Každé doma pripravené jedlo je pre neho veľká vzácnosť a keďže jeho manželka Erika varí výborne, vždy je to aj lahôdka pre chuťové poháriky.
Rozprávanie o svojich kuchárskych schopnostiach začína Ondrej Kandráč s veľkým úsmevom na tvári: „Raz som varil čaj a prihorel mi.“
Pritakáva aj manželka Erika, no obaja sa zhodujú na tom, že Ondrej nevarí aj preto, že nebol nikdy donútený.
„Moja mama bola výborná kuchárka, moja manželka je výborná kuchárka, tak načo by som sa im do toho miešal. Musím sa však priznať, že občas sa vo mne ozve hlas, že by tie moje kuchárske počiny mohli byť zaujímavé,“ smeje sa primáš.
Halušky každú sobotu
Keďže sa občas stáva, že Ondrej zostane s deťmi sám bez navareného jedla, má v zálohe aspoň jedno: „Vyprážaný syr so zemiakmi v akejkoľvek forme a zeleninový šalát robím fantasticky.“
Vyprážaný syr dokonca radí k svojim najobľúbenejším jedlám, v tesnom závese sú mäso a halušky.
„Sobotňajší obed si neviem predstaviť bez vynikajúcich domácich halušiek s bryndzou alebo tvarohom, keď ešte k tomu dostanem dobré acidofilné mlieko, tak moja radosť je neskonalá.“
Bio z dvora aj lesa
Ondrej Kandráč je rodák z Krásnej Lúky, v súčasnosti žije s rodinkou v Lorinčíku. Práve vďaka kontaktom z rodnej dediny sa na rodinnom stole objavuje veľa bio produktov.
„Až kým neprišla bio vlna, neuvedomoval som si, že my sa takto stravujeme už dlhé roky. Kupovať si kvalitné potraviny priamo od výrobcov je obrovská výhoda. Sliepka od gazdinky, ktorú chovala niekde na dvore, sa so sliepkou zo supermarketu nedá ani len porovnať.“
Na divinu zas chodí primáš rovno do lesa.
„V poslednom čase som prišiel na chuť poľovačkám. Nie som síce poľovník, chodím tam skôr ako prívesok, ale podstatné je, že z času na čas dostanem nejakú výbornú divinu.“
Zameraní na mäso
V štvorčlennej rodine nie je mäsa nikdy dosť. Syn Ondrík a dcérka Emka ho na tanieroch potrebujú denne.
„Keď náš malý nemá na tanieri mäso, len mi povie: „Mamka, ale ja nemám čo jesť.“,“ smeje sa Erika Kandráčová a Ondrej sa pridáva:
„Minule som pre neho išiel do škôlky krátko po obede a cez sklo jedálne som sledoval, ako rukami vyťahuje hrášok z polievky. Zelenina nie je jeho kamarát,“ smeje sa.
Iná vec je nakladaná kapusta, ktorú Ondrík nielen jedáva bez problémov, ale aj tlačí.
„To je už taký náš predvianočný rituál. Všetci si umyjeme nohy, zakúrime v kozube a tlačíme kapustu,“ vysvetľuje Ondrej.
Slovenská kuchyňa
Práve z tejto kapusty sa varí u Kandráčovcov kapustnica. Na sviatočnom stole nesmú chýbať ani ryba, zemiakový šalát, bobáľky a oplátky.
„Sviatky trávime vždy v rodinnom kruhu, cez rok sa nacestujem dosť. Teším sa, že aspoň pár dní budem doma a budem si užívať domácu stravu. U nás je to vždy tradičné.“
Ondrej dodáva, že za tradičnú kuchyňu kope aj počas roka: „Hrám ľudovky, tak sa stravujem väčšinou v kolibách a slovenských reštauráciách, možno keby som hral nejakú alternatívnu muziku, dal by som si aj sushi.“
Recept
Orechové tyčinky (bez múky)
20 dag mletých orechov
20 dag práškového cukru
1 bielok
Poleva:
10 dag práškového cukru
1/2 bielka
pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup: Zmiešame orechy a cukor, pridáme bielok, vymiešame.
Rozvaľkáme na 1/2 - 1 cm tenký plát. Polevu vyšľaháme šľahačom. Natrieme ju na plát cesta. Ostrôžkou nakrájame na tyčinky. Tyčinky poprekladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Rúru si predhrejeme na 150 stupňov. Vložíme do rúry, po piatich minútach stiahneme rúru na 120 a sušíme cca hodinu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári