Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 19. január, 2020 | Meniny má Drahomíra, Mário

Celosvetový projekt Restaurant Day bol v Košiciach

Košický Restaurant Day sa konal v sobotu popoludní v Tabačke.

O stravníkov nie je núdza. Restaurant Day má na svete milióny podporovateľov. Pre niekoho môže byť inšpiráciou, čo doma uvariť, pre ďalšieho zase nakopnutie otvoriť si vlastnú reštauráciu alebo dodávať svoje výrobky do už zabehnutých prevádzok.O stravníkov nie je núdza. Restaurant Day má na svete milióny podporovateľov. Pre niekoho môže byť inšpiráciou, čo doma uvariť, pre ďalšieho zase nakopnutie otvoriť si vlastnú reštauráciu alebo dodávať svoje výrobky do už zabehnutých prevádzok.(Zdroj: Roman Palik)

Keďže dátum ohlásený svetovými tvorcami zapadol aj do projektu Noc múzeí a galérií, podujatia sa navzájom prepojili. Košická Noc múzeí mala tento rok heslo šport je tu doma, a tak predávajúci dostali za úlohu pripraviť aspoň trošku zdravé jedlo. Výsledkom boli netradičné kombinácie, nové nápady, ale hlavne plné bruchá návštevníkov.

dsc_0055_r8039_res.jpg

Organizátorka Romana Grajcárová

Mangový cheescake si len požičala, no pointa podujatia jej je veľmi blízka. „Restaurant Day pochádza zo škandinávskych krajín. Po celom svete sa na pár hodín otvoria reštaurácie, ktoré vznikli len pre toto podujatie," vysvetľuje Grajcárová.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pointou je, že svoje jedlo môže prísť predávať prakticky ktokoľvek.

„My sme sa rozhodli dať tento rok podmienku, aby bolo jedlo zdravé. Som rada, že tu je to zdravie v rôznych verziách od smoothie až po smotanové koláče s množstvom ovocia."

dsc_0040_r7733_res.jpg

Fyzioterapeut Patrik Konrády

Patrik sa stará o futbalových dorastencov. Okrem masáží a rehabilitácie im poskytuje aj poradenstvo v oblasti zdravej výživy. Na Restaurant Day ponúkal populárne smoothie, ale aj šaláty.

„Založil som si aj stránku, kde sa snažím ľudí inšpirovať, aby jedli zdravšie. Bloger zatiaľ nie som," vysvetľuje so smiechom.

Rád fotí zdravé jedlo, pridáva recepty a cvičenia. „Ak chce človek schudnúť, musí sa držať známeho - zvýšiť výdaj a znížiť príjem. Cvičiť každé ráno a kombinovať bielkoviny so zeleninou. Ideálny obed je losos so šalátom," dopĺňa.

dsc_0005_r6772_res.jpg


Lezec Michal Bednář s kamarátkami

„Prišiel som sem odprezentovať lezenie, čo je prirodzený pohyb," vysvetľoval návštevníkom pri svojom stánku Michal. Spolu s kamarátkami pripravil banánový chlieb, lezecké jednohubky, ale aj cícerový koláč bez múky, ktorý je aj na fotografii vo forme torty.

Cícerový koláč bez múky

Na jeho prípravu budete potrebovať konzervu cíceru, hnedý cukor, ktorý sa dá nahradiť medom, dve lyžičky sódy bikarbóny, štyri vajíčka, 70 g kakaa a čokoládu na polevu.

Príprava je jednoduchá, všetky suroviny stačí spolu rozmixovať na hladký krém, preliať ho do tortovej formy a upiecť. Hotové dielo po vychladnutí dozdobíme čokoládovou polevou.

dsc_0061_r2487_res.jpg

Súrodenci Robo a Ivana

Jednu z najväčších ponúk priniesla Ivana s Robom. Zhodli sa, že priniesli to, čo doma bežne varievajú. Pri ich stole si ľudia nakladali šaláty, proteínové lievance, ale najväčším hitom bol pivný džem.

„Robo pracoval rok ako sládok v pivovare, odvtedy máme doma pivo každý deň," bonzuje na brata Ivana.

„Vyrobiť si pivo na kuchynskej linke alebo v garáži nie je vôbec zložité. Stačí mať extrakt, ktorý sa rozmieša vo vode, pridajú sa kvasinky, vykvasí a o pár dní fľaškujete. Ja som ale tento jednoduchý spôsob preskočil," smeje sa Robo a prikladá recept na pivný džem.

Pivný džem

Z piva, chmeľu, sladu, vody a kvasníc si doma uvaríte pivo. Podľa Roba si stačí naštudovať teóriu a potom je to najmä o skúšaní a ochutnávaní. Ak si na vlastnú výrobu netrúfate, džem z piva vyrobíte aj z piva kupovaného. Chutnejší je z rodinných pivovarov, kde má pivo inú kvalitu, ako to vyrábané vo veľkom. Potom stačí už len hotové pivo zmiešať so želírovacím cukrom, povariť do stuhnutia a naplniť do pohárov. Sladká lahôdka s chuťou piva je vhodná tak na vianočku, ako aj ku sekanej.

dsc_0029_r5246_res.jpg

dsc_0067_r4781_res.jpg

Jano Gálik s vegánskou kuchyňou

Jano Gálik s kamarátmi ponúkal výlučne vegánske jedlá, teda také, kde nie sú použité živočíšne produkty.

„Zatupujem Kultúrne a komunitné centrum, naša činnosť úzko súvisí aj s popularizáciou jedál, ktoré nezaťažujú životné prostredie. Preto sme pripravili jedlá nielen vegánske, ale aj zo surovín, ktoré sme našli vyhodené v kontajneroch pri supermarketoch. Okrem burgerov z robi mäsa je všetko vyrobené zo surovín, ktoré by skončili na skládke nevyužité. "

Zelerová nátierka s domácou vegan tatarkou

200 g zeleru, 100 g mrkvy, strúčik cesnaku, soľ. Na sójovú tatársku omáčku potrebujeme jedno neochutené tofu, červená cibuľa, sterilizované uhorky, petržlen, kôpor, šťava z citróna, soľ, čierne korenie, sójové mlieko.

Očistený zeler a mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle a pridáme sójovú tatársku omáčku. Tú pripravíme zmiešaním roztlačeného tofu s ostatnými surovinami. Do šalátu pridáme na dochutenie jeden prelisovaný strúčik cesnaku, prípadne lyžičku horčice. Podávame na hrianke.

dsc_0014_r8094_res.jpg

Kuchári a ochutnávači

Prísť navariť a dosýta sa najesť môže ktokoľvek. Cena za jednu porciu býva symbolická a poväčšine len pokrýva náklady na výrobu. Vyskúšať si Restaurant Day budete môcť opäť o tri mesiace. Organizuje sa pravidelne štyrikrát v roku. Foto k článku: Roman Palik

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  4. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  5. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  6. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  7. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  8. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  9. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  10. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  2. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  3. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  6. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  7. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  8. myhive Polus Towers menia meno na myhive Vajnorská
  9. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  1. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 15 378
  2. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 11 114
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 10 849
  4. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 256
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 974
  6. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 8 616
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 176
  8. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 8 139
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 850
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 7 169

Neprehliadnite tiež

Od vraždy košických policajtov na Adlerovej ulici uplynie 25 rokov

Obaja vrahovia sú už na slobode. Prvý v roku 2006, druhý minulý rok.

Zľava Ľubomír Palacký a Ladislav Nistor.
Rozhovor

Náčelník košickej mestskej polície chce špeciálnu zásahovú jednotku

Výstupy zo stoviek kamier zatiaľ sleduje jeden človek.

Nový náčelník MsP Slavomír Pavelčák.
Pamätník obetiam leteckej katastrofy, pri ktorej zahynulo 42 ľudí.
Pohľad Lenky Hanikovej

Demagógia a riešenia. Prečo jedni podporujú a druhí odmietajú Kotlebu

Nahlas sa postavili proti aj Rómovia, ktorí boli hlavnou kartou kampane.

ilustračné.

Hlavné správy zo Sme.sk

Petra Vlhová prijíma gratuláciu od Mikaely Shiffrinovej.
Peter Bebjak v relácii Rozhovory ZKH.
AUTORSKÁ STRANA MIRIAM MOLNÁR

Amerika hľadá prezidenta (píše Miriam Molnár)

Trump má nomináciu istú, zaujímaví budú demokrati.

Michael Bloomberg

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop