Korzár logo Korzár Košice

Celosvetový projekt Restaurant Day bol v Košiciach

Košický Restaurant Day sa konal v sobotu popoludní v Tabačke.

O stravníkov nie je núdza. Restaurant Day má na svete milióny podporovateľov. Pre niekoho môže byť inšpiráciou, čo doma uvariť, pre ďalšieho zase nakopnutie otvoriť si vlastnú reštauráciu alebo dodávať svoje výrobky do už zabehnutých prevádzok.O stravníkov nie je núdza. Restaurant Day má na svete milióny podporovateľov. Pre niekoho môže byť inšpiráciou, čo doma uvariť, pre ďalšieho zase nakopnutie otvoriť si vlastnú reštauráciu alebo dodávať svoje výrobky do už zabehnutých prevádzok. (Zdroj: Roman Palik)

Keďže dátum ohlásený svetovými tvorcami zapadol aj do projektu Noc múzeí a galérií, podujatia sa navzájom prepojili. Košická Noc múzeí mala tento rok heslo šport je tu doma, a tak predávajúci dostali za úlohu pripraviť aspoň trošku zdravé jedlo. Výsledkom boli netradičné kombinácie, nové nápady, ale hlavne plné bruchá návštevníkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

dsc_0055_r8039_res.jpg

Organizátorka Romana Grajcárová

Mangový cheescake si len požičala, no pointa podujatia jej je veľmi blízka. „Restaurant Day pochádza zo škandinávskych krajín. Po celom svete sa na pár hodín otvoria reštaurácie, ktoré vznikli len pre toto podujatie," vysvetľuje Grajcárová.

SkryťVypnúť reklamu

Pointou je, že svoje jedlo môže prísť predávať prakticky ktokoľvek.

„My sme sa rozhodli dať tento rok podmienku, aby bolo jedlo zdravé. Som rada, že tu je to zdravie v rôznych verziách od smoothie až po smotanové koláče s množstvom ovocia."

dsc_0040_r7733_res.jpg

Fyzioterapeut Patrik Konrády

Patrik sa stará o futbalových dorastencov. Okrem masáží a rehabilitácie im poskytuje aj poradenstvo v oblasti zdravej výživy. Na Restaurant Day ponúkal populárne smoothie, ale aj šaláty.

„Založil som si aj stránku, kde sa snažím ľudí inšpirovať, aby jedli zdravšie. Bloger zatiaľ nie som," vysvetľuje so smiechom.

Rád fotí zdravé jedlo, pridáva recepty a cvičenia. „Ak chce človek schudnúť, musí sa držať známeho - zvýšiť výdaj a znížiť príjem. Cvičiť každé ráno a kombinovať bielkoviny so zeleninou. Ideálny obed je losos so šalátom," dopĺňa.

SkryťVypnúť reklamu

dsc_0005_r6772_res.jpg


Lezec Michal Bednář s kamarátkami

„Prišiel som sem odprezentovať lezenie, čo je prirodzený pohyb," vysvetľoval návštevníkom pri svojom stánku Michal. Spolu s kamarátkami pripravil banánový chlieb, lezecké jednohubky, ale aj cícerový koláč bez múky, ktorý je aj na fotografii vo forme torty.

Cícerový koláč bez múky

Na jeho prípravu budete potrebovať konzervu cíceru, hnedý cukor, ktorý sa dá nahradiť medom, dve lyžičky sódy bikarbóny, štyri vajíčka, 70 g kakaa a čokoládu na polevu.

Príprava je jednoduchá, všetky suroviny stačí spolu rozmixovať na hladký krém, preliať ho do tortovej formy a upiecť. Hotové dielo po vychladnutí dozdobíme čokoládovou polevou.

dsc_0061_r2487_res.jpg

Súrodenci Robo a Ivana

Jednu z najväčších ponúk priniesla Ivana s Robom. Zhodli sa, že priniesli to, čo doma bežne varievajú. Pri ich stole si ľudia nakladali šaláty, proteínové lievance, ale najväčším hitom bol pivný džem.

SkryťVypnúť reklamu

„Robo pracoval rok ako sládok v pivovare, odvtedy máme doma pivo každý deň," bonzuje na brata Ivana.

„Vyrobiť si pivo na kuchynskej linke alebo v garáži nie je vôbec zložité. Stačí mať extrakt, ktorý sa rozmieša vo vode, pridajú sa kvasinky, vykvasí a o pár dní fľaškujete. Ja som ale tento jednoduchý spôsob preskočil," smeje sa Robo a prikladá recept na pivný džem.

Pivný džem

Z piva, chmeľu, sladu, vody a kvasníc si doma uvaríte pivo. Podľa Roba si stačí naštudovať teóriu a potom je to najmä o skúšaní a ochutnávaní. Ak si na vlastnú výrobu netrúfate, džem z piva vyrobíte aj z piva kupovaného. Chutnejší je z rodinných pivovarov, kde má pivo inú kvalitu, ako to vyrábané vo veľkom. Potom stačí už len hotové pivo zmiešať so želírovacím cukrom, povariť do stuhnutia a naplniť do pohárov. Sladká lahôdka s chuťou piva je vhodná tak na vianočku, ako aj ku sekanej.

dsc_0029_r5246_res.jpg

dsc_0067_r4781_res.jpg

Jano Gálik s vegánskou kuchyňou

Jano Gálik s kamarátmi ponúkal výlučne vegánske jedlá, teda také, kde nie sú použité živočíšne produkty.

„Zatupujem Kultúrne a komunitné centrum, naša činnosť úzko súvisí aj s popularizáciou jedál, ktoré nezaťažujú životné prostredie. Preto sme pripravili jedlá nielen vegánske, ale aj zo surovín, ktoré sme našli vyhodené v kontajneroch pri supermarketoch. Okrem burgerov z robi mäsa je všetko vyrobené zo surovín, ktoré by skončili na skládke nevyužité. "

Zelerová nátierka s domácou vegan tatarkou

200 g zeleru, 100 g mrkvy, strúčik cesnaku, soľ. Na sójovú tatársku omáčku potrebujeme jedno neochutené tofu, červená cibuľa, sterilizované uhorky, petržlen, kôpor, šťava z citróna, soľ, čierne korenie, sójové mlieko.

Očistený zeler a mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle a pridáme sójovú tatársku omáčku. Tú pripravíme zmiešaním roztlačeného tofu s ostatnými surovinami. Do šalátu pridáme na dochutenie jeden prelisovaný strúčik cesnaku, prípadne lyžičku horčice. Podávame na hrianke.

dsc_0014_r8094_res.jpg

Kuchári a ochutnávači

Prísť navariť a dosýta sa najesť môže ktokoľvek. Cena za jednu porciu býva symbolická a poväčšine len pokrýva náklady na výrobu. Vyskúšať si Restaurant Day budete môcť opäť o tri mesiace. Organizuje sa pravidelne štyrikrát v roku. Foto k článku: Roman Palik

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  2. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  3. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  5. Na Marka oharka do jarka
  6. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 030
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 893
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 9 087
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 369
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 855
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 147
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 758
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 478
  1. Elena Antalová: Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska
  2. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  3. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  4. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  5. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  6. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  7. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  8. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 756
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 325
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 547
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 678
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 17 040
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 12 152
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 585
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  4. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska
  2. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  3. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  4. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  5. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  6. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  7. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  8. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 756
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 325
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 547
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 678
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 17 040
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 12 152
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 585
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  4. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu