Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 19. august, 2017 | Meniny má Lýdia

Bulharská komunita varí tradičnú polievku

Na polievkovom festivale v Košiciach ste mohli ochutnať aj topčitu – bulharskú polievku s mäsovými guľkami.

Prezentovali svoju kultúru. Bulhari žijú aj medzi nami v Košiciach.(Zdroj: Elena Danková)

Na polievkovom festivale v Košiciach ste pred týždňom mali možnosť ochutnať množstvo nových zaujímavých chutí. Jednou z nich bola aj topčita – bulharská polievka s mäsovými guľkami, ktorú pripravila bulharská komunita.

KOŠICE. Polievka chutila vynikajúco, Košičania na ňu stáli v radoch. Šikovné kuchárky sa s nami podelili aj o recept. Táto sýta mäsová polievka je pre bulharskú kuchyňu typická.

„Naše národné jedlo je fazuľový alebo klasický guláš. Ale častá je aj držková polievka, do ktorej sa dáva neošúpaný cesnak. Keď potom cesnak v uvarenej polievke stlačíte jazykom, má úžasnú chuť. To treba vyskúšať,“ hovorí člen bulharskej komunity Nikola Ivanov.

Priznáva, že Bulhari jedia dosť štipľavého a pikantného, hlavne kvôli zdraviu.

„Cibuľa, pór a cesnak musia byť takmer vo všetkom. Máme jedlá, ktorých základom je len cibuľa. Napríklad sa kilo mäsa popraží na 1,5 kila cibule nakrájanej nahrubo, plus pridáme ešte malé cibuľky.“
Spoločné stolovanie má v tradícii Bulharov veľký význam.

„V sobotu a nedeľu sa na obed pozbierala celá rodina a jedli spolu. Dospelí zvlášť, deti pod 15 rokov pri detskom stole. Dbalo sa na to, že v sobotu a nedeľu boli obedy a večere spoločné. Tam sa upevňovali rodinné zväzky.“

Obed sa začínal aperitívom, ktorým bola väčšinou domáca pálenka.

„K tomu bol stále nejaký šalát – cez leto z čerstvej zeleniny, cez zimu zo zaváranín alebo čalamády. Potom polievka, hlavné jedlo, k nemu víno. Jedlo bolo často z kuracieho, bravčového alebo jahňacieho mäsa. Veľmi radi máme fašírky a čevapčiči. Ale fašírky bez strúhanky, tá sa dáva na Slovensku. Nakoniec stolovania sa podáva dezert – kompót, ovocie, pečená tekvica s orechmi, škoricou a medom. Alebo veľmi obľúbené štrúdle.“

Recept

Topčita supa – bulharská polievka s mäsovými guľkami

(2,5 litra polievky, pre 5 osôb)

Potrebujeme: zeleninový vývar: mrkva, cibuľa, 300 g zeleru, 4 PL oleja, pol PL masla, 1 PL soli
Mäsové guľky: 300 g bravčového pleca, 1 bielok, 1 ČL čierneho korenia, 1 ČL soli, 1 ČL saturejky, 1 ČL štipľavej červenej papriky. Zátrepka: 2 dl biely jogurt, 1 žĺtok, 1 celé vajce. Do polievky: 40 g ryže a na ozdobenie petržlenová vňať

Postup: Na spenenej cibuľke popražíme mrkvu a zeler pokrájané na kocky. Podusíme 6 minút. Zalejeme 2,5 litrom vody, pridáme soľ a necháme zovrieť.

Kým zovrie, pripravíme si mäsové guľky. Do mletého mäsa pridáme všetky prísady a dobre premiešame. Zo zmesi vyváľame maličké guľky veľkosti olivy a obalíme ich v hladkej múke.

Do vriaceho zeleninového vývaru vložíme mäsové guľky, pridáme ryžu a necháme variť, kým guľky nie sú uvarené a ryža mäkká.

Dochutíme nakrájanou petržlenovou vňaťou a čiernym korením. Polievku odstavíme na 10 – 15 minút, aby nebola vriaca. Do takto odstavenej polievky pridáme zátrepku, ktorú sme dobre vyšľahali.

Pred vliatím zátrepky do polievky do nej pridáme jednu naberačku polievky a opäť dobre vyšľaháme. Takto pripravenú zátrepku vlejeme do polievky a premiešame.

Opäť postavíme na oheň a necháme prevrieť.

Pozor, polievku neprikrývame a dávame pozor, aby nevykypela.

Dobrú chuť!

ela

bulharska_res.jpg

Topčita. Míňala sa rýchlo. Foto: Elena Danková

Neprehliadnite tiež

Pri obci Zemplínska Široká objavili neznámu nebezpečnú látku

Zasahovali pracovníci Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany Jasov.

Zamestnankyňa pošty si ulievala peniaze

Košičanka prišla o zamestnanie a dostala štvorročnú podmienku.

Horský záchranár: Slovenský raj niektorí turisti podceňujú

Úspešný zásah ich napĺňa vynikajúcim pocitom.

Kontroverzný Lenin prišiel do Seattlu z Popradu

Pred Nežnou revolúciou mal byť pýchou Popradu, dnes irituje obyvateľov mesta Seattle.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický. Je to prosto chlap

Češka Markéta Navrátilová bola dlhé roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour de France z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Za dva roky dali prácu 80 ľuďom.

AUTO

V garáži opatruje rodinné dedičstvo: Škodu 120 GLS

Najdrahšia verzia škodovky mala ako jediná olejový chladič.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 11 088
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 808
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 623
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 150
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 962
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 500
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 426
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 411
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 230
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 060

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop