Na polievkovom festivale v Košiciach ste pred týždňom mali možnosť ochutnať množstvo nových zaujímavých chutí. Jednou z nich bola aj topčita – bulharská polievka s mäsovými guľkami, ktorú pripravila bulharská komunita.
KOŠICE. Polievka chutila vynikajúco, Košičania na ňu stáli v radoch. Šikovné kuchárky sa s nami podelili aj o recept. Táto sýta mäsová polievka je pre bulharskú kuchyňu typická.
„Naše národné jedlo je fazuľový alebo klasický guláš. Ale častá je aj držková polievka, do ktorej sa dáva neošúpaný cesnak. Keď potom cesnak v uvarenej polievke stlačíte jazykom, má úžasnú chuť. To treba vyskúšať,“ hovorí člen bulharskej komunity Nikola Ivanov.
Priznáva, že Bulhari jedia dosť štipľavého a pikantného, hlavne kvôli zdraviu.
„Cibuľa, pór a cesnak musia byť takmer vo všetkom. Máme jedlá, ktorých základom je len cibuľa. Napríklad sa kilo mäsa popraží na 1,5 kila cibule nakrájanej nahrubo, plus pridáme ešte malé cibuľky.“
Spoločné stolovanie má v tradícii Bulharov veľký význam.
„V sobotu a nedeľu sa na obed pozbierala celá rodina a jedli spolu. Dospelí zvlášť, deti pod 15 rokov pri detskom stole. Dbalo sa na to, že v sobotu a nedeľu boli obedy a večere spoločné. Tam sa upevňovali rodinné zväzky.“
Obed sa začínal aperitívom, ktorým bola väčšinou domáca pálenka.
„K tomu bol stále nejaký šalát – cez leto z čerstvej zeleniny, cez zimu zo zaváranín alebo čalamády. Potom polievka, hlavné jedlo, k nemu víno. Jedlo bolo často z kuracieho, bravčového alebo jahňacieho mäsa. Veľmi radi máme fašírky a čevapčiči. Ale fašírky bez strúhanky, tá sa dáva na Slovensku. Nakoniec stolovania sa podáva dezert – kompót, ovocie, pečená tekvica s orechmi, škoricou a medom. Alebo veľmi obľúbené štrúdle.“
Recept
Topčita supa – bulharská polievka s mäsovými guľkami
(2,5 litra polievky, pre 5 osôb)
Potrebujeme: zeleninový vývar: mrkva, cibuľa, 300 g zeleru, 4 PL oleja, pol PL masla, 1 PL soli
Mäsové guľky: 300 g bravčového pleca, 1 bielok, 1 ČL čierneho korenia, 1 ČL soli, 1 ČL saturejky, 1 ČL štipľavej červenej papriky. Zátrepka: 2 dl biely jogurt, 1 žĺtok, 1 celé vajce. Do polievky: 40 g ryže a na ozdobenie petržlenová vňať
Postup: Na spenenej cibuľke popražíme mrkvu a zeler pokrájané na kocky. Podusíme 6 minút. Zalejeme 2,5 litrom vody, pridáme soľ a necháme zovrieť.
Kým zovrie, pripravíme si mäsové guľky. Do mletého mäsa pridáme všetky prísady a dobre premiešame. Zo zmesi vyváľame maličké guľky veľkosti olivy a obalíme ich v hladkej múke.
Do vriaceho zeleninového vývaru vložíme mäsové guľky, pridáme ryžu a necháme variť, kým guľky nie sú uvarené a ryža mäkká.
Dochutíme nakrájanou petržlenovou vňaťou a čiernym korením. Polievku odstavíme na 10 – 15 minút, aby nebola vriaca. Do takto odstavenej polievky pridáme zátrepku, ktorú sme dobre vyšľahali.
Pred vliatím zátrepky do polievky do nej pridáme jednu naberačku polievky a opäť dobre vyšľaháme. Takto pripravenú zátrepku vlejeme do polievky a premiešame.
Opäť postavíme na oheň a necháme prevrieť.
Pozor, polievku neprikrývame a dávame pozor, aby nevykypela.
Dobrú chuť!
ela
Topčita. Míňala sa rýchlo. Foto: Elena Danková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári