Korzár logo Korzár Košice
Streda, 23. január, 2019 | Meniny má Miloš
Nájdete nás na webe
RECEPTY ZNÁMYCH KOŠIČANOV

Jozef Maligda miluje maďarskú a českú kuchyňu

Riaditeľ internátov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika zje čokoľvek, čo manželka pripraví, najradšej má však mäso.

Zje čokoľvek. Piecť nevie, ale rád griluje a zvládne guláš.(Zdroj: archív)

Riaditeľ internátov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) Jozef Maligda je vďačný jedák. Zje čokoľvek, čo manželka pripraví, najradšej má však mäso. A práve o recept na jednu z jeho najobľúbenejších mäsových lahôdok sa podelil aj s našimi čitateľmi.

KOŠICE. September je pre šéfov internátov mimoriadne rušný mesiac. Všetky prihlasovania študentov, udeľovania izieb, odvolania, žiadosti a reklamácie im zaberú každú voľnú chvíľku.

Jozef Maligda má pod palcom tri internáty – dva na Popradskej a bloky na Medickej, ktoré ubytujú naraz až 1760 študentov, vysokoškolákov. Vo chvíľach pauzy nám porozprával svoje kulinárske zážitky.

Riaditeľ Jozef Maligda priznáva, že ku kuchyni má veľmi kladný vzťah.

„Najradšej v nej jem. Piecť síce neviem, ale viem uvariť nejaké základné jedlo, ako sú párky, praženica a podobne. Viem si zaliať aj kávu alebo uvariť čaj. Samozrejme, ako každý chlap, aj kotlíkový guláš.“

Bez okolkov priznáva, že to, aby bolo u nich doma každý deň niečo teplé na stole, má na starosti jeho zákonná polovička. Na svoju manželku necháva aj výber jedál.

„Rád grilujem na chate, čokoľvek čo manželka pripraví.“

No ak by ste mu chceli ulahodiť jeho najobľúbenejším jedlom, mali by ste pripraviť sviečkovú na smotane s knedľou.

„Som skôr na slané. Sladké nemusí byť.“

Ak by si mal vybrať medzi mäsovým a vegetariánskym obedom, vybral by si skôr mäsový. V živote už precestoval veľa krajín, v mnohých ochutnal aj miestne špeciality.

„Na cestách som už ochutnal kadečo, ale najviac chutí mi maďarská a česká kuchyňa,“ dodáva.

Recept

Hovädzie líčka na červenom víne

Potrebujeme: hovädzie líčka, mrkvu, petržlen, cibuľu, hovädzí vývar, nové korenie, bobkový list, rozmarín, tymián, soľ, zemiaky, maslo, mlieko, smotanu, červené víno.

Postup: Líčka sú nevábne vyzerajúce mäso, ktoré sa počas vyžadujúcej príprave premení na skvelé mäkučké rozpadávajúce sa kúsky voňajúce vínom a zeleninou.

Najprv treba z mäsa odstrániť šľachy, pokrájať na väčšie kúsky, okoreniť, dobre opiecť na rozpálenom oleji, kým sa zatiahne.

Do výpeku dáme koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky, opečieme. Podlievame poctivým vývarom. Teraz pridáme cibuľu a stále premiešavame, aby sa nám to nepriškvarilo. Pridáme všetky koreniny (nové korenie, bobkový list, rozmarín, tymián, soľ).

Podlievame červeným vínom a necháme vyvariť. Zalejem vývarom, všetko premiešame, necháme prejsť varom a šup s tým do rúry vyhriatej na cca 140 stupňov aspoň na 3 hodiny.

Podávame so zemiakovou kašou zjemnenou rozpusteným maslom a zohriatou smotanou s mliekom.
Dúfam, že si pochutíte rovnako ako ja...

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  2. Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  7. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  9. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  10. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  1. Prognózy pre slovensky realitný trh v roku 2019
  2. Ako ušetriť s virtuálnym sídlom ?
  3. Rozhodnite o tom, aký projekt podporí Tesco vo vašom okolí!
  4. Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol
  5. Ľadový expres dopraví ľudí za lyžovačkou bez prestupov
  6. Relaxačná zóna v záhrade
  7. TRUCK režim zdarma pro autokameru s navigaciou MiVue Drive 60 LM
  8. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  9. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  10. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  1. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 17 664
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 17 415
  3. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 16 056
  4. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 631
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu? 7 430
  6. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 5 175
  7. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 5 113
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 2 998
  9. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 2 967
  10. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV 2 490

Neprehliadnite tiež

Bývalý boss Borženský sa môže o týždeň dostať na slobodu

Nahráva mu najnovší kladný posudok psychológa.

Vodárne stále nepustili do orgánov Polačeka a Gibódu

Spoločnosť podľa primátora pohŕda uznesením mestského zastupiteľstva.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kvasnica: Zverejňujeme len to, čo neublíži vyšetrovaniu vraždy

Treba podľa Kvasnicu ukázať, ako bola riadená prokuratúra.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico už nevie pomôcť ani sebe

Predseda Smeru sa tvári, že je stále šéf.

DOMOV

SIS o zmiznutí Kosíka: Otázky sú absurdné

Ministerstvo spravodlivosti žiadalo Mali o jeho vydanie naposledy v decembri 2018.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop