúco, takže sa veľmi k hrncom „nešarpem“ a radšej ochutnávam.“

KOŠICE. Posledné roky sa jednoducho nechá rozmaznávať „svojimi“ ženami. Manželka a dospelé dcéry sa v kuchyni vyznajú a tak ani nevidí dôvod do kulinárskych postupov nejako zasahovať.

V jedle nie je prieberčivý, chutí mu takmer každé jedlo, aj na dovolenkách rád ochutná tamojšie špeciality.

„Mám veľmi rád morské plody na rôzny spôsob, ochutnal som aj slimáky, ktoré chutnajú takmer ako šampiňóny. Ale najradšej má tzv. hnedé polievky - držkovú, gulášovú, kapustovú alebo fazuľovú. Mám rád aj vyprážané rezne, typicky slovenské jedlá ako halušky a pirohy. A doslova zbožňujem manželkinu sviečkovú. Robí ju fantasticky,“ chváli Ivan Vanko.

Neznáša kaleráb a mastné mäso

Naopak doslova neznáša mastné mäso, varený kaleráb a chrupavky z hydiny.

„Tieto tri veci fakt nemusím. Ale pozor, pod mästným mäsom nemyslím krkovičku, ale naozaj to mastné mäso. A sladkostí jem veľmi málo. A ak už si dám nejaké koláče či zmrzlinu, telo si potom žiada liter mlieka. A aby som nezabudol, milujem cesnak vo veľkom množstve. V Turecku na dovolenke som im nevedel vysvetliť ani po anglicky, ani po nemecky, čo mi chýba, nerozumeli, ale potom našťastie privolali kuchára, ktorý hovoril po rusky a tak mi cesnak priniesli aj tam,“ smeje sa.

Fanúšik cesnaku

S cesnakom je spojená aj jeho obľúbená nátierka zo syra bambino, lyžice horčice, pretlačeného cesnaku a trošky tatárskej omáčky, ktorá premiešaná s trochou masla nemá chybu.

„Najviac sa vyžívam vo varení kotlíkového guláša, to je výhradne moja úloha na spoločných stretnutiach s rodinou a priateľmi. A tak ako povedal Alexander Dumas, že pozná tisíc receptov na omeletu, lebo každá nová je niečím iná, tak je to aj s mojimi gulášmi. Každý je niečím výnimočný a odlišný od tých predtým.“

Recept

Vankove nakladané rezne s fritovanou cibuľou

Potrebujete: 1 kg kvalitného bravčového stehna – ruža – nakrájané na plátky, na nálev: 1 čajovú lyžicu maizeny, 1 čajovú lyžicu papriky, 5 vajíčok, 1 čajovú lyžicu vegety, 1 veľkú lyžicu worcesterskej omáčky, 1 čajovú lyžicu horčice, 1 čajovú lyžicu práškového cukru, 1 čajovú lyžicu karí korenia. Na fritovanú cibuľu: 3-4 cibule, hladkú múku, čierne korenie, soľ, papriku.

Postup: Všetky suroviny určené na nálev rozmixujeme do hladkej hmoty. Plátky mäsa postupne ukladáme do jenskej misy a zalievame pripraveným nálevom. Necháme postáť v chladničke dva - tri dni, pokojne aj týždeň. Mäso potom opečieme na rozpálenom oleji do zlatista, vytvorí sa na ňom chutná „chrústa“. Navrch dávam fritovanú cibuľu, ktorú si pripravíme tak, že olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska. V miske si pripravíme zmes z hladkej múky, čierneho korenia, soli, rozmiešame to a obalíme v tom cibuľové kolieska. Potom ich otrasieme na väčšom sitku a vyprážame v rozpálenom oleji. Cibuľa je chrumkavá a veľmi chutná. U nás v rodine jej nikdy nie je dosť. Je to fakt veľmi chutné, prílohu si môžete zvoliť sami podľa toho, čo máte radi. Zemiaky, hranolčeky, ryžu alebo aj chlebík.

ren

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 831
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 624
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 939
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 437
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 108
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 837
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 427
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 930
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 526
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 189

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop