Korzár logo Korzár Košice

Košický barman zvíťazil na celosvetovej súťaži

Húževnatosť a roky driny sa mladému Filipovi Navrátilovi zúročili v podobe prestížneho ocenenia.

Košičan Filip. Navždy sa zapísal do histórie.Košičan Filip. Navždy sa zapísal do histórie. (Zdroj: archív)

V septembri získal v Juhoafrickej republike vzácne prvenstvo na najťažšej súťaži barmanov sveta. Začínal pritom na pumpe a kvôli miešaniu drinkov a hádzaniu fliaš nechal aj štúdium na vysokej škole.

KOŠICE. Košičan Filip Navrátil (26) sa dostal k barmanstvu okľukou.
„Študoval som na Ekonomickej fakulte TUKE a medzitým som si privyrábal na pumpe. Tam som zistil, že ma baví práca s ľuďmi, tak som hľadal možnosti, kde ísť a čo robiť. Dostal som možnosť ísť pracovať do Admiral bowlingu, kde som bol barmanom. Začal som sa učiť prvé veci so shakerom, ale ešte to nebolo čisté barmanstvo. Postupne som hľadal možnosti, ako ďalej a medzičasom som sa v práci začal venovať flair bartendingu – to je hádzanie fliaš a show okolo toho.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Natrénovať si hádzanie fliaš pritom nie je jednoduchá záležitosť.
„Odkladal som si prázdne fľaše, ktoré v bare ostali a s nimi som potom trénoval, samozrejme som ich pritom aj pár rozbil. Celkovo viac ako sto. Začal som sa zdokonaľovať, ale nevedel som, kde sa posunúť, aby som bol ešte lepší. Miešať drinky som sa učil po nociach aj z youtubu.“

Neustála túžba po ďalších trikoch ho doviedla až k Jozefovi Janoškovi, ktorý bol v tom čase slovenskou špičkou v flair bartendingu a viedol Retro klub.

„Začali sme spolu trénovať, postupne ma stiahol do Lobby baru, kde pracujem doteraz. Tu som sa naučil najviac. Zatiaľ tam ostávam, je mi tam dobre.“

Venovať sa barmanstvu na profesionálne úrovni si však vybralo svoju daň.
„V treťom ročníku na výške som neurobil jeden predmet, takže by som musel opakovať ročník. Preto som sa rozhodol radšej v štúdiu nepokračovať a venovať sa iba svojej práci, ktorá mi je zároveň najväčšou záľubou. Možno ďalší rok sa opäť dostanem k štúdiu.“

SkryťVypnúť reklamu

Podľa jedla pripravil nápoj

Tento rok sa stal najlepším barmanom Slovenska a putoval ako jediný zástupca krajiny na najprestížnejšiu barmanskú súťaž na svete - Diageo World Class 2015. Súťaž na Slovensku zastupuje spoločnosť Ital Market pod záštitou Martina Dobiša.

Svetové finále sa konalo v Juhoafrickej republike, kde sa stretlo 54 národných víťazov tejto súťaže, aby si vzájomne zmerali sily.

„Do Afriky som si doniesol asi 80 kg batožiny. Vlastné poháre, shakery, lyžice, niektoré suroviny, vlastné sirupy, príslušenstvo... Pretože súťaž je aj o kreativite. Každý si mal priniesť, čo uznal za vhodné, s čím chcel pracovať. Dokopy sme pripravovali 18 drinkov.“

Barmani súťažili v piatich disciplínach, ďalšia bola len pre finálovú top šestku.
„Na štyri disciplíny sme sa vedeli pripraviť vopred, jedna bola len o improvizácii – tá, ktorú som vyhral - street food jam. To bolo párovanie jedla spojené s market challenge. Jedna disciplína bola čisto o párovaní jedla a vymyslení vhodného drinku k nemu, druhá o výbere ingrediencií z marketu a z toho príprava drinku. Street food jam bolo spojenie oboch týchto disciplín. Najprv som ochutnal ich jedlá, ktoré nám ponúkli, potom som si v obchode k tomu vybral suroviny a nakoniec som namiešal drink a prezentáciu k tomu.“
V kategórii street food jam pripravil dva kokteily. Jeden z vodky, druhý s rumom.

SkryťVypnúť reklamu

Na chybách pracuje

Do poslednej súťaže, v ktorej sa zišli len šiesti najlepší, sa síce nedostal, ale rozhodnutie poroty chápe.
„Bol som tam jeden z najmladších, väčšina súťažiacich mala po tridsiatke. Porotcovia pozerajú na človeka komplexne. Čo všetko má za sebou, koľko skúseností má, aj to, či si už otvoril vlastný bar a aký je. Ja sa tomu na profi úrovni venujem len nejaké štyri roky, čo je dosť málo.“

Aby sa nestalo, že sa na súťaži budú objavovať stále tí istí súťažiaci z rovnakých krajín, jednotlivec na ňu nemôže ísť dva roky po sebe. Celkovo sa barman môže zúčastniť tohto prestížneho finále iba dvakrát v živote.
Preto sa chce Filip na svoju druhú a poslednú šancu zodpovedne pripraviť.

„Viem, kde som mal nedostatky vo finále a chcem to zlepšiť. Pri každom kole bolo niečo, kde som urobil chybu. Drinky boli fajn, ale nie je to vždy len o tom drinku, ale aj o pridanej hodnote – servise, prezentácii, atď. Napríklad si potrebujem lepšie natrénovať to, aby som prípravu drinku stihol vo väčšej pohode v danom časovom limite. Aby som nebol v strese a pod tlakom. Lebo aj to vplýva na to, ako človek vyzerá za barom. Napríklad, keď mám na tri kokteily 10 minút, musím sa natrénovať tak, aby som jeden zvládol za tri minúty v pohode. Keď je kategória 10 drinkov za 10 minút, aj to musím zvládnuť v pohode a s úsmevom. Pretože detaily rozhodujú.“

Najlepšia obsluha na svete

Za veľké pozitívum považuje mimoriadne priateľskú atmosféru, ktorá v Juhoafrickej republike vládla.
„Bolo super, že sme sa všetci medzi sebou bavili ako priatelia, požičiavali sme si veci navzájom, bolo to veľmi príjemné. Necítili sme medzi sebou konkurenciu.“

Uvoľnenej atmosfére dopomohli aj prvé štyri dni v Afrike, ktoré súťažiaci strávili v Johanesburgu. „Spolu sme cestovali po meste. Navštívili sme štadión, kde sa hral svetový šampionát, aj dom Nelsona Mandelu. Mali sme tam aktivity na spoznávanie, aby ľudia zo seba neboli nervózni, aby sa dobre pripravili na finále a boli v pohode. Johanesburg na mňa vplýval veľmi starým dojmom, neboli tam takmer žiadne moderné budovy, zato obrovské chudobné štvrte s vysokou kriminalitou. Preto sme všade chodili s ochrankármi. Ale v Kapskom Meste, kde sme sa presunuli kvôli finále, to už bolo niečo iné. Je to bývalá anglická kolónia, čo bolo cítiť ešte aj teraz. Privítala nás moderná kuchyňa, aj ľudia, budovy, autá. Miestni ľudia nás prijali veľmi dobre. Nikdy som nezažil lepšiu obsluhu ako tam, zniesli by nám aj modré z neba, len aby sme boli v reštauráciách spokojní.“

Mieša vyvážené drinky

Aj keď Filip pozná stovky receptov na zaručene dobré kokteily, pripraví na požiadanie aj niečo nové, podľa prianí zákazníka.

„Ale nie vždy mám suroviny, ktoré by som chcel použiť, takže to stále podriaďujem aktuálnej ponuke. Najdôležitejšie je, či chce človek niečo kyslé, sladké alebo horké. Chute potom kombinujem tak, aby žiadna zložka príliš nevyčnievala. Preto aj keď dám do drinku napríklad ananásový džús, nápoj nechutí tak, ako keď si nalejete čistý ananásový džús. V podstate je preto jedno, či tam ten džús vyslovene chcete, alebo nie, lebo ho budete cítiť v úplne inej forme, na akú ste zvyknutí.“

Filip sa teší zo životného úspechu a popritom znova zarezáva v práci. Predpovedať svoju budúcnosť si netrúfa.
„Uvidíme, čo prinesie život a nové ponuky. Najbližší rok sa chcem ešte viac zdokonaľovať v tom, čo robím.“

Víťazný drink

Víťazný drink s vodkou:

50 ml Ketel One vodka infúzovaná citrónovou trávou a kôrou z citrónov
20 ml domáci zázvorový sirup
25 ml citrónová šťava
20 ml exotický likér
Polovica marhule + kúsok chilli pomadlujeme
Všetko spolu vymiešame v shakeri a scedíme cez sitko do martini pohára. Na ozdobu dávam citrónovú trávu a sušené chilli vlákna.

ela

vitazny-drink-z-vodky_res.jpg

Víťazný drink z vodky. Ponúkame vám naň aj recept.

pri-praci_res.jpg

Pred porotou vo finále. Zavážila aj prezentácia drinku, nielen jeho chuť.

originalny-obal_res.jpg

Aj na servírovaní záleží. Originalita sa vždy cení. Foto k článku: archív

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 341
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 571
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 344
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 374
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 548
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 247
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu