Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 22. apríl, 2021 | Meniny má SlavomírKrížovkyKrížovky

Celosvetový projekt Restaurant Day bol v Košiciach

Košický Restaurant Day sa konal v sobotu popoludní v Tabačke.

O stravníkov nie je núdza. Restaurant Day má na svete milióny podporovateľov. Pre niekoho môže byť inšpiráciou, čo doma uvariť, pre ďalšieho zase nakopnutie otvoriť si vlastnú reštauráciu alebo dodávať svoje výrobky do už zabehnutých prevádzok.O stravníkov nie je núdza. Restaurant Day má na svete milióny podporovateľov. Pre niekoho môže byť inšpiráciou, čo doma uvariť, pre ďalšieho zase nakopnutie otvoriť si vlastnú reštauráciu alebo dodávať svoje výrobky do už zabehnutých prevádzok. (Zdroj: Roman Palik)

Keďže dátum ohlásený svetovými tvorcami zapadol aj do projektu Noc múzeí a galérií, podujatia sa navzájom prepojili. Košická Noc múzeí mala tento rok heslo šport je tu doma, a tak predávajúci dostali za úlohu pripraviť aspoň trošku zdravé jedlo. Výsledkom boli netradičné kombinácie, nové nápady, ale hlavne plné bruchá návštevníkov.

dsc_0055_r8039_res.jpg

Organizátorka Romana Grajcárová

Mangový cheescake si len požičala, no pointa podujatia jej je veľmi blízka. „Restaurant Day pochádza zo škandinávskych krajín. Po celom svete sa na pár hodín otvoria reštaurácie, ktoré vznikli len pre toto podujatie," vysvetľuje Grajcárová.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Pointou je, že svoje jedlo môže prísť predávať prakticky ktokoľvek.

„My sme sa rozhodli dať tento rok podmienku, aby bolo jedlo zdravé. Som rada, že tu je to zdravie v rôznych verziách od smoothie až po smotanové koláče s množstvom ovocia."

dsc_0040_r7733_res.jpg

Fyzioterapeut Patrik Konrády

Patrik sa stará o futbalových dorastencov. Okrem masáží a rehabilitácie im poskytuje aj poradenstvo v oblasti zdravej výživy. Na Restaurant Day ponúkal populárne smoothie, ale aj šaláty.

„Založil som si aj stránku, kde sa snažím ľudí inšpirovať, aby jedli zdravšie. Bloger zatiaľ nie som," vysvetľuje so smiechom.

Rád fotí zdravé jedlo, pridáva recepty a cvičenia. „Ak chce človek schudnúť, musí sa držať známeho - zvýšiť výdaj a znížiť príjem. Cvičiť každé ráno a kombinovať bielkoviny so zeleninou. Ideálny obed je losos so šalátom," dopĺňa.

Skryť Vypnúť reklamu

dsc_0005_r6772_res.jpg


Lezec Michal Bednář s kamarátkami

„Prišiel som sem odprezentovať lezenie, čo je prirodzený pohyb," vysvetľoval návštevníkom pri svojom stánku Michal. Spolu s kamarátkami pripravil banánový chlieb, lezecké jednohubky, ale aj cícerový koláč bez múky, ktorý je aj na fotografii vo forme torty.

Cícerový koláč bez múky

Na jeho prípravu budete potrebovať konzervu cíceru, hnedý cukor, ktorý sa dá nahradiť medom, dve lyžičky sódy bikarbóny, štyri vajíčka, 70 g kakaa a čokoládu na polevu.

Príprava je jednoduchá, všetky suroviny stačí spolu rozmixovať na hladký krém, preliať ho do tortovej formy a upiecť. Hotové dielo po vychladnutí dozdobíme čokoládovou polevou.

dsc_0061_r2487_res.jpg

Súrodenci Robo a Ivana

Jednu z najväčších ponúk priniesla Ivana s Robom. Zhodli sa, že priniesli to, čo doma bežne varievajú. Pri ich stole si ľudia nakladali šaláty, proteínové lievance, ale najväčším hitom bol pivný džem.

Skryť Vypnúť reklamu

„Robo pracoval rok ako sládok v pivovare, odvtedy máme doma pivo každý deň," bonzuje na brata Ivana.

„Vyrobiť si pivo na kuchynskej linke alebo v garáži nie je vôbec zložité. Stačí mať extrakt, ktorý sa rozmieša vo vode, pridajú sa kvasinky, vykvasí a o pár dní fľaškujete. Ja som ale tento jednoduchý spôsob preskočil," smeje sa Robo a prikladá recept na pivný džem.

Pivný džem

Z piva, chmeľu, sladu, vody a kvasníc si doma uvaríte pivo. Podľa Roba si stačí naštudovať teóriu a potom je to najmä o skúšaní a ochutnávaní. Ak si na vlastnú výrobu netrúfate, džem z piva vyrobíte aj z piva kupovaného. Chutnejší je z rodinných pivovarov, kde má pivo inú kvalitu, ako to vyrábané vo veľkom. Potom stačí už len hotové pivo zmiešať so želírovacím cukrom, povariť do stuhnutia a naplniť do pohárov. Sladká lahôdka s chuťou piva je vhodná tak na vianočku, ako aj ku sekanej.

dsc_0029_r5246_res.jpg

dsc_0067_r4781_res.jpg

Jano Gálik s vegánskou kuchyňou

Jano Gálik s kamarátmi ponúkal výlučne vegánske jedlá, teda také, kde nie sú použité živočíšne produkty.

„Zatupujem Kultúrne a komunitné centrum, naša činnosť úzko súvisí aj s popularizáciou jedál, ktoré nezaťažujú životné prostredie. Preto sme pripravili jedlá nielen vegánske, ale aj zo surovín, ktoré sme našli vyhodené v kontajneroch pri supermarketoch. Okrem burgerov z robi mäsa je všetko vyrobené zo surovín, ktoré by skončili na skládke nevyužité. "

Zelerová nátierka s domácou vegan tatarkou

200 g zeleru, 100 g mrkvy, strúčik cesnaku, soľ. Na sójovú tatársku omáčku potrebujeme jedno neochutené tofu, červená cibuľa, sterilizované uhorky, petržlen, kôpor, šťava z citróna, soľ, čierne korenie, sójové mlieko.

Očistený zeler a mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle a pridáme sójovú tatársku omáčku. Tú pripravíme zmiešaním roztlačeného tofu s ostatnými surovinami. Do šalátu pridáme na dochutenie jeden prelisovaný strúčik cesnaku, prípadne lyžičku horčice. Podávame na hrianke.

dsc_0014_r8094_res.jpg

Kuchári a ochutnávači

Prísť navariť a dosýta sa najesť môže ktokoľvek. Cena za jednu porciu býva symbolická a poväčšine len pokrýva náklady na výrobu. Vyskúšať si Restaurant Day budete môcť opäť o tri mesiace. Organizuje sa pravidelne štyrikrát v roku. Foto k článku: Roman Palik

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  2. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  3. Snažíte sa o ekologickú domácnosť?
  4. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  5. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  6. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  7. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  8. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  9. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  10. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  1. Snažíte sa o ekologickú domácnosť?
  2. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  3. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  4. Viete ako na to, ak potrebujete silu a energiu?
  5. Viac ako polovica to zažila, hovoriť nechce nikto
  6. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  7. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  8. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  9. BILLA rodičom radí, ako deťom pripraviť výživnú desiatu
  10. Investovanie sa tento rok oplatí
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 25 134
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 17 858
  3. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 9 201
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 9 166
  5. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 7 709
  6. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 7 527
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 067
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 043
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 6 962
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 6 946
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Milan Lučanský na archívnej snímke.

V kauze bývalého šéfa polície sa vedie stíhanie pre štyri trestné činy.

8 h

Ako sa slovenská mafia stala súčasťou celosvetového narkozločinu.

25m

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop