Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Bulharská komunita varí tradičnú polievku

Na polievkovom festivale v Košiciach ste mohli ochutnať aj topčitu – bulharskú polievku s mäsovými guľkami.

Prezentovali svoju kultúru. Bulhari žijú aj medzi nami v Košiciach.Prezentovali svoju kultúru. Bulhari žijú aj medzi nami v Košiciach. (Zdroj: Elena Danková)

Na polievkovom festivale v Košiciach ste pred týždňom mali možnosť ochutnať množstvo nových zaujímavých chutí. Jednou z nich bola aj topčita – bulharská polievka s mäsovými guľkami, ktorú pripravila bulharská komunita.

KOŠICE. Polievka chutila vynikajúco, Košičania na ňu stáli v radoch. Šikovné kuchárky sa s nami podelili aj o recept. Táto sýta mäsová polievka je pre bulharskú kuchyňu typická.

„Naše národné jedlo je fazuľový alebo klasický guláš. Ale častá je aj držková polievka, do ktorej sa dáva neošúpaný cesnak. Keď potom cesnak v uvarenej polievke stlačíte jazykom, má úžasnú chuť. To treba vyskúšať,“ hovorí člen bulharskej komunity Nikola Ivanov.

Priznáva, že Bulhari jedia dosť štipľavého a pikantného, hlavne kvôli zdraviu.

„Cibuľa, pór a cesnak musia byť takmer vo všetkom. Máme jedlá, ktorých základom je len cibuľa. Napríklad sa kilo mäsa popraží na 1,5 kila cibule nakrájanej nahrubo, plus pridáme ešte malé cibuľky.“
Spoločné stolovanie má v tradícii Bulharov veľký význam.

„V sobotu a nedeľu sa na obed pozbierala celá rodina a jedli spolu. Dospelí zvlášť, deti pod 15 rokov pri detskom stole. Dbalo sa na to, že v sobotu a nedeľu boli obedy a večere spoločné. Tam sa upevňovali rodinné zväzky.“

Obed sa začínal aperitívom, ktorým bola väčšinou domáca pálenka.

„K tomu bol stále nejaký šalát – cez leto z čerstvej zeleniny, cez zimu zo zaváranín alebo čalamády. Potom polievka, hlavné jedlo, k nemu víno. Jedlo bolo často z kuracieho, bravčového alebo jahňacieho mäsa. Veľmi radi máme fašírky a čevapčiči. Ale fašírky bez strúhanky, tá sa dáva na Slovensku. Nakoniec stolovania sa podáva dezert – kompót, ovocie, pečená tekvica s orechmi, škoricou a medom. Alebo veľmi obľúbené štrúdle.“

Recept

Topčita supa – bulharská polievka s mäsovými guľkami

(2,5 litra polievky, pre 5 osôb)

Potrebujeme: zeleninový vývar: mrkva, cibuľa, 300 g zeleru, 4 PL oleja, pol PL masla, 1 PL soli
Mäsové guľky: 300 g bravčového pleca, 1 bielok, 1 ČL čierneho korenia, 1 ČL soli, 1 ČL saturejky, 1 ČL štipľavej červenej papriky. Zátrepka: 2 dl biely jogurt, 1 žĺtok, 1 celé vajce. Do polievky: 40 g ryže a na ozdobenie petržlenová vňať

Postup: Na spenenej cibuľke popražíme mrkvu a zeler pokrájané na kocky. Podusíme 6 minút. Zalejeme 2,5 litrom vody, pridáme soľ a necháme zovrieť.

Kým zovrie, pripravíme si mäsové guľky. Do mletého mäsa pridáme všetky prísady a dobre premiešame. Zo zmesi vyváľame maličké guľky veľkosti olivy a obalíme ich v hladkej múke.

Do vriaceho zeleninového vývaru vložíme mäsové guľky, pridáme ryžu a necháme variť, kým guľky nie sú uvarené a ryža mäkká.

Dochutíme nakrájanou petržlenovou vňaťou a čiernym korením. Polievku odstavíme na 10 – 15 minút, aby nebola vriaca. Do takto odstavenej polievky pridáme zátrepku, ktorú sme dobre vyšľahali.

Pred vliatím zátrepky do polievky do nej pridáme jednu naberačku polievky a opäť dobre vyšľaháme. Takto pripravenú zátrepku vlejeme do polievky a premiešame.

Opäť postavíme na oheň a necháme prevrieť.

Pozor, polievku neprikrývame a dávame pozor, aby nevykypela.

Dobrú chuť!

ela

bulharska_res.jpg

Topčita. Míňala sa rýchlo. Foto: Elena Danková

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 750
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 665
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 272
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 455
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 345
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 130
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 042
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 884
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 128
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 941
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Denný počet nakazených prekonal hranicu tritisíc, záujem o testovanie je nižší (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 43 843. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 159 obetí.

Ilustračná fotografia.
Koronavírus v Česku naberá na sile.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Vďaka patrí zodpovedným, ale to najťažšie nás len čaká

V tieto dni neplatia kategórie politickej odmeny alebo odplaty.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Policajná eskorta a príslušníci Národnej kriminálnej agentúry privádzajú vysokého policajného funkcionára Norberta Pakšiho a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na pojednávanie na Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop