Korzár logo Korzár Košice

Ján Šemrák navaril najlepšie pivo na Slovensku

Keď sa vynorí spoza medených tankov, v ktorých sa varí pivo tradičným spôsobom, pripomína tak trochu Jana Wericha.

Ján Šemrák s manželkou pri špičkovej nemeckej technológii WASCHMAN Brautechnik.Ján Šemrák s manželkou pri špičkovej nemeckej technológii WASCHMAN Brautechnik. (Zdroj: MARY GILDEIN & ARCHÍV PIVOVARU)

Keď sa vynorí spoza medených tankov, v ktorých sa varí pivo tradičným, na dnešné pomery vzácnym spôsobom rmutovania na dva rmuty, pripomína vám tak trochu Jana Wericha. Atmosféru českých krčiem preniesol aj do svojho pivného chrámu. Tradíciu kedysi obľúbeného Luxoru obnovil vo veľkom štýle. O pive vie takmer všetko, sprevádza ho po celý život, v podnikaní i vo chvíľach relaxu. Tak kto iný ako práve Ján ŠEMRÁK by mohol navariť vlastné pivo tak dobre, že nedávno vyhral dve zlaté korunky v silnej konkurencii pivných majstrov z celého Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

KOŠICE. Pivo ho vždy fascinovalo, najmä pri cestách po českých hospodách, ale i krčmách po Európe. Najprv len ochutnával, neskôr založil veľkoobchod s pivom a pred .... si splnil sen o vlastnom pivovare.

Pivovar Šemrák je dnes vo svete piva uznávaná značka a možnosť ochutnať kvalitne remeselne navarené pivo takpovediac priamo zo suda láka čoraz viac pivárskych fajnšmekrov.

Prírodné suroviny a špičková technológia

"Naše pivo je varené výlučne z prírodných surovín od renomovaných producentov. Prírodné suroviny spolu so špičkovou nemeckou technológiou WASCHMAN Brautechnik umožňujú precíznu výrobu piva, na ktorú dohliada skúsený sládok Roman Šusták. To zaručuje výnimočnú chuť a kvalitu nášho piva, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších pivárov. Uvariť kvalitné pivo je umenie," hovorí hrdý majiteľ pivovaru Ján Šemrák.

SkryťVypnúť reklamu

Takúto technológiu majú na Slovensku jediní. Vďaka nej uplatňujú pri príprave piva dekokčný spôsob rmutovania na dva rmuty.

"Pri výrobe piva je u nás zachovaný tradičný výrobný postup, ktorého neodmysliteľnou súčasťou je kvasenie mladiny v otvorenej spilke. Aj keď má kvasenie v spilke dlhodobú históriu, v súčasnosti je vzácne a často sa považuje za raritu. U nás máte možnosť vidieť tradičné kvasenie piva v otvorených spilkách priamo pri jeho vychutnávaní."

Prehliadka výroby pív

Dodáva, že kvasenie mladiny trvá 7 až 10 dní. Po hlavnom kvasení nasleduje dozrievanie piva v ležiacich tankoch, ktoré ležia pod sklenenou podlahou tak, aby ich štamgasti mohli vidieť priamo pri konzumácii.

Pivovarník Šemrák ich ochotne prevedie pivovarom a vysvetlí hosťom, ako sa varí dobré pivo.

SkryťVypnúť reklamu

"Máme ich 12 kusov, do každého sa vojde tisíc litrov. V nich leží pivo 40 až 90 dní podľa druhu. Po fáze dokvasovania bez filtrácie a bez pasterizácie je priamo pripravené k čapovaniu z nerezového tanku priamo na stôl," pridáva sa do debaty dcéra pivovarníka Dominika Puklušová, ktorá tiež prepadla otcovej vášni.

"Naše pivo má okrem svojej jedinečnej chuti aj významne pozitívny vplyv na ľudský organizmus," pripomína pivovarník Šemrák.

Neobsahuje totiž žiadne stabilizátory ani konzervačné látky. Je nepasterizované a nefiltrované, prirodzene nasýtené oxidom uhličitým, ktorý pochádza z dlhotrvajúceho procesu kvasenia a dozrievania.

Zbieral zlaté korunky

Kvalitu piva Šemrák ocenili v júni na prestížnej súťaži Slovenská pivná korunka 2016 dvoma zlatými korunkami. Pivá posudzovalo 32 profesionálov.

Boli medzi nimi aj sládkovia z prihlásených 29 malých, veľkých, remeselných a reštauračných pivovarov, ktorí reprezentovali rekordných 152 domácich vzoriek pív.

V porote nechýbali ani odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu, Veterinárneho ústavu v Bratislave, Fakulty chcemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave a Fakulty biotechnológie a potravinárstva v Nitre.

Degustácia bola anonymná.

"Naša dvanástka LUXOR zvíťazila v kategórii svetlé pivo nefiltrované spodne kvasené a medzi tmavými si vavríny odniesla naša trinástka Luxor. Ako by som ju popísal? Dvanástka je ležiak plzenského typu vyrobený podľa pôvodných československých receptúr, pivo s príjemnou chmeľovou horkosťou. Pri jeho pití budete vnímať plnosť chutí vďaka plzenskému sladu, ktorá je doplnená horkosťou osvedčených žateckých chmeľov," popisuje majster Šemrák svoje najúspešnejšie pivo, na ktoré do Luxoru chodí čoraz viac štamgastov. Oceňujú, že aj napriek tomu, že je nefiltrované, má jasnú zlatistú farbu, ktorá dokonale ladí s "čiapočkou" bielej peny. Dlhá doba dozrievania a prírodný oxid uhličitý majú pozitívny vplyv na penivosť a zabezpečujú ten pravý "říz".

"Tmavý ležiak trinástka Luxor, ktorý tiež zvíťazil, má veľmi originálnu chuť," dodáva Dominika.

"Znalci ocenia najmä výnimočnú synergiu troch chutí v línii začínajúcej chuťou karamelu, ktorá pokračuje príchuťou kávy a v závere končí horkosťou chmeľu. Na rozdiel od iných, tento tmavý ležiak nemá sladkú chuť. Má výraznú tmavú farbu a magickú hustú penu."

Okrem ocenených pív má Luxor Brewhouse v ponuke aj desiatku DELUX a je ideálne pre chvíle, keď viete, že pri jednom neostanete.

Jedenástku WEIZENLUX čapujú do vysokého tenkostenného pohára, ktorý je preň priam stvorený a jedine tak si môžete toto pivo s výraznou pšeničnou, ale len jemne chmeľovou príchuťou, naozajstne vychutnať.

Pri takom výbornom pivku zaručene vyhladnete a u Šemráka na vás číhajú tradičné dobroty, na ktorých príprave si dá záležať. Dodnes spomínam na vynikajúcu domácu huspeninu s mäsom z bravčového kolena, ktorú sme si dopriali s priateľmi po cyklotúre.

A za ochutnanie určite stojí aj pivný guláš Luxor na tmavom pive v spojení s bryndzovými haluškami. Netradičné spojenie chutí ma príjemne prekvapilo.

"Každý si u nás niečo nájde, v ponuke máme pochúťky k pivu, ako sú utopenec, pivný syr, nakladaný hermelín, jaternice, klobásy či chrumkavé cibuľové krúžky. V ponuke nám nechýba ani pečené bravčové koleno, pečené bravčové rebierka s omáčkou z tmavého piva či krkovička na grile. Ale aj šaláty, polievky, rezeň i stejky či vyprážaný syr," hovorí manželka, ktorá má na starosti kuchyňu.

Starať sa o domácu pivnú reštauráciu a výrobu piva dá zabrať. Ale tak ako je u Šemráka veľký výber pív či pochúťok, vyberať si môžete aj štýl interiéru, v ktorom si chcete posedenie vychutnať. Jedna časť je v štýle pražských krčiem s tmavým drevom, ďalšia časť evokuje slovenské drevenice.

Úžasnou výhodou sú veľké okná, ktoré sú v lete dokorán otvorené na ulicu, aby hostia mohli pri pive pozorovať aj ruch ulice.

Bonusom pre tých, ktorí sa najradšej niekde "zašijú", je príjemná terasa vo dvore pivárne, s ktorej Šemrákovci urobili rozkvitnutú záhradu v polotieni historických domov okolo.

"Čo si želám? No asi to, čo každý pivovarník. Aby jeho pivo chutilo hosťom a tí sa stále vracali. To je pre mňa viac ako nejaké ocenenia," dodal pri rozlúčke Ján Šemrák.

obrazok-3_res.jpg

Ján Šemrák s manželkou pri odovzdávaní zlatých koruniek.

obrazok-4_res.jpg

Sládok pivovaru Roman Šusták.

obrazok-2_res.jpg

Za budovou je terasa v tieni historických budov.

luxorzvonku_r3541_res.jpg

Obnovili zašlú slávu Luxoru.

Foto: MARY GILDEIN & ARCHÍV PIVOVARU

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 670
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 191
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 102
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 924
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 776
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu