Polievkový festival, ktorý sa uskutoční už túto sobotu od druhej popoludní v areáli košického Kulturparku, prinesie opäť mix chutí.
KOŠICE. Ako informovala Renáta Zolnaiová z organizácie K13, na festivale bude až tridsať druhov polievok. Polievky bude variť vyše tridsať komunít a menšín z Košíc.
Rôznorodosťou svojich kuchýň chcú poukázať na rozmanitosť metropoly východu a vyzvať ľudí k tolerancii a vzájomnému dialógu.
Novinkou festivalu je množstvo praktických suvenírov, ako varešky, misky či magnetky s receptami. Vstup na festival je bezplatný, konzumné v hodnote tri eurá pokryje ochutnávku piatich ľubovoľných druhov polievok.
Predaj lístkov sa začína o 13:30. Vyhodnotenie ankety o najlepšiu polievku a odovzdávanie zlatej, striebornej a bronzovej lyžice je naplánované na 16:15.
Receptom kraľuje tekvica
„Receptom kraľuje jesenná tekvica hokaido, no návštevníci sa môžu tešiť i na mnohé netradičné chute. Vizuálne príťažlivá bude určite ružová polievka s cviklou či zelená krémová špenátová,“ hovorí Zolnaiová.
V ponukovom lístku nechýba ani boršč, fazuľová polievka s údeným mäskom či tradičná domáca kapustnica.
Medzi stálych účastníkov Polievkového festivalu patrí Francúzska aliancia Košice, ktorá so svojimi krémovými polievkami vyhrala už nejednu cennú lyžicu.
Pre milovníkov pikantných chutí bude pripravená chilli polievka s receptom priamo z Kentucky. Okrem amerických korenín do nej patrí aj káva a mleté hovädzie mäso.
Poľská komunita zas uvarí výbornú hlivovú polievku podávanú so zemiakmi a Ivica Efremov z Macedónska pripraví teľaciu čorbu so zeleninou.
Viaceré kulinárske družstvá
„Svoje kuchárske umenie predvedú aj družstvá Mladí Košičania, Novinári, Študenti stavebnej fakulty, Budúce ekonómky alebo SuperSoup team - komunita učiteľov, detí a rodičov okolo malej základnej školy v Košiciach, ktorá navarí Strakatú mačku vo vreci. Súťažiť bude taktiež tím Alezároveň, nazvaný spontánne odvodením od priezvisk súťažiacich. Tento rok sa na festival prihlásili aj tri tímy študentov zapojených do programu Erazmus. Prezentovať budú Turecko, Francúzsko a Portugalsko,“ uviedla Zolnaiová.
Okrem bohatého jedálneho lístka organizátori pripravili aj pestrý sprievodný program. Od druhej do tretej popoludní to bude Vedecký brloh na tému Mágia v kuchyni.
Pozvané sú naň všetky deti, ktoré sa chcú naučiť čarovať s ingredienciami, koreninami a kuchynskými pomôckami.
Aj kultúrny program
O zážitok sa postará aj kuchárska show šéfkuchára Jozefa Hromjaka a košická tanečná skupina Kamikadze Crew s b-boyngovým vystúpením.
„Festival otvorí reggae v podaní kapely Mango Molas s hudbou inšpirovanou najmä afrokubánskou a brazílskou hudbou. Vystrieda ich zahraničný Krakow street band. Skupinu, ktorá hráva najradšej na hlavnom námestí Krakova a v jeho bočných uličkách, tvorí osem profesionálnych hudobníkov, pričom každý z nich je členom viacerých kapiel a projektov. Po oficiálnom programe sa predstavia aj súťažiace tímy hudbou, tancom a spevom,“ uviedla Zolnaiová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári