Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Ľuba Blaškovičová: Mojou doménou sú steaky a fazuľovica

Herečka, režisérka a komunálna politička sa narodila v znamení Leva. A to sa prejavuje aj v jej kuchyni.

Z veľkého hrnca. S fazuľovicou sa u Ľuby Blaškovičovej netrochári.Z veľkého hrnca. S fazuľovicou sa u Ľuby Blaškovičovej netrochári. (Zdroj: Judita Čermáková)

Košická herečka, režisérka a komunálna politička Ľuba Blaškovičová sa narodila v znamení Leva. A to sa vraj prejavuje aj v jej kuchyni a v stravovaní. Bez dobrého mäska to jednoducho nejde. Okrem mäsových špecialít pripravuje vraj aj najlepšiu fazuľovú polievku v širokom okolí.

KOŠICE. „Mňa si koláčikom nekúpite, som totálne mäsový typ. Aj Peťo bol taký, skrátka, Levi,“ smeje sa.

„Najradšej varím, keď nás je viacej pokope. Máme už zaužívané vianočné menu, tiež veľkonočné, narodeninové a aj spomienkové menu, ktoré si navaríme, keď si pripomíname Peťka. V našej rodine sú mimoriadne obľúbené  'eintopfy', teda kapustnica a fazuľovica. Máme však svoje špeciálne recepty. Napríklad kapustnica je takým mixom z viacerých regiónov, keďže moja mamička je Moravanka, ocko bol zo stredného Slovenska, Peťo z východného, takže u nás si v kapustnici každý našiel všetko, čo mal rád,“ nechala nás nahliadnuť do svojej kuchyne mestská a krajská poslankyňa.

Neklepať do priesvitna

V letnom období veľmi rada pripravuje dobroty pod holým nebom, pretože grilovačka dobrého mäska ju naozaj baví.

Ako sa nám však priznala, špecialistkou na chutné steaky je asi posledných 15 rokov. Práve s nimi je spojená aj jej najväčšia kuchárska katastrofa.

„Nás kedysi učili, že čím je mäso tenšie, tým je lepšie. Tak sme to klepali do priesvitna. A keď bol raz u nás na návšteve jeden rakúsky režisér, dva dni som zháňala dobrú sviečkovicu, napokon som ju kúpila a urobila som tie najtenšie steaky na svete. Boli nežuvateľné. Keď si spomeniem, ako s mäsom na tanieri zápasil a tváril sa, že je všetko v poriadku, bolo to strašné,“ smeje sa pri spomienke na pohromu, ktorá mala napokon dobrý záver.

Keďže jej bolo jasné, že hosť je určite hladný, vzali ho do jednej z košických reštaurácií, kde dostal steak, ako sa patrí a Ľuba sa povyzvedala, ako ich treba správne pripraviť.

„Steak musí mať aspoň 3-4 cm. Dôležité je mäsko len trošičku rozklepnúť a po prichutení ho znovu stlačiť dokopy. A po prvýkrát ho môžete otočiť až vtedy, keď vyjde hore šťava,“ prezradila overené grífy.

A aká najväčšia pochvala sa jej ušla za kuchárske umenie?

„Je skvelé, keď sused chalupár od nás z návštevy odchádza so slovami: Ľuba, ešte vždy vieš variť! To je pre mňa poklona. A poteší ma, keď mi maminka povie, že varím lepšie ako ona.“

Recept

Fazuľovica à la Ľuba Blaškovičová

„Základom sú dobré, mäsité, údené rebrá a tá najväčšia strakatá fazuľa, aká len rastie na svete. Dám si ju večer namočiť a vždy, keď ju vysypem do hrnca, tak sa mi zdá málo, takže ešte trochu pridám a ráno zistím, že mi to prekypelo z trojlitrového hrnca. Takže aj množstvo ostatných ingrediencií tomu musím prispôsobiť a tuším, že sa mi ešte menej ako 10 litrov nepodarilo uvariť. Najskôr uvarím v kuchte údené rebrá, keď trochu vychladnú, oberiem z nich mäsko a dám si ho nabok, lebo do polievky pôjde znovu až nakoniec. Do vývaru dám variť fazuľu s dobrou, overenou klobáskou, červenou paprikou, čiernym a novým korením, majoránkou a asi 4 strúčikmi rozpučeného cesnaku. Pozbieram masť, ktorá sa vyvarila z rebier a orestujem na nej cibuľku, mrkvu, petržlen a trošku zeleru. Zeleninu zalejem tou vodou z rebier a keď je podusená, vlejem ju do hrnca k už uvarenej fazuli. Pridám tam obraté mäso, nakrájané klobásky, ešte zopár strúčikov cesnaku a majoránku. Jediné, čím fazuľovicu zahusťujem, je strúhanka, asi 2-3 polievkové lyžice rozprášim, ako keby som polievku cukrovala. Všetko to nechám prevrieť a môžeme naberať na taniere.“

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 873
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 976
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 794
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 779
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 555
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 670
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 330
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 525
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 173
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 899
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

V Margecanoch testovanie meškalo pre tlač nových tabuliek

Odbery už prebiehajú plynulo a menšie problémy sa darí riešiť operatívne.

Na mieste sa dlhé rady netvoria, testovanie ide relatívne rýchlo.

V Čabalovciach od rána chýbal zdravotník, no už testujú

Starostka: Všetko sme pripravili podľa pokynov.

V Čabalovciach začali testovať až o pol dvanástej. Chýbal im lekár.

Starosta Čertižného vozí dedinčanov na testovanie upraveným autom

Po každej jazde vykoná dezinfekciu ozónom v dĺžke asi 10 minút.

Peter Tričák ukazuje, ako upravili obecné auto.

Keď ráno videli tie rady, zvolili plán B. Košičania sa testujú aj v dedinách

Prišla i sedemročná: Keď všetci môžu, tak tiež chcem.

V rade bolo 20 až 30 ľudí, trvalo to len čosi viac ako hodinu.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Plošné testovanie na Covid-19 v Bratislave.
Ľudia čakajú na plošné testovanie v Bratislave.

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop