Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 26. september, 2017 | Meniny má Edita

Ľuba Blaškovičová: Mojou doménou sú steaky a fazuľovica

Herečka, režisérka a komunálna politička sa narodila v znamení Leva. A to sa prejavuje aj v jej kuchyni.

Z veľkého hrnca. S fazuľovicou sa u Ľuby Blaškovičovej netrochári.(Zdroj: Judita Čermáková)

Košická herečka, režisérka a komunálna politička Ľuba Blaškovičová sa narodila v znamení Leva. A to sa vraj prejavuje aj v jej kuchyni a v stravovaní. Bez dobrého mäska to jednoducho nejde. Okrem mäsových špecialít pripravuje vraj aj najlepšiu fazuľovú polievku v širokom okolí.

KOŠICE. „Mňa si koláčikom nekúpite, som totálne mäsový typ. Aj Peťo bol taký, skrátka, Levi,“ smeje sa.

„Najradšej varím, keď nás je viacej pokope. Máme už zaužívané vianočné menu, tiež veľkonočné, narodeninové a aj spomienkové menu, ktoré si navaríme, keď si pripomíname Peťka. V našej rodine sú mimoriadne obľúbené  'eintopfy', teda kapustnica a fazuľovica. Máme však svoje špeciálne recepty. Napríklad kapustnica je takým mixom z viacerých regiónov, keďže moja mamička je Moravanka, ocko bol zo stredného Slovenska, Peťo z východného, takže u nás si v kapustnici každý našiel všetko, čo mal rád,“ nechala nás nahliadnuť do svojej kuchyne mestská a krajská poslankyňa.

Neklepať do priesvitna

V letnom období veľmi rada pripravuje dobroty pod holým nebom, pretože grilovačka dobrého mäska ju naozaj baví.

Ako sa nám však priznala, špecialistkou na chutné steaky je asi posledných 15 rokov. Práve s nimi je spojená aj jej najväčšia kuchárska katastrofa.

„Nás kedysi učili, že čím je mäso tenšie, tým je lepšie. Tak sme to klepali do priesvitna. A keď bol raz u nás na návšteve jeden rakúsky režisér, dva dni som zháňala dobrú sviečkovicu, napokon som ju kúpila a urobila som tie najtenšie steaky na svete. Boli nežuvateľné. Keď si spomeniem, ako s mäsom na tanieri zápasil a tváril sa, že je všetko v poriadku, bolo to strašné,“ smeje sa pri spomienke na pohromu, ktorá mala napokon dobrý záver.

Keďže jej bolo jasné, že hosť je určite hladný, vzali ho do jednej z košických reštaurácií, kde dostal steak, ako sa patrí a Ľuba sa povyzvedala, ako ich treba správne pripraviť.

„Steak musí mať aspoň 3-4 cm. Dôležité je mäsko len trošičku rozklepnúť a po prichutení ho znovu stlačiť dokopy. A po prvýkrát ho môžete otočiť až vtedy, keď vyjde hore šťava,“ prezradila overené grífy.

A aká najväčšia pochvala sa jej ušla za kuchárske umenie?

„Je skvelé, keď sused chalupár od nás z návštevy odchádza so slovami: Ľuba, ešte vždy vieš variť! To je pre mňa poklona. A poteší ma, keď mi maminka povie, že varím lepšie ako ona.“

Recept

Fazuľovica à la Ľuba Blaškovičová

„Základom sú dobré, mäsité, údené rebrá a tá najväčšia strakatá fazuľa, aká len rastie na svete. Dám si ju večer namočiť a vždy, keď ju vysypem do hrnca, tak sa mi zdá málo, takže ešte trochu pridám a ráno zistím, že mi to prekypelo z trojlitrového hrnca. Takže aj množstvo ostatných ingrediencií tomu musím prispôsobiť a tuším, že sa mi ešte menej ako 10 litrov nepodarilo uvariť. Najskôr uvarím v kuchte údené rebrá, keď trochu vychladnú, oberiem z nich mäsko a dám si ho nabok, lebo do polievky pôjde znovu až nakoniec. Do vývaru dám variť fazuľu s dobrou, overenou klobáskou, červenou paprikou, čiernym a novým korením, majoránkou a asi 4 strúčikmi rozpučeného cesnaku. Pozbieram masť, ktorá sa vyvarila z rebier a orestujem na nej cibuľku, mrkvu, petržlen a trošku zeleru. Zeleninu zalejem tou vodou z rebier a keď je podusená, vlejem ju do hrnca k už uvarenej fazuli. Pridám tam obraté mäso, nakrájané klobásky, ešte zopár strúčikov cesnaku a majoránku. Jediné, čím fazuľovicu zahusťujem, je strúhanka, asi 2-3 polievkové lyžice rozprášim, ako keby som polievku cukrovala. Všetko to nechám prevrieť a môžeme naberať na taniere.“

Neprehliadnite tiež

Opravený plafón vynovenej križovatky VSS zateká

Ledva odovzdané dielo už ponúka viacero problematických detailov.

Traja Košičania žalujú ministerstvo a prokuratúru

Konaním podvodníka prišli o 168-tisíc vtedajších korún. Vinia štát.

Kalmus po odsúdení: Nič som neurobil

Samosudca vymeral košickému výtvarníkovi štvormesačnú podmienku.

Šafrankova ďakovačka po zápase rozbúrila dánskych fanúšikov

Nepovažuje sa za miláčika priaznivcov Aalborgu.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Obchody už nechcú zbytočne vyhadzovať potraviny

Reťazce vyhadzujú tony potravín, mnohé končia v koši zbytočne.

Čo je nové na SME

Ftáčnik, Frešo, Droba a Kusý. Kandidáti na župana budú odpovedať na vaše otázky

SMEnaživo: Príďte diskutovať s kandidátmi na bratislavského župana.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  6. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  7. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  2. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  5. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  6. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  7. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  8. Detské zúbky sú veda
  9. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  10. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 561
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 152
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 640
  4. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 2 627
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 914
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 158
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 156
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 145
  9. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 982
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 932

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop