Dôchodcovia sa na strave snažia ušetriť rôznymi spôsobmi.
KOŠICE. Pracujúci človek bežne minie na obedové menu stravný lístok v hodnote plus mínus 3,50 eura. No sú ľudia, ktorí sa za túto sumu musia stravovať po celý deň.
Ľudmila Horňáková si pre seniorov pripravila výstavu receptov za túto sumu. Spolu so vzorkami jedál ju predstavila včera v Dennom centre na ulici Obrancov mieru.
Lacné aj dobré
Mladá umelkyňa pracujúca s komunitou dôchodcov hovorí, že jedlo vie byť aj v prípade finančných obmedzení chutné, výživné a môže aj dobre vyzerať.
„Táto suma má symbolickú hodnotu, už druhý rok sa venujem tomu, aké minimum treba človeku na prežitie na jeden deň,“ vysvetľuje Ľudmila.
Seniorom spolu s pomocníkmi servírovala špenátové rizoto, ľudové zemiaky, šošovicový šalát, halušky s nivou a kôprom, „bundáskenýér“ (chlieb vo vajíčku) či nepečenú cviklovú tortu.
Vyrába si cestoviny
To, že dôchodcovia sa musia obracať, potvrdzuje pani Júlia, ktorá žije sama. „Žijem skromne, musím vyjsť z dôchodku. Zvykla som si na to, že sa nemôžem rozhadzovať s peniazmi. “
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári