KOŠICE. Kapry z Perína to už pomaly majú spočítané. Začal sa totiž ich výlov, aby sa včas dostali na vianočný stôl nielen Košičanov.
Dostávali menej krmiva
Pritom počas roka v Períne tŕpli. Vrásky na čelách rybárov spôsobovali obrovské horúčavy.
„Už sme začali. Zatiaľ vyzerá výlov veľmi sľubne a ak sa nič nepokazí, rýb by malo byť dosť. No mali sme veľké obavy, že by mohol nastať hromadný úhyn. Kvôli počasiu, lebo leto bolo extrémne horúce a voda sa rýchlo odparovala. Pomaly sme ju nemali. Robili sme, čo sa dalo, ryby sme menej kŕmili, pretože čím viac jedia, tým viac kyslíka potrebujú. Zvládli sme to,“ povedal nám porybný Matej Grentzer.
[content type="avizo-clanok" id="8045617" url-type="sme-article" title="Prinášame aj fotogalériu" img="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/4/57/5700824/5700824.jpeg?rev=2"][/content]
Podobne ako v predchádzajúcich rokoch, aj tentoraz pomáhajú pri výlove väzni zo Šace.
„Máme s nimi dobré skúsenosti. V minulosti sa osvedčili, títo sa snažia, ale je vidieť, že nemajú prax, pretože im zatiaľ veľa rýb uniká. Mali sme aj iných brigádnikov, ale keď zistili, aká ťažká robota to je, tak na druhý deň neprišli.“
Kondícia rýb vyzerá byť podľa Grentzera veľmi dobrá.
„Ryby sú zdravé, to je vidieť na prvý pohľad. Máme zabezpečenú veterinárnu starostlivosť, pravidelne odoberáme vzorky a ryby sú zdravé. Zatiaľ to vyzerá tak, že viac bude kaprov nad 2,5 kila.“
Ceny by sa meniť nemali
Ceny by sa meniť nemali. Podľa Grentzera by mali byť kapor a amur na úrovni troch eur za kilo, no výberový kapor bude za 3,50 eura. Rovnaká váha tolstolobika by mala stáť dve eurá.
„Pripúšťam, že podľa situácie na trhu cenu trochu upravíme, ale len kozmeticky. Čas ukáže.“
Výlov by mal trvať dva týždne. Ryby plánujú predávať priamo v Períne na rybníkoch.
A je možné, že spustia aj ambulantný predaj v Košiciach.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári