Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 20. august, 2017 | Meniny má Anabela
PRÍBEH NAJZNÁMEJŠIEHO ŽLTÉHO M NA SVETE

McDonald´s dnes oslavuje 20 rokov na Slovensku

Písal sa 13. október 1995, keď svetová ikona rýchleho občerstvenia otvorila v Banskej Bystrici prvú slovenskú pobočku.

Historická fotografia: Prvý McDonald's v Banskej Bystrici.(Zdroj: archív)

Za 20 rokov sa počet reštaurácií McDonald's rozrástol na okrúhlych 30.

Tie sa úspešne začlenili do rodiny viac ako 36 000 reštaurácií v 121 krajinách sveta. Aj vďaka tomu predstavuje McDonald's jednu z najúspešnejších značiek, ktorej cena sa odhaduje na 81 miliárd eur!

Na Slovensku sa spoločnosť zapísala s hrubými tržbami takmer 559 milión eur počas dvadsiatich rokov medzi dôležitých podnikateľov a najväčších zamestnávateľov, u ktorého si až 2 000 ľudí priemerne každý rok nájde prácu.

Za vyše desať rokov svojho pôsobenia rozdelila nezisková organizácia Ronald McDonald House Charities na Slovensku viac ako 350 000 eur na rôzne projekty pre detské nemocnice.

Pri zrode McDonald´s stál syn českého emigranta

Príbeh najznámejšieho žltého M na svete sa začal ešte v roku 1940 v reštaurácii bratov Maca a Dicka McDonaldovcov v kalifornskom meste San Bernardino.

Bratia v tom čase prišli s vynikajúcim strategickým plánom – obmedzili ponuku výrobkov, znížili ceny a zaviedli efektívny systém práce v kuchyni, vďaka čomu sa im podarilo obslúžiť podstatne viac zákazníkov v krátkom čase.

No McDonald's tak, ako ho poznáme dnes, založil až o pár rokov neskôr Raymond Albert Kroc, syn českého emigranta.

V roku 1954 podpísal s bratmi McDonaldovými zmluvu, v ktorej si vyhradil právo využívať ich overený systém predaja a rovnako aj firemné meno bratov.

O rok nato otvoril prvú reštauráciu McDonald's v americkom meste Des Plaines v štáte Illinois.

Začiatkom šesťdesiatych rokov spoznal značku McDonald's aj najstarší kontinent - Európa.

Slováci milujú McDonald´s

Za dvadsať rokov pôsobenia na slovenskom trhu McDonal´s expanduje, modernizuje a otvára nové reštaurácie vrátane úspešného konceptu kaviarní McCafé.

Kladie pritom stále vyššie nároky na kvalitu surovín a produktov a podporuje miestne trhy tak, že využíva overených dodávateľov zo strednej a východnej Európy.

Slovenská firma Slovatys spracováva ovocie a zeleninu a ak milujete zmrzlinu či shake v McDonald´s, tak vedzte, že je pripravená zo slovenského mlieka z Farmy Majcichov.

Pozrite sa, odkiaľ pochádzajú suroviny:

· Mlieko a zelenina zo Slovenska

· Vajíčka z Českej republiky

· Zemiaky z Poľska

· Hovädzie mäso z Litvy, Poľska a Českej republiky

· Hydinové mäso z Maďarska

· Pečivo z Rakúska

Štatistiky

20 rokov McDonald´s v číslach

· 558 845 000 € celkové tržby

· 60 361000 € v rozvojových investíciách

· 184 110 297 zákazníkov

· až 2 000 ľudí si priemerne každý rok nájde prácu v McDonald´s

· 30 reštaurácií v 12 slovenských mestách

Za 20 rokov sa predalo

· 54 969 086 ks Cheeseburgerov

· 16 860 509 ks Big Macov

· 51 867 120 porcií hranolčekov

· 1 185 745 kilogramov šalátov

· 21 157 947 porcií zmrzlín

· 19 603 566 káv

Maestro Oštiepok – narodeninové ďakujem

Na oslavy 20. výročia pripravil McDonald´s špeciálnu novinku. Na scénu prichádza veľkolepý Maestro Oštiepok.

Nový burger vyniká unikátnym prepojením chutí. Hlavnú úlohu v ňom zohráva tradičný slovenský syr oštiepok, ktorý v kombinácii s chrumkavou žemľou, šťavnatými plátkami hovädzieho mäsa a slaniny, doplnený o vynikajúcu majonézovo citrónovú omáčku, plátky čerstvej paradajky, krúžky cibule a list šalátu rozospieva chuťové poháriky pravých lokálpatriotov.

Vynikajúco sa k nemu hodia Farmárske zemiakové hranolčeky s omáčkou De Luxe s pažítkou.

Neprehliadnite tiež

Košičanka Doris roztancuje funky nakladačkou

Jej osobnou najväčšou špičkou na svete je Bruno Mars.

Rozhovor

Šéf národného parku: Slovenský raj sa mi nikdy nezunuje

Tomáš Dražil je pyšný na zonáciu, ferratu Kyseľ aj splavovanie Hornádu.

Košičan pred 56 rokmi držal tabuľku Abebe Bikilovi. Sám je dnes legendou

Juraj Fotul by schoval do vrecka aj Forresta Gumpa.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 459
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 886
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 716
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 685
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 795
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 586
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 279
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 267
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 186
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 788

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop