Korzár logo Korzár Košice

Francúzska špenátová polievka na festivale bodovala

Riaditeľka Francúzskej aliancie Košice nám prezradila, ako ju pripravovali.

Stánok. Bez záujemcov nebol ani chvíľku.Stánok. Bez záujemcov nebol ani chvíľku. (Zdroj: archív)

Dlhé rady si vystáli Košičania na Polievkovom festivale aj kvôli hustej krémovej špenátovej polievke podľa francúzskeho receptu. Riaditeľka Francúzskej aliancie Košice nám prezradila, ako ju pripravovali, aj to, kedy vlastne Francúzi takúto polievku jedia.

KOŠICE. Na Polievkovom festivale v Košiciach sa tento rok opäť predstavila aj Francúzska aliancia Košice.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pripravila tradičnú špenátovú krémovú polievku, ktorú servírovala aj jej riaditeľka Dana Tirpáková.

„Polievku sme vybrali podľa odporúčaní Francúzov, ktorých poznám. A chceli sme urobiť ďalšiu krémovú polievku v nadväznosti na predošlé ročníky, preto sme vybrali špenátovú.“

SkryťVypnúť reklamu

Pre Francúzov nie je polievka takým bežným jedlom, ako je to u nás.

„Ak už polievky, tak väčšinou krémové, vo veľmi malých dávkach a v zimnom období ako predjedlo, ktoré má zohriať. V lete som ešte nevidela žiadneho Francúza jesť polievku. Krémové polievky sú husté preto, lebo sa tradične do nich dáva créme fraîche, čo je veľmi tučná smotana, má 45 % tuku. Tu som ju urobila tak, že som mascarpone zmiešala s našou smotanou. Tým, že sa na konci mixuje, sa vlastne našľahá a stáva hustou.“

Večera ako spoločenská udalosť

O francúzskom stolovaní sa zvykne hovoriť, že je veľmi dlhé s viacerými menšími chodmi.

„Ako predjedlo majú šalát alebo variáciu údenín či zeleniny, potom ide hlavné jedlo a potom dezert. Buď sladký alebo syr. To by musela byť veľká hostina, keby jedli na konci syr aj sladké. Stolovanie majú naozaj dlhé. Aj na pracovnom obede strávia bežne hodinu a pol, či už jedia málo alebo veľa. Cez víkendy počas večerov jedia honosnejšie, pretože sa vtedy stretávajú s celou rodinou a známymi. Nejde ani tak o dlhé jedenie, skôr o rozprávanie v pauzách medzi jedlami.“

SkryťVypnúť reklamu

Stravovanie v krajine galského kohúta je odlišné aj v tom, že obyvatelia nemusia mať každý deň na tanieri mäso.

„Nejedia ani toľko teplých jedál ako my. Na obed majú napríklad len šalát, ryby alebo dusenú zeleninu atď. Ku každému jedlu dávajú na stôl čerstvo nakrájanú bagetu.“

Fľaša vína patrí na stôl

Aj v tom tkvie tajomstvo štíhlych Francúzok.

„Pri jedle si dávajú načas, vychutnávajú si ho, preto tak nepriberajú. A hlavne, nepoznám žiadneho Francúza, ktorému by aspoň napadlo medzi raňajkami, obedom a večerou niečo dať do úst. Nemajú desiate a nezobkajú každú chvíľu niečo sladké, ako je to zvykom u nás. Iba deti v školách majú desiatu a olovrant.“

K dlhým francúzskym hostinám neodmysliteľne patrí aj víno.

„Cez deň ho nepijú, resp. málo, ale večer áno. Na stole musí byť stále fľaša vína a čistá voda. Druh vína sa servíruje podľa typu jedla. Môže sa stať, že večeru začínate s nejakým ľahkým vínom a končíte ju s iným, pretože medzitým ste dostali iné jedlo,“ dodáva Dana Tirpáková.

SkryťVypnúť reklamu

Recept Dany Tirpákovej

Špenátová krémová polievka

Pre 4 osoby potrebujeme: 500 g mrazeného špenátu, 1 cibuľu, 1 mrkvu, 4 zemiaky, 1 slepačí bujón, 750 ml vody, oregano, soľ, čierne korenie, 50 g masla, olivový olej, téglik smotany, 2 polievkové lyžice mascarpone.

Príprava: Zohrejeme olivový olej a niekoľko minút na ňom dusíme do sklovita cibuľu. Pridáme mrkvu nakrájanú na krúžky, zemiaky, špenát, rozdrvený slepačí bujón, oregano a zalejeme 750 ml vody. Necháme variť 15 minút. Uvarenú zmes rozmixujeme s maslom a s mascarpone. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Prajeme dobrú chuť.

ela

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre. Chcú pravdu
  2. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  2. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  3. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  5. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 21 310
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 6 165
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 5 531
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 609
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 539
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 400
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 200
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 075
  1. Jozef Černek: Anička - amore mio!
  2. Ľuboš Vodička: Bratislava – Komárno, príbeh železnice
  3. Jan Pražák: Síla osudu
  4. Martin Fronk: Kam sa podel Raťafák Plachta? Tieň nášho detstva dnes straší na hrade
  5. Irena Šimuneková: Slnečnice
  6. Dagmar Olajošová: Realita dneška- nechceme spaľovňu
  7. Veronika Pirošík Mešková: O slovenskej Mejkpísovej (Alebo od vyšetrovateľky ku lektorke mindfulness)
  8. Viktor Pamula: Stali sme sa definitívne ruskou guberniou
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 524
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 329
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 716
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 8 678
  5. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 404
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 698
  7. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 195
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 6 060
  1. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  2. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  3. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  4. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  5. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  6. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  7. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  8. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jozef Černek: Anička - amore mio!
  2. Ľuboš Vodička: Bratislava – Komárno, príbeh železnice
  3. Jan Pražák: Síla osudu
  4. Martin Fronk: Kam sa podel Raťafák Plachta? Tieň nášho detstva dnes straší na hrade
  5. Irena Šimuneková: Slnečnice
  6. Dagmar Olajošová: Realita dneška- nechceme spaľovňu
  7. Veronika Pirošík Mešková: O slovenskej Mejkpísovej (Alebo od vyšetrovateľky ku lektorke mindfulness)
  8. Viktor Pamula: Stali sme sa definitívne ruskou guberniou
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 524
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 329
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 716
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 8 678
  5. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 404
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 698
  7. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 195
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 6 060
  1. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  2. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  3. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  4. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  5. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  6. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  7. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  8. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu