Korzár logo Korzár Košice

Advokát Ivan Vanko miluje cesnak a manželkinu sviečkovú

Známy košický advokát by sa v kuchyni nestratil, aj keď hlavné slovo v rodinnej kuchyni má jeho manželka.

Špecialista na trestné právo a guláš. Známy advokát je zručný aj v kuchyni, ale zatiaľ ho rozmaznávajú manželka a dcéry.Špecialista na trestné právo a guláš. Známy advokát je zručný aj v kuchyni, ale zatiaľ ho rozmaznávajú manželka a dcéry. (Zdroj: Judita Čermáková)

Známy košický advokát Ivan Vanko by sa v kuchyni nestratil, aj keď hlavné slovo v rodinnej kuchyni má jeho manželka. „Od hladu by som určite neumrel, niektoré recepty mám v hlave a dokážem aj improvizovať. Ale pravda je taká, že manželka varí vynikajúco, takže sa veľmi k hrncom „nešarpem“ a radšej ochutnávam.“

KOŠICE. Posledné roky sa jednoducho nechá rozmaznávať „svojimi“ ženami. Manželka a dospelé dcéry sa v kuchyni vyznajú a tak ani nevidí dôvod do kulinárskych postupov nejako zasahovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V jedle nie je prieberčivý, chutí mu takmer každé jedlo, aj na dovolenkách rád ochutná tamojšie špeciality.

SkryťVypnúť reklamu

„Mám veľmi rád morské plody na rôzny spôsob, ochutnal som aj slimáky, ktoré chutnajú takmer ako šampiňóny. Ale najradšej má tzv. hnedé polievky - držkovú, gulášovú, kapustovú alebo fazuľovú. Mám rád aj vyprážané rezne, typicky slovenské jedlá ako halušky a pirohy. A doslova zbožňujem manželkinu sviečkovú. Robí ju fantasticky,“ chváli Ivan Vanko.

Neznáša kaleráb a mastné mäso

Naopak doslova neznáša mastné mäso, varený kaleráb a chrupavky z hydiny.

„Tieto tri veci fakt nemusím. Ale pozor, pod mästným mäsom nemyslím krkovičku, ale naozaj to mastné mäso. A sladkostí jem veľmi málo. A ak už si dám nejaké koláče či zmrzlinu, telo si potom žiada liter mlieka. A aby som nezabudol, milujem cesnak vo veľkom množstve. V Turecku na dovolenke som im nevedel vysvetliť ani po anglicky, ani po nemecky, čo mi chýba, nerozumeli, ale potom našťastie privolali kuchára, ktorý hovoril po rusky a tak mi cesnak priniesli aj tam,“ smeje sa.

SkryťVypnúť reklamu

Fanúšik cesnaku

S cesnakom je spojená aj jeho obľúbená nátierka zo syra bambino, lyžice horčice, pretlačeného cesnaku a trošky tatárskej omáčky, ktorá premiešaná s trochou masla nemá chybu.

„Najviac sa vyžívam vo varení kotlíkového guláša, to je výhradne moja úloha na spoločných stretnutiach s rodinou a priateľmi. A tak ako povedal Alexander Dumas, že pozná tisíc receptov na omeletu, lebo každá nová je niečím iná, tak je to aj s mojimi gulášmi. Každý je niečím výnimočný a odlišný od tých predtým.“

Recept

Vankove nakladané rezne s fritovanou cibuľou

Potrebujete: 1 kg kvalitného bravčového stehna – ruža – nakrájané na plátky, na nálev: 1 čajovú lyžicu maizeny, 1 čajovú lyžicu papriky, 5 vajíčok, 1 čajovú lyžicu vegety, 1 veľkú lyžicu worcesterskej omáčky, 1 čajovú lyžicu horčice, 1 čajovú lyžicu práškového cukru, 1 čajovú lyžicu karí korenia. Na fritovanú cibuľu: 3-4 cibule, hladkú múku, čierne korenie, soľ, papriku.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Všetky suroviny určené na nálev rozmixujeme do hladkej hmoty. Plátky mäsa postupne ukladáme do jenskej misy a zalievame pripraveným nálevom. Necháme postáť v chladničke dva - tri dni, pokojne aj týždeň. Mäso potom opečieme na rozpálenom oleji do zlatista, vytvorí sa na ňom chutná „chrústa“. Navrch dávam fritovanú cibuľu, ktorú si pripravíme tak, že olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska. V miske si pripravíme zmes z hladkej múky, čierneho korenia, soli, rozmiešame to a obalíme v tom cibuľové kolieska. Potom ich otrasieme na väčšom sitku a vyprážame v rozpálenom oleji. Cibuľa je chrumkavá a veľmi chutná. U nás v rodine jej nikdy nie je dosť. Je to fakt veľmi chutné, prílohu si môžete zvoliť sami podľa toho, čo máte radi. Zemiaky, hranolčeky, ryžu alebo aj chlebík.

ren

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 101 336
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 355
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 099
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 470
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 316
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 057
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 948
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 480
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu