Korzár logo Korzár Košice

Bulharská komunita varí tradičnú polievku

Na polievkovom festivale v Košiciach ste mohli ochutnať aj topčitu – bulharskú polievku s mäsovými guľkami.

Prezentovali svoju kultúru. Bulhari žijú aj medzi nami v Košiciach.Prezentovali svoju kultúru. Bulhari žijú aj medzi nami v Košiciach. (Zdroj: Elena Danková)

Na polievkovom festivale v Košiciach ste pred týždňom mali možnosť ochutnať množstvo nových zaujímavých chutí. Jednou z nich bola aj topčita – bulharská polievka s mäsovými guľkami, ktorú pripravila bulharská komunita.

KOŠICE. Polievka chutila vynikajúco, Košičania na ňu stáli v radoch. Šikovné kuchárky sa s nami podelili aj o recept. Táto sýta mäsová polievka je pre bulharskú kuchyňu typická.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Naše národné jedlo je fazuľový alebo klasický guláš. Ale častá je aj držková polievka, do ktorej sa dáva neošúpaný cesnak. Keď potom cesnak v uvarenej polievke stlačíte jazykom, má úžasnú chuť. To treba vyskúšať,“ hovorí člen bulharskej komunity Nikola Ivanov.

SkryťVypnúť reklamu

Priznáva, že Bulhari jedia dosť štipľavého a pikantného, hlavne kvôli zdraviu.

„Cibuľa, pór a cesnak musia byť takmer vo všetkom. Máme jedlá, ktorých základom je len cibuľa. Napríklad sa kilo mäsa popraží na 1,5 kila cibule nakrájanej nahrubo, plus pridáme ešte malé cibuľky.“
Spoločné stolovanie má v tradícii Bulharov veľký význam.

„V sobotu a nedeľu sa na obed pozbierala celá rodina a jedli spolu. Dospelí zvlášť, deti pod 15 rokov pri detskom stole. Dbalo sa na to, že v sobotu a nedeľu boli obedy a večere spoločné. Tam sa upevňovali rodinné zväzky.“

Obed sa začínal aperitívom, ktorým bola väčšinou domáca pálenka.

„K tomu bol stále nejaký šalát – cez leto z čerstvej zeleniny, cez zimu zo zaváranín alebo čalamády. Potom polievka, hlavné jedlo, k nemu víno. Jedlo bolo často z kuracieho, bravčového alebo jahňacieho mäsa. Veľmi radi máme fašírky a čevapčiči. Ale fašírky bez strúhanky, tá sa dáva na Slovensku. Nakoniec stolovania sa podáva dezert – kompót, ovocie, pečená tekvica s orechmi, škoricou a medom. Alebo veľmi obľúbené štrúdle.“

SkryťVypnúť reklamu

Recept

Topčita supa – bulharská polievka s mäsovými guľkami

(2,5 litra polievky, pre 5 osôb)

Potrebujeme: zeleninový vývar: mrkva, cibuľa, 300 g zeleru, 4 PL oleja, pol PL masla, 1 PL soli
Mäsové guľky: 300 g bravčového pleca, 1 bielok, 1 ČL čierneho korenia, 1 ČL soli, 1 ČL saturejky, 1 ČL štipľavej červenej papriky. Zátrepka: 2 dl biely jogurt, 1 žĺtok, 1 celé vajce. Do polievky: 40 g ryže a na ozdobenie petržlenová vňať

Postup: Na spenenej cibuľke popražíme mrkvu a zeler pokrájané na kocky. Podusíme 6 minút. Zalejeme 2,5 litrom vody, pridáme soľ a necháme zovrieť.

Kým zovrie, pripravíme si mäsové guľky. Do mletého mäsa pridáme všetky prísady a dobre premiešame. Zo zmesi vyváľame maličké guľky veľkosti olivy a obalíme ich v hladkej múke.

SkryťVypnúť reklamu

Do vriaceho zeleninového vývaru vložíme mäsové guľky, pridáme ryžu a necháme variť, kým guľky nie sú uvarené a ryža mäkká.

Dochutíme nakrájanou petržlenovou vňaťou a čiernym korením. Polievku odstavíme na 10 – 15 minút, aby nebola vriaca. Do takto odstavenej polievky pridáme zátrepku, ktorú sme dobre vyšľahali.

Pred vliatím zátrepky do polievky do nej pridáme jednu naberačku polievky a opäť dobre vyšľaháme. Takto pripravenú zátrepku vlejeme do polievky a premiešame.

Opäť postavíme na oheň a necháme prevrieť.

Pozor, polievku neprikrývame a dávame pozor, aby nevykypela.

Dobrú chuť!

ela

bulharska_res.jpg

Topčita. Míňala sa rýchlo. Foto: Elena Danková

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 422
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 797
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 607
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 783
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 512
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 423
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 725
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 528
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu