Korzár logo Korzár Košice
Streda, 1. február, 2023 | Meniny má Tatiana

Jozef Maligda miluje maďarskú a českú kuchyňu

Riaditeľ internátov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika zje čokoľvek, čo manželka pripraví, najradšej má však mäso.

Zje čokoľvek. Piecť nevie, ale rád griluje a zvládne guláš.Zje čokoľvek. Piecť nevie, ale rád griluje a zvládne guláš. (Zdroj: archív)

Riaditeľ internátov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) Jozef Maligda je vďačný jedák. Zje čokoľvek, čo manželka pripraví, najradšej má však mäso. A práve o recept na jednu z jeho najobľúbenejších mäsových lahôdok sa podelil aj s našimi čitateľmi.

KOŠICE. September je pre šéfov internátov mimoriadne rušný mesiac. Všetky prihlasovania študentov, udeľovania izieb, odvolania, žiadosti a reklamácie im zaberú každú voľnú chvíľku.

Jozef Maligda má pod palcom tri internáty – dva na Popradskej a bloky na Medickej, ktoré ubytujú naraz až 1760 študentov, vysokoškolákov. Vo chvíľach pauzy nám porozprával svoje kulinárske zážitky.

Riaditeľ Jozef Maligda priznáva, že ku kuchyni má veľmi kladný vzťah.

„Najradšej v nej jem. Piecť síce neviem, ale viem uvariť nejaké základné jedlo, ako sú párky, praženica a podobne. Viem si zaliať aj kávu alebo uvariť čaj. Samozrejme, ako každý chlap, aj kotlíkový guláš.“

Bez okolkov priznáva, že to, aby bolo u nich doma každý deň niečo teplé na stole, má na starosti jeho zákonná polovička. Na svoju manželku necháva aj výber jedál.

„Rád grilujem na chate, čokoľvek čo manželka pripraví.“

No ak by ste mu chceli ulahodiť jeho najobľúbenejším jedlom, mali by ste pripraviť sviečkovú na smotane s knedľou.

„Som skôr na slané. Sladké nemusí byť.“

Ak by si mal vybrať medzi mäsovým a vegetariánskym obedom, vybral by si skôr mäsový. V živote už precestoval veľa krajín, v mnohých ochutnal aj miestne špeciality.

„Na cestách som už ochutnal kadečo, ale najviac chutí mi maďarská a česká kuchyňa,“ dodáva.

Recept

Hovädzie líčka na červenom víne

Potrebujeme: hovädzie líčka, mrkvu, petržlen, cibuľu, hovädzí vývar, nové korenie, bobkový list, rozmarín, tymián, soľ, zemiaky, maslo, mlieko, smotanu, červené víno.

Postup: Líčka sú nevábne vyzerajúce mäso, ktoré sa počas vyžadujúcej príprave premení na skvelé mäkučké rozpadávajúce sa kúsky voňajúce vínom a zeleninou.

Najprv treba z mäsa odstrániť šľachy, pokrájať na väčšie kúsky, okoreniť, dobre opiecť na rozpálenom oleji, kým sa zatiahne.

Do výpeku dáme koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky, opečieme. Podlievame poctivým vývarom. Teraz pridáme cibuľu a stále premiešavame, aby sa nám to nepriškvarilo. Pridáme všetky koreniny (nové korenie, bobkový list, rozmarín, tymián, soľ).

Podlievame červeným vínom a necháme vyvariť. Zalejem vývarom, všetko premiešame, necháme prejsť varom a šup s tým do rúry vyhriatej na cca 140 stupňov aspoň na 3 hodiny.

Podávame so zemiakovou kašou zjemnenou rozpusteným maslom a zohriatou smotanou s mliekom.
Dúfam, že si pochutíte rovnako ako ja...

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  3. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  4. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  5. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  6. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  7. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  8. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  1. Trh s nehnuteľnosťami praje prenájmom
  2. Wüstenrot rástol v segmente životného aj neživotného poistenia
  3. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  4. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  5. Ako možno získať prídavky na dieťa v Nemecku?
  6. Kupujete balenú vodu? Vypočítajte si, koľko za ňu ročne miniete!
  7. Táto váha berie vaše chudnutie vážne: Kalórie počíta za vás!
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 943
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 7 677
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 6 912
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 213
  5. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 2 130
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 382
  7. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 1 380
  8. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 1 294

Blogy SME

  1. Internátny život UK: Ako sa zbaviť stresu?
  2. Ján Valchár: Irán, F-16 a vrcholný výkon čečenských bojovníkov
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Slovenský Grob
  4. Věra Tepličková: Že by sa dvaja tak dlho hľadali, až sa našli?
  5. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  6. Tupou Ceruzou: Bukovský vs. Hanajík
  7. Toto je rovnosť: Autorka kurzu o rodovej rovnosti: Po vykročení z komfortnej zóny toho môžeme veľa objaviť
  8. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 6 056
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 379
  3. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 713
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 655
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 591
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 794
  7. Ján Valchár: When the Leopards broke free (jubilejný stý blog) 2 649
  8. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 613
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Internátny život UK: Ako sa zbaviť stresu?
  2. Ján Valchár: Irán, F-16 a vrcholný výkon čečenských bojovníkov
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Slovenský Grob
  4. Věra Tepličková: Že by sa dvaja tak dlho hľadali, až sa našli?
  5. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  6. Tupou Ceruzou: Bukovský vs. Hanajík
  7. Toto je rovnosť: Autorka kurzu o rodovej rovnosti: Po vykročení z komfortnej zóny toho môžeme veľa objaviť
  8. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 6 056
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 379
  3. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 713
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 655
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 591
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 794
  7. Ján Valchár: When the Leopards broke free (jubilejný stý blog) 2 649
  8. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 613
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu