Košická módna návrhárka Ida Sándor najradšej varí polievky a prívarky.
Keďže majú jej dvojičky päť a pol rôčka a ona v práci zarezáva na plný plyn, času na varenie nemá nazvyš. Varí a pečie však veľmi rada, no kuchyňu prispôsobuje chuťovým pohárikom svojich detí.
„Takže to u nás vyzerá tak, že varím veľa polievok, napríklad vývar, paradajkovú a všetky strukovinové. Deti totiž milujú šošovicu, hrach i fazuľu, či už v polievkach, alebo v prívarkoch. A úplne všetci máme radi mäso – deti rezne a my s manželom si vždy radi pochutíme na steakoch s fritovanou cibuľkou,“ prezradila nám dáma, ktorá by sa za nič na svete nenechala nahovoriť na to, aby skonzumovala červy či kobylky.
Celkovo sa o nej dá povedať, že sa snaží stravovať zdravo.
„Mám rada zeleninu a vyhovuje mi aj delená strava. Žijem však dosť hekticky a nie vždy to preto dodržiavam. Mám už skúsenosti s viacerými diétami a vekom a skúsenosťami som prišla na to, že všetko je v hlave, v pravidelnosti a vo výbere kvalitných surovín.“
Ovláda i „šachovnicovú“ tortu
Deťom i manželovi urobí vždy radosť, ak im niečo chutné upečie.
„Najnovšie pečieme spolu aj s detičkami. Emka a Filip milujú napríklad perníčky a v bežné dni mafiny.“
Neobišla ju však ani mánia vypekania tort. „Teraz sa tomu venujem už trošku menej kvôli nedostatku času, ale piekla som napríklad aj takú náročnejšiu, takzvanú šachovnicovú.“
Samozrejme, nie je žiadnou výnimkou a aj jej sa už stalo, že niečo pri varení nevyšlo celkom podľa predstáv.
„Kto nič nerobí, ten nič nepokazí. Nešlo však o nič tragické. Raz som si napríklad nevšimla, že som nastavila v rúre malú teplotu a piškótové cesto mi nevyrástlo. Aj tak sme však koláčik zjedli....“
Recept
Kuracia pečienka
„Je to klasika a dokážem ju jesť v pohode aj celý týždeň,“ tvrdí I. Sándor.
Potrebujeme: 450 g kuracej pečienky, 3 cibule, 2 lyžice masti, soľ, červenú papriku, majoránku, čili, petržlenovú vňať
Príprava: Na rozpálenom oleji si opražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme pečienky, chvíľku pečieme, kým nie sú mäkké. Osolíme a dochutíme červenou paprikou, čili, majoránkou a petržlenovou vňatkou.
I. Sándor
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári