Počas februára mohli žiaci a ich rodičia zmeniť stravovanie v školských jedálňach. Vďaka celoslovenskej výzve prispievali svojimi obľúbenými receptami. Dokopy ich prišlo deväťdesiatšesť, použiteľných je dvadsaťštyri.
KOŠICE. Možnosť zasiahnuť do stravovania detí v školských jedálňach prišla vôbec po prvýkrát.
Doteraz sa kuchárky museli riadiť materiálno-spotrebnými normami, ktoré boli vypracované odborníkmi na stravovanie.
Od septembra by k nim mali pribudnúť aj recepty rodičov a detí, ktoré vyzbierali vedúce školských jedální.
Recepty museli reflektovať požiadavky noriem, teda mať zvýšený obsah vlákniny, vitamínu C a mať čo najnižší obsah jednoduchých cukrov, tukov a soli.
Prísne podmienky
Celkovo bolo v Košiciach doručených deväťdesiatšesť receptov, požiadavky však spĺňalo len dvadsaťštyri.
„Niektoré recepty už v materiálno-hospodárskych normách sú, tie použiť nemôžeme. Ďalšiu skupinu tvorili recepty z mäsa, zaradiť ich nebolo cieľom aktivity a vylúčili sme aj recepty, kde nie sú suroviny dostatočne tepelne spracované alebo sú v nich suroviny, ktoré mi v školskom stravovaní použiť nemôžeme z bezpečnostných dôvodov, napríklad surové bielky,“ vysvetľuje Mária Kavečanská, vedúca referátu školstva košického magistrátu.
Medzi vybrané recepty sa dostali napríklad brokolicové muffiny alebo šošovicový karbonátok.
Prvá ochutnávka
„Deti by mali radšej na tanieri viac sladkých a bezmäsitých jedál, ale my musíme variť tak ako nám hovoria zásady pri zostavovaní jedálnych lístkov,“ hovorí vedúca školskej jedálne na ZŠ Bruselská Mária Pancuráková.
Za pravdu jej dávajú aj deti, pri výpočte najobľúbenejších jedál vedú tie sladké. „Máme radi buchty na pare, palacinky, šišky, wafle, ale aj špagety.“
Nové recepty budú môcť spolu s rodičmi ochutnať koncom marca, keď vybrané dva tucty pripravia profesionálni kuchári.
Následne budú odoslané na ministerstvo školstva, ktoré ich buď do noriem zahrnie, alebo nie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári