Dlhé rady si vystáli Košičania na Polievkovom festivale aj kvôli hustej krémovej špenátovej polievke podľa francúzskeho receptu. Riaditeľka Francúzskej aliancie Košice nám prezradila, ako ju pripravovali, aj to, kedy vlastne Francúzi takúto polievku jedia.
KOŠICE. Na Polievkovom festivale v Košiciach sa tento rok opäť predstavila aj Francúzska aliancia Košice.
Pripravila tradičnú špenátovú krémovú polievku, ktorú servírovala aj jej riaditeľka Dana Tirpáková.
„Polievku sme vybrali podľa odporúčaní Francúzov, ktorých poznám. A chceli sme urobiť ďalšiu krémovú polievku v nadväznosti na predošlé ročníky, preto sme vybrali špenátovú.“
Pre Francúzov nie je polievka takým bežným jedlom, ako je to u nás.
„Ak už polievky, tak väčšinou krémové, vo veľmi malých dávkach a v zimnom období ako predjedlo, ktoré má zohriať. V lete som ešte nevidela žiadneho Francúza jesť polievku. Krémové polievky sú husté preto, lebo sa tradične do nich dáva créme fraîche, čo je veľmi tučná smotana, má 45 % tuku. Tu som ju urobila tak, že som mascarpone zmiešala s našou smotanou. Tým, že sa na konci mixuje, sa vlastne našľahá a stáva hustou.“
Večera ako spoločenská udalosť
O francúzskom stolovaní sa zvykne hovoriť, že je veľmi dlhé s viacerými menšími chodmi.
„Ako predjedlo majú šalát alebo variáciu údenín či zeleniny, potom ide hlavné jedlo a potom dezert. Buď sladký alebo syr. To by musela byť veľká hostina, keby jedli na konci syr aj sladké. Stolovanie majú naozaj dlhé. Aj na pracovnom obede strávia bežne hodinu a pol, či už jedia málo alebo veľa. Cez víkendy počas večerov jedia honosnejšie, pretože sa vtedy stretávajú s celou rodinou a známymi. Nejde ani tak o dlhé jedenie, skôr o rozprávanie v pauzách medzi jedlami.“
Stravovanie v krajine galského kohúta je odlišné aj v tom, že obyvatelia nemusia mať každý deň na tanieri mäso.
„Nejedia ani toľko teplých jedál ako my. Na obed majú napríklad len šalát, ryby alebo dusenú zeleninu atď. Ku každému jedlu dávajú na stôl čerstvo nakrájanú bagetu.“
Fľaša vína patrí na stôl
Aj v tom tkvie tajomstvo štíhlych Francúzok.
„Pri jedle si dávajú načas, vychutnávajú si ho, preto tak nepriberajú. A hlavne, nepoznám žiadneho Francúza, ktorému by aspoň napadlo medzi raňajkami, obedom a večerou niečo dať do úst. Nemajú desiate a nezobkajú každú chvíľu niečo sladké, ako je to zvykom u nás. Iba deti v školách majú desiatu a olovrant.“
K dlhým francúzskym hostinám neodmysliteľne patrí aj víno.
„Cez deň ho nepijú, resp. málo, ale večer áno. Na stole musí byť stále fľaša vína a čistá voda. Druh vína sa servíruje podľa typu jedla. Môže sa stať, že večeru začínate s nejakým ľahkým vínom a končíte ju s iným, pretože medzitým ste dostali iné jedlo,“ dodáva Dana Tirpáková.
Recept Dany Tirpákovej
Špenátová krémová polievka
Pre 4 osoby potrebujeme: 500 g mrazeného špenátu, 1 cibuľu, 1 mrkvu, 4 zemiaky, 1 slepačí bujón, 750 ml vody, oregano, soľ, čierne korenie, 50 g masla, olivový olej, téglik smotany, 2 polievkové lyžice mascarpone.
Príprava: Zohrejeme olivový olej a niekoľko minút na ňom dusíme do sklovita cibuľu. Pridáme mrkvu nakrájanú na krúžky, zemiaky, špenát, rozdrvený slepačí bujón, oregano a zalejeme 750 ml vody. Necháme variť 15 minút. Uvarenú zmes rozmixujeme s maslom a s mascarpone. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Prajeme dobrú chuť.
ela
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári