Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 22. september, 2018 | Meniny má Móric
Nájdete nás na webe
RECEPTY ZNÁMYCH KOŠIČANOV

Jozef Maligda miluje maďarskú a českú kuchyňu

Riaditeľ internátov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika zje čokoľvek, čo manželka pripraví, najradšej má však mäso.

Zje čokoľvek. Piecť nevie, ale rád griluje a zvládne guláš.(Zdroj: archív)

Riaditeľ internátov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) Jozef Maligda je vďačný jedák. Zje čokoľvek, čo manželka pripraví, najradšej má však mäso. A práve o recept na jednu z jeho najobľúbenejších mäsových lahôdok sa podelil aj s našimi čitateľmi.

KOŠICE. September je pre šéfov internátov mimoriadne rušný mesiac. Všetky prihlasovania študentov, udeľovania izieb, odvolania, žiadosti a reklamácie im zaberú každú voľnú chvíľku.

Jozef Maligda má pod palcom tri internáty – dva na Popradskej a bloky na Medickej, ktoré ubytujú naraz až 1760 študentov, vysokoškolákov. Vo chvíľach pauzy nám porozprával svoje kulinárske zážitky.

Riaditeľ Jozef Maligda priznáva, že ku kuchyni má veľmi kladný vzťah.

„Najradšej v nej jem. Piecť síce neviem, ale viem uvariť nejaké základné jedlo, ako sú párky, praženica a podobne. Viem si zaliať aj kávu alebo uvariť čaj. Samozrejme, ako každý chlap, aj kotlíkový guláš.“

Bez okolkov priznáva, že to, aby bolo u nich doma každý deň niečo teplé na stole, má na starosti jeho zákonná polovička. Na svoju manželku necháva aj výber jedál.

„Rád grilujem na chate, čokoľvek čo manželka pripraví.“

No ak by ste mu chceli ulahodiť jeho najobľúbenejším jedlom, mali by ste pripraviť sviečkovú na smotane s knedľou.

„Som skôr na slané. Sladké nemusí byť.“

Ak by si mal vybrať medzi mäsovým a vegetariánskym obedom, vybral by si skôr mäsový. V živote už precestoval veľa krajín, v mnohých ochutnal aj miestne špeciality.

„Na cestách som už ochutnal kadečo, ale najviac chutí mi maďarská a česká kuchyňa,“ dodáva.

Recept

Hovädzie líčka na červenom víne

Potrebujeme: hovädzie líčka, mrkvu, petržlen, cibuľu, hovädzí vývar, nové korenie, bobkový list, rozmarín, tymián, soľ, zemiaky, maslo, mlieko, smotanu, červené víno.

Postup: Líčka sú nevábne vyzerajúce mäso, ktoré sa počas vyžadujúcej príprave premení na skvelé mäkučké rozpadávajúce sa kúsky voňajúce vínom a zeleninou.

Najprv treba z mäsa odstrániť šľachy, pokrájať na väčšie kúsky, okoreniť, dobre opiecť na rozpálenom oleji, kým sa zatiahne.

Do výpeku dáme koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky, opečieme. Podlievame poctivým vývarom. Teraz pridáme cibuľu a stále premiešavame, aby sa nám to nepriškvarilo. Pridáme všetky koreniny (nové korenie, bobkový list, rozmarín, tymián, soľ).

Podlievame červeným vínom a necháme vyvariť. Zalejem vývarom, všetko premiešame, necháme prejsť varom a šup s tým do rúry vyhriatej na cca 140 stupňov aspoň na 3 hodiny.

Podávame so zemiakovou kašou zjemnenou rozpusteným maslom a zohriatou smotanou s mliekom.
Dúfam, že si pochutíte rovnako ako ja...

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 16 857
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 15 818
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 973
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 582
  5. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 7 106
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 344
  7. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 6 026
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 4 944
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 4 074
  10. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 2 811

Neprehliadnite tiež

Cesta do zoo je hanbou Košíc, myslia si turisti i miestni

Komusi došla trpezlivosť a skrášlil ju nápisom.

Prehľad kandidátov na primátorov všetkých miest na východe

Pozrite si, kto sa bude uchádzať o priazeň voličov.

Medzi susedmi došlo k ostrému konfliktu, jeden z nich tasil slzný plyn

Po potýčke medzi dedinčanmi prišli na miesto záchranári i polícia.

Susedia sa spojili a za desať dní vynovili schátraný podchod

Vďaka monumentálnej maľbe na stenách vyrástol orech aj pagaštan.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico je späť, ako prvého vytrestá Kisku

Keď treba zmasakrovať ústavu, vždy sa nájde koalícia ochotných.

Stĺpček Petra Schutza

Pozícia Mayovej je už neudržateľná

Nepodarený summit významne zvyšuje pravdepodobnosť brexitu bez dohody.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop