Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 22. september, 2017 | Meniny má Móric
RECEPTY ZNÁMYCH KOŠIČANOV

Jozef Maligda miluje maďarskú a českú kuchyňu

Riaditeľ internátov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika zje čokoľvek, čo manželka pripraví, najradšej má však mäso.

Zje čokoľvek. Piecť nevie, ale rád griluje a zvládne guláš.(Zdroj: archív)

Riaditeľ internátov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) Jozef Maligda je vďačný jedák. Zje čokoľvek, čo manželka pripraví, najradšej má však mäso. A práve o recept na jednu z jeho najobľúbenejších mäsových lahôdok sa podelil aj s našimi čitateľmi.

KOŠICE. September je pre šéfov internátov mimoriadne rušný mesiac. Všetky prihlasovania študentov, udeľovania izieb, odvolania, žiadosti a reklamácie im zaberú každú voľnú chvíľku.

Jozef Maligda má pod palcom tri internáty – dva na Popradskej a bloky na Medickej, ktoré ubytujú naraz až 1760 študentov, vysokoškolákov. Vo chvíľach pauzy nám porozprával svoje kulinárske zážitky.

Riaditeľ Jozef Maligda priznáva, že ku kuchyni má veľmi kladný vzťah.

„Najradšej v nej jem. Piecť síce neviem, ale viem uvariť nejaké základné jedlo, ako sú párky, praženica a podobne. Viem si zaliať aj kávu alebo uvariť čaj. Samozrejme, ako každý chlap, aj kotlíkový guláš.“

Bez okolkov priznáva, že to, aby bolo u nich doma každý deň niečo teplé na stole, má na starosti jeho zákonná polovička. Na svoju manželku necháva aj výber jedál.

„Rád grilujem na chate, čokoľvek čo manželka pripraví.“

No ak by ste mu chceli ulahodiť jeho najobľúbenejším jedlom, mali by ste pripraviť sviečkovú na smotane s knedľou.

„Som skôr na slané. Sladké nemusí byť.“

Ak by si mal vybrať medzi mäsovým a vegetariánskym obedom, vybral by si skôr mäsový. V živote už precestoval veľa krajín, v mnohých ochutnal aj miestne špeciality.

„Na cestách som už ochutnal kadečo, ale najviac chutí mi maďarská a česká kuchyňa,“ dodáva.

Recept

Hovädzie líčka na červenom víne

Potrebujeme: hovädzie líčka, mrkvu, petržlen, cibuľu, hovädzí vývar, nové korenie, bobkový list, rozmarín, tymián, soľ, zemiaky, maslo, mlieko, smotanu, červené víno.

Postup: Líčka sú nevábne vyzerajúce mäso, ktoré sa počas vyžadujúcej príprave premení na skvelé mäkučké rozpadávajúce sa kúsky voňajúce vínom a zeleninou.

Najprv treba z mäsa odstrániť šľachy, pokrájať na väčšie kúsky, okoreniť, dobre opiecť na rozpálenom oleji, kým sa zatiahne.

Do výpeku dáme koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky, opečieme. Podlievame poctivým vývarom. Teraz pridáme cibuľu a stále premiešavame, aby sa nám to nepriškvarilo. Pridáme všetky koreniny (nové korenie, bobkový list, rozmarín, tymián, soľ).

Podlievame červeným vínom a necháme vyvariť. Zalejem vývarom, všetko premiešame, necháme prejsť varom a šup s tým do rúry vyhriatej na cca 140 stupňov aspoň na 3 hodiny.

Podávame so zemiakovou kašou zjemnenou rozpusteným maslom a zohriatou smotanou s mliekom.
Dúfam, že si pochutíte rovnako ako ja...

Neprehliadnite tiež

Súdny dvor EÚ zamietol odvolanie eurokomisie ku kauze Frucona

Spor sa týka odpustenia dlhov košickej firmy daňovým úradom. Vraj to bolo v poriadku.

Pozrite si tatranské končiare, pokryté čerstvým snehom

Výrazné ochladenie a zrážky priniesli prvé výraznejšie sneženie tejto zimy.

Po kolízii so srnou pri Humennom zahynul mladý motorkár

Po páde utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol.

V pešej zóne im povolili štyri autá. Dorazilo ich trinásť

Z Hlavnej si organizátor promo večierka urobil parkovisko vozidiel Renaultu a Tempusu.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Čo si o autokamerách myslí polícia a môže ísť video na Facebook?

Autokamery snímajú aj poznávacie značky a tváre ľudí, s videami preto treba narábať opatrne.

DOMOV

Smer opúšťajú nitrianski členovia, nepáčia sa im kšefty

Predseda miestneho klubu je nespokojný.

KOMENTÁRE

SPD či FDP, to je otázka

Ak skončí SPD zase ako menšia vládna strana, z tieňa kresťanských demokratov nevylezie nikdy.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 20 778
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 6 415
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 5 483
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 296
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 029
  6. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 011
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 902
  8. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 863
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 734
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 228

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop