Korzár logo Korzár Košice
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky
RECEPTY ZNÁMYCH KOŠIČANOV

Jozef Maligda miluje maďarskú a českú kuchyňu

Riaditeľ internátov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika zje čokoľvek, čo manželka pripraví, najradšej má však mäso.

Zje čokoľvek. Piecť nevie, ale rád griluje a zvládne guláš.Zje čokoľvek. Piecť nevie, ale rád griluje a zvládne guláš. (Zdroj: archív)

Riaditeľ internátov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) Jozef Maligda je vďačný jedák. Zje čokoľvek, čo manželka pripraví, najradšej má však mäso. A práve o recept na jednu z jeho najobľúbenejších mäsových lahôdok sa podelil aj s našimi čitateľmi.

KOŠICE. September je pre šéfov internátov mimoriadne rušný mesiac. Všetky prihlasovania študentov, udeľovania izieb, odvolania, žiadosti a reklamácie im zaberú každú voľnú chvíľku.

Jozef Maligda má pod palcom tri internáty – dva na Popradskej a bloky na Medickej, ktoré ubytujú naraz až 1760 študentov, vysokoškolákov. Vo chvíľach pauzy nám porozprával svoje kulinárske zážitky.

Riaditeľ Jozef Maligda priznáva, že ku kuchyni má veľmi kladný vzťah.

„Najradšej v nej jem. Piecť síce neviem, ale viem uvariť nejaké základné jedlo, ako sú párky, praženica a podobne. Viem si zaliať aj kávu alebo uvariť čaj. Samozrejme, ako každý chlap, aj kotlíkový guláš.“

Bez okolkov priznáva, že to, aby bolo u nich doma každý deň niečo teplé na stole, má na starosti jeho zákonná polovička. Na svoju manželku necháva aj výber jedál.

„Rád grilujem na chate, čokoľvek čo manželka pripraví.“

No ak by ste mu chceli ulahodiť jeho najobľúbenejším jedlom, mali by ste pripraviť sviečkovú na smotane s knedľou.

„Som skôr na slané. Sladké nemusí byť.“

Ak by si mal vybrať medzi mäsovým a vegetariánskym obedom, vybral by si skôr mäsový. V živote už precestoval veľa krajín, v mnohých ochutnal aj miestne špeciality.

„Na cestách som už ochutnal kadečo, ale najviac chutí mi maďarská a česká kuchyňa,“ dodáva.

Recept

Hovädzie líčka na červenom víne

Potrebujeme: hovädzie líčka, mrkvu, petržlen, cibuľu, hovädzí vývar, nové korenie, bobkový list, rozmarín, tymián, soľ, zemiaky, maslo, mlieko, smotanu, červené víno.

Postup: Líčka sú nevábne vyzerajúce mäso, ktoré sa počas vyžadujúcej príprave premení na skvelé mäkučké rozpadávajúce sa kúsky voňajúce vínom a zeleninou.

Najprv treba z mäsa odstrániť šľachy, pokrájať na väčšie kúsky, okoreniť, dobre opiecť na rozpálenom oleji, kým sa zatiahne.

Do výpeku dáme koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky, opečieme. Podlievame poctivým vývarom. Teraz pridáme cibuľu a stále premiešavame, aby sa nám to nepriškvarilo. Pridáme všetky koreniny (nové korenie, bobkový list, rozmarín, tymián, soľ).

Podlievame červeným vínom a necháme vyvariť. Zalejem vývarom, všetko premiešame, necháme prejsť varom a šup s tým do rúry vyhriatej na cca 140 stupňov aspoň na 3 hodiny.

Podávame so zemiakovou kašou zjemnenou rozpusteným maslom a zohriatou smotanou s mliekom.
Dúfam, že si pochutíte rovnako ako ja...

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 483
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 219
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 289
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 9 814
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 277
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 952
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 582
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 358
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 198
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 066
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vodič sa v stredu postavil pred sudcu humenského okresného súdu.

Za volant si nesadne štyri roky.

1 h
Priebežné výsledky plošného testovania.

K horším sa ešte môže prehupnúť Prešov a Spišská Nová Ves.

5 h
Vodič ukázal policajtom SMS-ku.

Ľudia často tvrdia, že idú k lekárovi.

3 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Darine Antalovej (72) z bratislavskej Petržalky vďaka liečbe liekom Keytruda takmer úplne vymizla rakovina krčku maternice. VšZP jej ho však nechce preplácať, lebo nie je hradený z verejného zdravotného poistenia. Trojtýždňová liečba ním stojí 4170 eur.

Dôchodkyňa a jej deti už za liek zaplatili desaťtisíce eur.

23 h
Fľaštička s vakcínou proti koronavírusu, ktorú vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity v spolupráci s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 241-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 361 obetí. Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie, platia nové opatrenia.

10 h
Šimák zomrel v utorok (26. 1.) vo veku 72 rokov po dlhej a ťažkej chorobe.

Šimák zomrel vo veku 72 rokov.

24. máj

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop