Známy košický advokát Ivan Vanko by sa v kuchyni nestratil, aj keď hlavné slovo v rodinnej kuchyni má jeho manželka. „Od hladu by som určite neumrel, niektoré recepty mám v hlave a dokážem aj improvizovať. Ale pravda je taká, že manželka varí vynikajúco, takže sa veľmi k hrncom „nešarpem“ a radšej ochutnávam.“
KOŠICE. Posledné roky sa jednoducho nechá rozmaznávať „svojimi“ ženami. Manželka a dospelé dcéry sa v kuchyni vyznajú a tak ani nevidí dôvod do kulinárskych postupov nejako zasahovať.
V jedle nie je prieberčivý, chutí mu takmer každé jedlo, aj na dovolenkách rád ochutná tamojšie špeciality.
„Mám veľmi rád morské plody na rôzny spôsob, ochutnal som aj slimáky, ktoré chutnajú takmer ako šampiňóny. Ale najradšej má tzv. hnedé polievky - držkovú, gulášovú, kapustovú alebo fazuľovú. Mám rád aj vyprážané rezne, typicky slovenské jedlá ako halušky a pirohy. A doslova zbožňujem manželkinu sviečkovú. Robí ju fantasticky,“ chváli Ivan Vanko.
Neznáša kaleráb a mastné mäso
Naopak doslova neznáša mastné mäso, varený kaleráb a chrupavky z hydiny.
„Tieto tri veci fakt nemusím. Ale pozor, pod mästným mäsom nemyslím krkovičku, ale naozaj to mastné mäso. A sladkostí jem veľmi málo. A ak už si dám nejaké koláče či zmrzlinu, telo si potom žiada liter mlieka. A aby som nezabudol, milujem cesnak vo veľkom množstve. V Turecku na dovolenke som im nevedel vysvetliť ani po anglicky, ani po nemecky, čo mi chýba, nerozumeli, ale potom našťastie privolali kuchára, ktorý hovoril po rusky a tak mi cesnak priniesli aj tam,“ smeje sa.
Fanúšik cesnaku
S cesnakom je spojená aj jeho obľúbená nátierka zo syra bambino, lyžice horčice, pretlačeného cesnaku a trošky tatárskej omáčky, ktorá premiešaná s trochou masla nemá chybu.
„Najviac sa vyžívam vo varení kotlíkového guláša, to je výhradne moja úloha na spoločných stretnutiach s rodinou a priateľmi. A tak ako povedal Alexander Dumas, že pozná tisíc receptov na omeletu, lebo každá nová je niečím iná, tak je to aj s mojimi gulášmi. Každý je niečím výnimočný a odlišný od tých predtým.“
Recept
Vankove nakladané rezne s fritovanou cibuľou
Potrebujete: 1 kg kvalitného bravčového stehna – ruža – nakrájané na plátky, na nálev: 1 čajovú lyžicu maizeny, 1 čajovú lyžicu papriky, 5 vajíčok, 1 čajovú lyžicu vegety, 1 veľkú lyžicu worcesterskej omáčky, 1 čajovú lyžicu horčice, 1 čajovú lyžicu práškového cukru, 1 čajovú lyžicu karí korenia. Na fritovanú cibuľu: 3-4 cibule, hladkú múku, čierne korenie, soľ, papriku.
Postup: Všetky suroviny určené na nálev rozmixujeme do hladkej hmoty. Plátky mäsa postupne ukladáme do jenskej misy a zalievame pripraveným nálevom. Necháme postáť v chladničke dva - tri dni, pokojne aj týždeň. Mäso potom opečieme na rozpálenom oleji do zlatista, vytvorí sa na ňom chutná „chrústa“. Navrch dávam fritovanú cibuľu, ktorú si pripravíme tak, že olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska. V miske si pripravíme zmes z hladkej múky, čierneho korenia, soli, rozmiešame to a obalíme v tom cibuľové kolieska. Potom ich otrasieme na väčšom sitku a vyprážame v rozpálenom oleji. Cibuľa je chrumkavá a veľmi chutná. U nás v rodine jej nikdy nie je dosť. Je to fakt veľmi chutné, prílohu si môžete zvoliť sami podľa toho, čo máte radi. Zemiaky, hranolčeky, ryžu alebo aj chlebík.
ren
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári