Korzár logo Korzár Košice
Streda, 8. december, 2021 | Meniny má MarínaKrížovkyKrížovky

Celosvetový projekt Restaurant Day bol v Košiciach

Košický Restaurant Day sa konal v sobotu popoludní v Tabačke.

O stravníkov nie je núdza. Restaurant Day má na svete milióny podporovateľov. Pre niekoho môže byť inšpiráciou, čo doma uvariť, pre ďalšieho zase nakopnutie otvoriť si vlastnú reštauráciu alebo dodávať svoje výrobky do už zabehnutých prevádzok.O stravníkov nie je núdza. Restaurant Day má na svete milióny podporovateľov. Pre niekoho môže byť inšpiráciou, čo doma uvariť, pre ďalšieho zase nakopnutie otvoriť si vlastnú reštauráciu alebo dodávať svoje výrobky do už zabehnutých prevádzok. (Zdroj: Roman Palik)

Keďže dátum ohlásený svetovými tvorcami zapadol aj do projektu Noc múzeí a galérií, podujatia sa navzájom prepojili. Košická Noc múzeí mala tento rok heslo šport je tu doma, a tak predávajúci dostali za úlohu pripraviť aspoň trošku zdravé jedlo. Výsledkom boli netradičné kombinácie, nové nápady, ale hlavne plné bruchá návštevníkov.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

dsc_0055_r8039_res.jpg

Organizátorka Romana Grajcárová

Mangový cheescake si len požičala, no pointa podujatia jej je veľmi blízka. „Restaurant Day pochádza zo škandinávskych krajín. Po celom svete sa na pár hodín otvoria reštaurácie, ktoré vznikli len pre toto podujatie," vysvetľuje Grajcárová.

Skryť Vypnúť reklamu

Pointou je, že svoje jedlo môže prísť predávať prakticky ktokoľvek.

„My sme sa rozhodli dať tento rok podmienku, aby bolo jedlo zdravé. Som rada, že tu je to zdravie v rôznych verziách od smoothie až po smotanové koláče s množstvom ovocia."

dsc_0040_r7733_res.jpg

Fyzioterapeut Patrik Konrády

Patrik sa stará o futbalových dorastencov. Okrem masáží a rehabilitácie im poskytuje aj poradenstvo v oblasti zdravej výživy. Na Restaurant Day ponúkal populárne smoothie, ale aj šaláty.

„Založil som si aj stránku, kde sa snažím ľudí inšpirovať, aby jedli zdravšie. Bloger zatiaľ nie som," vysvetľuje so smiechom.

Rád fotí zdravé jedlo, pridáva recepty a cvičenia. „Ak chce človek schudnúť, musí sa držať známeho - zvýšiť výdaj a znížiť príjem. Cvičiť každé ráno a kombinovať bielkoviny so zeleninou. Ideálny obed je losos so šalátom," dopĺňa.

Skryť Vypnúť reklamu

dsc_0005_r6772_res.jpg


Lezec Michal Bednář s kamarátkami

„Prišiel som sem odprezentovať lezenie, čo je prirodzený pohyb," vysvetľoval návštevníkom pri svojom stánku Michal. Spolu s kamarátkami pripravil banánový chlieb, lezecké jednohubky, ale aj cícerový koláč bez múky, ktorý je aj na fotografii vo forme torty.

Cícerový koláč bez múky

Na jeho prípravu budete potrebovať konzervu cíceru, hnedý cukor, ktorý sa dá nahradiť medom, dve lyžičky sódy bikarbóny, štyri vajíčka, 70 g kakaa a čokoládu na polevu.

Príprava je jednoduchá, všetky suroviny stačí spolu rozmixovať na hladký krém, preliať ho do tortovej formy a upiecť. Hotové dielo po vychladnutí dozdobíme čokoládovou polevou.

dsc_0061_r2487_res.jpg

Súrodenci Robo a Ivana

Jednu z najväčších ponúk priniesla Ivana s Robom. Zhodli sa, že priniesli to, čo doma bežne varievajú. Pri ich stole si ľudia nakladali šaláty, proteínové lievance, ale najväčším hitom bol pivný džem.

Skryť Vypnúť reklamu

„Robo pracoval rok ako sládok v pivovare, odvtedy máme doma pivo každý deň," bonzuje na brata Ivana.

„Vyrobiť si pivo na kuchynskej linke alebo v garáži nie je vôbec zložité. Stačí mať extrakt, ktorý sa rozmieša vo vode, pridajú sa kvasinky, vykvasí a o pár dní fľaškujete. Ja som ale tento jednoduchý spôsob preskočil," smeje sa Robo a prikladá recept na pivný džem.

Pivný džem

Z piva, chmeľu, sladu, vody a kvasníc si doma uvaríte pivo. Podľa Roba si stačí naštudovať teóriu a potom je to najmä o skúšaní a ochutnávaní. Ak si na vlastnú výrobu netrúfate, džem z piva vyrobíte aj z piva kupovaného. Chutnejší je z rodinných pivovarov, kde má pivo inú kvalitu, ako to vyrábané vo veľkom. Potom stačí už len hotové pivo zmiešať so želírovacím cukrom, povariť do stuhnutia a naplniť do pohárov. Sladká lahôdka s chuťou piva je vhodná tak na vianočku, ako aj ku sekanej.

dsc_0029_r5246_res.jpg

dsc_0067_r4781_res.jpg

Jano Gálik s vegánskou kuchyňou

Jano Gálik s kamarátmi ponúkal výlučne vegánske jedlá, teda také, kde nie sú použité živočíšne produkty.

„Zatupujem Kultúrne a komunitné centrum, naša činnosť úzko súvisí aj s popularizáciou jedál, ktoré nezaťažujú životné prostredie. Preto sme pripravili jedlá nielen vegánske, ale aj zo surovín, ktoré sme našli vyhodené v kontajneroch pri supermarketoch. Okrem burgerov z robi mäsa je všetko vyrobené zo surovín, ktoré by skončili na skládke nevyužité. "

Zelerová nátierka s domácou vegan tatarkou

200 g zeleru, 100 g mrkvy, strúčik cesnaku, soľ. Na sójovú tatársku omáčku potrebujeme jedno neochutené tofu, červená cibuľa, sterilizované uhorky, petržlen, kôpor, šťava z citróna, soľ, čierne korenie, sójové mlieko.

Očistený zeler a mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle a pridáme sójovú tatársku omáčku. Tú pripravíme zmiešaním roztlačeného tofu s ostatnými surovinami. Do šalátu pridáme na dochutenie jeden prelisovaný strúčik cesnaku, prípadne lyžičku horčice. Podávame na hrianke.

dsc_0014_r8094_res.jpg

Kuchári a ochutnávači

Prísť navariť a dosýta sa najesť môže ktokoľvek. Cena za jednu porciu býva symbolická a poväčšine len pokrýva náklady na výrobu. Vyskúšať si Restaurant Day budete môcť opäť o tri mesiace. Organizuje sa pravidelne štyrikrát v roku. Foto k článku: Roman Palik

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  2. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  3. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  4. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom
  5. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu?
  6. Hľadáte dom alebo byt v Bratislave? Vyberajte lokalitu s potenciálom
  7. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  8. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  9. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  10. Zabúdať na transferovú dokumentáciu sa firmám nevypláca
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Zabúdať na transferovú dokumentáciu sa firmám nevypláca
  4. Slávnostné vianočné outfity pre celú rodinu
  5. Nový cestovný železničný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  6. Hľadáte dom alebo byt v Bratislave?
  7. Kvalitná divina na pár klikov. LESY SR spúšťajú e-shop
  8. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  9. METROPOLIS bude postavený podľa japonského know-how
  10. Rekonštrukcia prsníka po chirurgickej liečbe
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 14 052
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 12 972
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 407
  4. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 5 643
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 354
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 972
  7. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu 4 058
  8. Nový cestovný železničný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 2 570
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 389
  10. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie 2 066

Blogy SME

  1. Marek Mačuha: Utečenci, migranti a francúzske pokrytectvo
  2. Štefan Vidlár: Čerťík Peťík
  3. Matej Hrabovský: Ako mentálne (pre)žiť lockdown?
  4. Jiří Ščobák: Co média o kryptoměnách nenapsala?
  5. Inštitút pre strednú Európu: An opportunity for Central European air forces
  6. Peter Svoreň: Horšie než finančná kríza. Ako pandémia koronavírusu premenila globálnu ekonomiku
  7. Halyna Shamrai: Na čom sa zhodli Biden a Putin
  8. Maximilián Kubík: Otvorený list bratislavskému regionálnemu hygienikovi a hlavnému hygienikovi.
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 7 973
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 5 088
  3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 012
  4. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 868
  5. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 660
  6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť. 3 380
  7. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 126
  8. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov 2 734
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: Matej Šucha.

Stále sa rozprávame o tom, ako ľudí motivovať, no nepoznáme ich bariéry.


a 1 ďalší 20 h

Blogy SME

  1. Marek Mačuha: Utečenci, migranti a francúzske pokrytectvo
  2. Štefan Vidlár: Čerťík Peťík
  3. Matej Hrabovský: Ako mentálne (pre)žiť lockdown?
  4. Jiří Ščobák: Co média o kryptoměnách nenapsala?
  5. Inštitút pre strednú Európu: An opportunity for Central European air forces
  6. Peter Svoreň: Horšie než finančná kríza. Ako pandémia koronavírusu premenila globálnu ekonomiku
  7. Halyna Shamrai: Na čom sa zhodli Biden a Putin
  8. Maximilián Kubík: Otvorený list bratislavskému regionálnemu hygienikovi a hlavnému hygienikovi.
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 7 973
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 5 088
  3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 012
  4. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 868
  5. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 660
  6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť. 3 380
  7. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 126
  8. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov 2 734
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu