Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 19. október, 2019 | Meniny má Kristián
Nájdete nás na webe

Celosvetový projekt Restaurant Day bol v Košiciach

Košický Restaurant Day sa konal v sobotu popoludní v Tabačke.

O stravníkov nie je núdza. Restaurant Day má na svete milióny podporovateľov. Pre niekoho môže byť inšpiráciou, čo doma uvariť, pre ďalšieho zase nakopnutie otvoriť si vlastnú reštauráciu alebo dodávať svoje výrobky do už zabehnutých prevádzok.O stravníkov nie je núdza. Restaurant Day má na svete milióny podporovateľov. Pre niekoho môže byť inšpiráciou, čo doma uvariť, pre ďalšieho zase nakopnutie otvoriť si vlastnú reštauráciu alebo dodávať svoje výrobky do už zabehnutých prevádzok.(Zdroj: Roman Palik)

Keďže dátum ohlásený svetovými tvorcami zapadol aj do projektu Noc múzeí a galérií, podujatia sa navzájom prepojili. Košická Noc múzeí mala tento rok heslo šport je tu doma, a tak predávajúci dostali za úlohu pripraviť aspoň trošku zdravé jedlo. Výsledkom boli netradičné kombinácie, nové nápady, ale hlavne plné bruchá návštevníkov.

dsc_0055_r8039_res.jpg

Organizátorka Romana Grajcárová

Mangový cheescake si len požičala, no pointa podujatia jej je veľmi blízka. „Restaurant Day pochádza zo škandinávskych krajín. Po celom svete sa na pár hodín otvoria reštaurácie, ktoré vznikli len pre toto podujatie," vysvetľuje Grajcárová.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pointou je, že svoje jedlo môže prísť predávať prakticky ktokoľvek.

„My sme sa rozhodli dať tento rok podmienku, aby bolo jedlo zdravé. Som rada, že tu je to zdravie v rôznych verziách od smoothie až po smotanové koláče s množstvom ovocia."

dsc_0040_r7733_res.jpg

Fyzioterapeut Patrik Konrády

Patrik sa stará o futbalových dorastencov. Okrem masáží a rehabilitácie im poskytuje aj poradenstvo v oblasti zdravej výživy. Na Restaurant Day ponúkal populárne smoothie, ale aj šaláty.

„Založil som si aj stránku, kde sa snažím ľudí inšpirovať, aby jedli zdravšie. Bloger zatiaľ nie som," vysvetľuje so smiechom.

Rád fotí zdravé jedlo, pridáva recepty a cvičenia. „Ak chce človek schudnúť, musí sa držať známeho - zvýšiť výdaj a znížiť príjem. Cvičiť každé ráno a kombinovať bielkoviny so zeleninou. Ideálny obed je losos so šalátom," dopĺňa.

dsc_0005_r6772_res.jpg


Lezec Michal Bednář s kamarátkami

„Prišiel som sem odprezentovať lezenie, čo je prirodzený pohyb," vysvetľoval návštevníkom pri svojom stánku Michal. Spolu s kamarátkami pripravil banánový chlieb, lezecké jednohubky, ale aj cícerový koláč bez múky, ktorý je aj na fotografii vo forme torty.

Cícerový koláč bez múky

Na jeho prípravu budete potrebovať konzervu cíceru, hnedý cukor, ktorý sa dá nahradiť medom, dve lyžičky sódy bikarbóny, štyri vajíčka, 70 g kakaa a čokoládu na polevu.

Príprava je jednoduchá, všetky suroviny stačí spolu rozmixovať na hladký krém, preliať ho do tortovej formy a upiecť. Hotové dielo po vychladnutí dozdobíme čokoládovou polevou.

dsc_0061_r2487_res.jpg

Súrodenci Robo a Ivana

Jednu z najväčších ponúk priniesla Ivana s Robom. Zhodli sa, že priniesli to, čo doma bežne varievajú. Pri ich stole si ľudia nakladali šaláty, proteínové lievance, ale najväčším hitom bol pivný džem.

„Robo pracoval rok ako sládok v pivovare, odvtedy máme doma pivo každý deň," bonzuje na brata Ivana.

„Vyrobiť si pivo na kuchynskej linke alebo v garáži nie je vôbec zložité. Stačí mať extrakt, ktorý sa rozmieša vo vode, pridajú sa kvasinky, vykvasí a o pár dní fľaškujete. Ja som ale tento jednoduchý spôsob preskočil," smeje sa Robo a prikladá recept na pivný džem.

Pivný džem

Z piva, chmeľu, sladu, vody a kvasníc si doma uvaríte pivo. Podľa Roba si stačí naštudovať teóriu a potom je to najmä o skúšaní a ochutnávaní. Ak si na vlastnú výrobu netrúfate, džem z piva vyrobíte aj z piva kupovaného. Chutnejší je z rodinných pivovarov, kde má pivo inú kvalitu, ako to vyrábané vo veľkom. Potom stačí už len hotové pivo zmiešať so želírovacím cukrom, povariť do stuhnutia a naplniť do pohárov. Sladká lahôdka s chuťou piva je vhodná tak na vianočku, ako aj ku sekanej.

dsc_0029_r5246_res.jpg

dsc_0067_r4781_res.jpg

Jano Gálik s vegánskou kuchyňou

Jano Gálik s kamarátmi ponúkal výlučne vegánske jedlá, teda také, kde nie sú použité živočíšne produkty.

„Zatupujem Kultúrne a komunitné centrum, naša činnosť úzko súvisí aj s popularizáciou jedál, ktoré nezaťažujú životné prostredie. Preto sme pripravili jedlá nielen vegánske, ale aj zo surovín, ktoré sme našli vyhodené v kontajneroch pri supermarketoch. Okrem burgerov z robi mäsa je všetko vyrobené zo surovín, ktoré by skončili na skládke nevyužité. "

Zelerová nátierka s domácou vegan tatarkou

200 g zeleru, 100 g mrkvy, strúčik cesnaku, soľ. Na sójovú tatársku omáčku potrebujeme jedno neochutené tofu, červená cibuľa, sterilizované uhorky, petržlen, kôpor, šťava z citróna, soľ, čierne korenie, sójové mlieko.

Očistený zeler a mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle a pridáme sójovú tatársku omáčku. Tú pripravíme zmiešaním roztlačeného tofu s ostatnými surovinami. Do šalátu pridáme na dochutenie jeden prelisovaný strúčik cesnaku, prípadne lyžičku horčice. Podávame na hrianke.

dsc_0014_r8094_res.jpg

Kuchári a ochutnávači

Prísť navariť a dosýta sa najesť môže ktokoľvek. Cena za jednu porciu býva symbolická a poväčšine len pokrýva náklady na výrobu. Vyskúšať si Restaurant Day budete môcť opäť o tri mesiace. Organizuje sa pravidelne štyrikrát v roku. Foto k článku: Roman Palik

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur
  2. Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  5. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  6. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  7. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  8. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  9. Slováci sú chlebovým národom
  10. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 14 206
  2. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 13 293
  3. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 13 231
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 251
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 9 102
  6. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 7 794
  7. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 7 607
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 425
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 6 940
  10. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 6 664

Neprehliadnite tiež

V košických lekárňach chýbajú vakcíny proti chrípke

Už dvakrát jej prepadol recept. Lekárnik: Nie sú na sklade.

Chrípka môže mať pre niektorých pacientov vážne dôsledky. Vakcínu odporúčajú aj seniorom.

V Prešove uvažujú o zberných dvoroch na Sekčove. Poslanci nápad odmietajú

Návrh vzišiel od už bývalého vedúceho odboru dopravy a životného prostredia.

Najväčšie prešovské sídlisko Sekčov.
Práce na obchvate na niektorých úsekoch finišujú.

Levočania tlačia na kompetentných, aby razantne riešili problém so zápachom

Ministerstvo pôdohospodárstva argumentuje dôslednými kontrolami hnojenia.

Levočania v uliciach protestovali za čistý vzduch v meste.

Hlavné správy zo Sme.sk

Ako o Gorile klamala Anna Bubeníková

Nominantka SDKÚ pôsobila vo Fonde národného majetku devätnásť rokov.

Anna Bubeníková.
Komentár Petra Schutza

Prezidentka je optimistkou bez dôvodu

Niežeby sa dôvera ku krokom polície i prokuratúry dala rovno vylúčiť.

Peter Schutz
Boris Johnson sa z Bruselu vracal spokojný.

Čítanie na víkend: Koľko vecí skutočne potrebujeme k životu?

Pozrite si prehľad magazínového čítania.

Koľko vecí skutočne potrebujeme k životu?

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop