Košická herečka, režisérka a komunálna politička Ľuba Blaškovičová sa narodila v znamení Leva. A to sa vraj prejavuje aj v jej kuchyni a v stravovaní. Bez dobrého mäska to jednoducho nejde. Okrem mäsových špecialít pripravuje vraj aj najlepšiu fazuľovú polievku v širokom okolí.
KOŠICE. „Mňa si koláčikom nekúpite, som totálne mäsový typ. Aj Peťo bol taký, skrátka, Levi,“ smeje sa.
„Najradšej varím, keď nás je viacej pokope. Máme už zaužívané vianočné menu, tiež veľkonočné, narodeninové a aj spomienkové menu, ktoré si navaríme, keď si pripomíname Peťka. V našej rodine sú mimoriadne obľúbené 'eintopfy', teda kapustnica a fazuľovica. Máme však svoje špeciálne recepty. Napríklad kapustnica je takým mixom z viacerých regiónov, keďže moja mamička je Moravanka, ocko bol zo stredného Slovenska, Peťo z východného, takže u nás si v kapustnici každý našiel všetko, čo mal rád,“ nechala nás nahliadnuť do svojej kuchyne mestská a krajská poslankyňa.
Neklepať do priesvitna
V letnom období veľmi rada pripravuje dobroty pod holým nebom, pretože grilovačka dobrého mäska ju naozaj baví.
Ako sa nám však priznala, špecialistkou na chutné steaky je asi posledných 15 rokov. Práve s nimi je spojená aj jej najväčšia kuchárska katastrofa.
„Nás kedysi učili, že čím je mäso tenšie, tým je lepšie. Tak sme to klepali do priesvitna. A keď bol raz u nás na návšteve jeden rakúsky režisér, dva dni som zháňala dobrú sviečkovicu, napokon som ju kúpila a urobila som tie najtenšie steaky na svete. Boli nežuvateľné. Keď si spomeniem, ako s mäsom na tanieri zápasil a tváril sa, že je všetko v poriadku, bolo to strašné,“ smeje sa pri spomienke na pohromu, ktorá mala napokon dobrý záver.
Keďže jej bolo jasné, že hosť je určite hladný, vzali ho do jednej z košických reštaurácií, kde dostal steak, ako sa patrí a Ľuba sa povyzvedala, ako ich treba správne pripraviť.
„Steak musí mať aspoň 3-4 cm. Dôležité je mäsko len trošičku rozklepnúť a po prichutení ho znovu stlačiť dokopy. A po prvýkrát ho môžete otočiť až vtedy, keď vyjde hore šťava,“ prezradila overené grífy.
A aká najväčšia pochvala sa jej ušla za kuchárske umenie?
„Je skvelé, keď sused chalupár od nás z návštevy odchádza so slovami: Ľuba, ešte vždy vieš variť! To je pre mňa poklona. A poteší ma, keď mi maminka povie, že varím lepšie ako ona.“
Recept
Fazuľovica à la Ľuba Blaškovičová
„Základom sú dobré, mäsité, údené rebrá a tá najväčšia strakatá fazuľa, aká len rastie na svete. Dám si ju večer namočiť a vždy, keď ju vysypem do hrnca, tak sa mi zdá málo, takže ešte trochu pridám a ráno zistím, že mi to prekypelo z trojlitrového hrnca. Takže aj množstvo ostatných ingrediencií tomu musím prispôsobiť a tuším, že sa mi ešte menej ako 10 litrov nepodarilo uvariť. Najskôr uvarím v kuchte údené rebrá, keď trochu vychladnú, oberiem z nich mäsko a dám si ho nabok, lebo do polievky pôjde znovu až nakoniec. Do vývaru dám variť fazuľu s dobrou, overenou klobáskou, červenou paprikou, čiernym a novým korením, majoránkou a asi 4 strúčikmi rozpučeného cesnaku. Pozbieram masť, ktorá sa vyvarila z rebier a orestujem na nej cibuľku, mrkvu, petržlen a trošku zeleru. Zeleninu zalejem tou vodou z rebier a keď je podusená, vlejem ju do hrnca k už uvarenej fazuli. Pridám tam obraté mäso, nakrájané klobásky, ešte zopár strúčikov cesnaku a majoránku. Jediné, čím fazuľovicu zahusťujem, je strúhanka, asi 2-3 polievkové lyžice rozprášim, ako keby som polievku cukrovala. Všetko to nechám prevrieť a môžeme naberať na taniere.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári