Ľudmila Horňáková je absolventka Katedry intermédií a multimédií na VŠVU v Bratislave. Po škole sa zamerala na komunitné umenie a vo svojich projektoch sa venuje intermédiám a sociálnym intervenciám aj do verejného priestoru. Žije a tvorí v Košiciach. Jej ostatnou aktivitou je zbieranie lacných, no chutných receptov. Podmienka ja jediná: na stravu na celý deň máte 3,50 eura.
KOŠICE. Mohli ste ju stretnúť na železničnej stanici, ako chodí s ruksakom s krosnou alebo tlačí na sídlisku veľký vozík a pýta sa ľudí na recepty. Aj s ich pomocou vznikla knižka receptov za 3,50 eura.
Inšpirovať tak chce dôchodcov aj iných ľudí s obmedzeným rozpočtom.
Projekt z ulice
„Už druhý rok sa tomu venujem, ľudia stále pracujú s tým, ako na to a ako nie. Riešia to hlavne starší. Prišlo mi zaujímavé takto motivovať ľudí priamo na ulici a rozprávať sa s nimi o tom. Zároveň začať rozmýšľať, čo pre nich znamená tá suma. Reakcie boli rôznorodé, niekto si kúpi bagetu, niekto si vie z toho uvariť jedlo.“
V tejto sume chápal projekt celodennú stravu, v niektorých prípadoch to znamená viac jedál denne, inde jeden typ jedla na celý deň.
Za málo peňazí
Rôznorodé recepty získala od najmladších po najstarších, tiež z rôznych sociálnych skupín. Fotoaparátom to zdokumentovala, podľa konceptu, že dotyčný drží v detailoch rúk napísaný recept.
„Fotografie hovoria o sociálnej pozícii, nechcela som fotiť portréty, ale detail rúk, pretože ruky veľa prezradia, aspoň základný príbeh.“
Jedna pani jej recept na šošovicový šalát nestíhala napísať, tak jej ho poslala vlakom v sms-ke. Róm je pomohol s receptom na zemiakovú polievku.
„Študenti po škole a seniori majú také obdobie, kde sa ťažko vychádza s peniazmi. Tá suma je často aj nižšia. Keď som sa bavila s ľuďmi, niektorí majú na deň 1,50 eura, ale to sú už sociálne prípady.“
Aké inšpirácie Ľudmila nazbierala, môžete vidieť na aktuálnej výstave v Dennom centre na ulici Obrancov mieru.
Recept Ľudmily Horňákovej
Cviklová nepečená torta
Potrebujete: Pol kila surovej cvikly, 250 g kokosu, jedno balenie chilli, stévia alebo agáve, kakao
„Ja to raw torta, no nie je drahá. Nie je to môj recept, dostala som ho od jednej úžasnej pani, je to jej výmysel. Pani Hanka Zaplatalová z Čiech vytvára jedálničky pre raw stravu, práve ona mi ho odporúčala, lebo som mala problém s bruchom.
Cvikla a múka sa pomelie, aby vznikla tukovejšia masa, k tomu sa pridá trošku chilli, stévia alebo agáve, podľa toho, čím kto môže sladiť. Ja odporúčam Xylitol alebo stéviu, xylitol pomáha bruchu a vôbec nepodporuje nič z toho, čo cukor. Pôvodne idú do receptu kakaové bôby a kakao, ale aby to bolo lacnejšie, možno to nahradiť práškovým kakaom, napríklad nejakým holandským. To všetko sa spojí a pekne uhladí do tortovej formy. Dá sa do chladu a čím to viac stojí, tým je to lepšie.“
Cviklová torta sa môže posypať kakaom alebo podávať s kokosovou šľahačkou.
jog
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári