Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 3. december, 2021 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Ján Šemrák navaril najlepšie pivo na Slovensku

Keď sa vynorí spoza medených tankov, v ktorých sa varí pivo tradičným spôsobom, pripomína tak trochu Jana Wericha.

Ján Šemrák s manželkou pri špičkovej nemeckej technológii WASCHMAN Brautechnik.Ján Šemrák s manželkou pri špičkovej nemeckej technológii WASCHMAN Brautechnik. (Zdroj: MARY GILDEIN & ARCHÍV PIVOVARU)

Keď sa vynorí spoza medených tankov, v ktorých sa varí pivo tradičným, na dnešné pomery vzácnym spôsobom rmutovania na dva rmuty, pripomína vám tak trochu Jana Wericha. Atmosféru českých krčiem preniesol aj do svojho pivného chrámu. Tradíciu kedysi obľúbeného Luxoru obnovil vo veľkom štýle. O pive vie takmer všetko, sprevádza ho po celý život, v podnikaní i vo chvíľach relaxu. Tak kto iný ako práve Ján ŠEMRÁK by mohol navariť vlastné pivo tak dobre, že nedávno vyhral dve zlaté korunky v silnej konkurencii pivných majstrov z celého Slovenska.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

KOŠICE. Pivo ho vždy fascinovalo, najmä pri cestách po českých hospodách, ale i krčmách po Európe. Najprv len ochutnával, neskôr založil veľkoobchod s pivom a pred .... si splnil sen o vlastnom pivovare.

Pivovar Šemrák je dnes vo svete piva uznávaná značka a možnosť ochutnať kvalitne remeselne navarené pivo takpovediac priamo zo suda láka čoraz viac pivárskych fajnšmekrov.

Prírodné suroviny a špičková technológia

"Naše pivo je varené výlučne z prírodných surovín od renomovaných producentov. Prírodné suroviny spolu so špičkovou nemeckou technológiou WASCHMAN Brautechnik umožňujú precíznu výrobu piva, na ktorú dohliada skúsený sládok Roman Šusták. To zaručuje výnimočnú chuť a kvalitu nášho piva, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších pivárov. Uvariť kvalitné pivo je umenie," hovorí hrdý majiteľ pivovaru Ján Šemrák.

Skryť Vypnúť reklamu

Takúto technológiu majú na Slovensku jediní. Vďaka nej uplatňujú pri príprave piva dekokčný spôsob rmutovania na dva rmuty.

"Pri výrobe piva je u nás zachovaný tradičný výrobný postup, ktorého neodmysliteľnou súčasťou je kvasenie mladiny v otvorenej spilke. Aj keď má kvasenie v spilke dlhodobú históriu, v súčasnosti je vzácne a často sa považuje za raritu. U nás máte možnosť vidieť tradičné kvasenie piva v otvorených spilkách priamo pri jeho vychutnávaní."

Prehliadka výroby pív

Dodáva, že kvasenie mladiny trvá 7 až 10 dní. Po hlavnom kvasení nasleduje dozrievanie piva v ležiacich tankoch, ktoré ležia pod sklenenou podlahou tak, aby ich štamgasti mohli vidieť priamo pri konzumácii.

Pivovarník Šemrák ich ochotne prevedie pivovarom a vysvetlí hosťom, ako sa varí dobré pivo.

Skryť Vypnúť reklamu

"Máme ich 12 kusov, do každého sa vojde tisíc litrov. V nich leží pivo 40 až 90 dní podľa druhu. Po fáze dokvasovania bez filtrácie a bez pasterizácie je priamo pripravené k čapovaniu z nerezového tanku priamo na stôl," pridáva sa do debaty dcéra pivovarníka Dominika Puklušová, ktorá tiež prepadla otcovej vášni.

"Naše pivo má okrem svojej jedinečnej chuti aj významne pozitívny vplyv na ľudský organizmus," pripomína pivovarník Šemrák.

Neobsahuje totiž žiadne stabilizátory ani konzervačné látky. Je nepasterizované a nefiltrované, prirodzene nasýtené oxidom uhličitým, ktorý pochádza z dlhotrvajúceho procesu kvasenia a dozrievania.

Zbieral zlaté korunky

Kvalitu piva Šemrák ocenili v júni na prestížnej súťaži Slovenská pivná korunka 2016 dvoma zlatými korunkami. Pivá posudzovalo 32 profesionálov.

Boli medzi nimi aj sládkovia z prihlásených 29 malých, veľkých, remeselných a reštauračných pivovarov, ktorí reprezentovali rekordných 152 domácich vzoriek pív.

V porote nechýbali ani odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu, Veterinárneho ústavu v Bratislave, Fakulty chcemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave a Fakulty biotechnológie a potravinárstva v Nitre.

Degustácia bola anonymná.

"Naša dvanástka LUXOR zvíťazila v kategórii svetlé pivo nefiltrované spodne kvasené a medzi tmavými si vavríny odniesla naša trinástka Luxor. Ako by som ju popísal? Dvanástka je ležiak plzenského typu vyrobený podľa pôvodných československých receptúr, pivo s príjemnou chmeľovou horkosťou. Pri jeho pití budete vnímať plnosť chutí vďaka plzenskému sladu, ktorá je doplnená horkosťou osvedčených žateckých chmeľov," popisuje majster Šemrák svoje najúspešnejšie pivo, na ktoré do Luxoru chodí čoraz viac štamgastov. Oceňujú, že aj napriek tomu, že je nefiltrované, má jasnú zlatistú farbu, ktorá dokonale ladí s "čiapočkou" bielej peny. Dlhá doba dozrievania a prírodný oxid uhličitý majú pozitívny vplyv na penivosť a zabezpečujú ten pravý "říz".

"Tmavý ležiak trinástka Luxor, ktorý tiež zvíťazil, má veľmi originálnu chuť," dodáva Dominika.

"Znalci ocenia najmä výnimočnú synergiu troch chutí v línii začínajúcej chuťou karamelu, ktorá pokračuje príchuťou kávy a v závere končí horkosťou chmeľu. Na rozdiel od iných, tento tmavý ležiak nemá sladkú chuť. Má výraznú tmavú farbu a magickú hustú penu."

Okrem ocenených pív má Luxor Brewhouse v ponuke aj desiatku DELUX a je ideálne pre chvíle, keď viete, že pri jednom neostanete.

Jedenástku WEIZENLUX čapujú do vysokého tenkostenného pohára, ktorý je preň priam stvorený a jedine tak si môžete toto pivo s výraznou pšeničnou, ale len jemne chmeľovou príchuťou, naozajstne vychutnať.

Pri takom výbornom pivku zaručene vyhladnete a u Šemráka na vás číhajú tradičné dobroty, na ktorých príprave si dá záležať. Dodnes spomínam na vynikajúcu domácu huspeninu s mäsom z bravčového kolena, ktorú sme si dopriali s priateľmi po cyklotúre.

A za ochutnanie určite stojí aj pivný guláš Luxor na tmavom pive v spojení s bryndzovými haluškami. Netradičné spojenie chutí ma príjemne prekvapilo.

"Každý si u nás niečo nájde, v ponuke máme pochúťky k pivu, ako sú utopenec, pivný syr, nakladaný hermelín, jaternice, klobásy či chrumkavé cibuľové krúžky. V ponuke nám nechýba ani pečené bravčové koleno, pečené bravčové rebierka s omáčkou z tmavého piva či krkovička na grile. Ale aj šaláty, polievky, rezeň i stejky či vyprážaný syr," hovorí manželka, ktorá má na starosti kuchyňu.

Starať sa o domácu pivnú reštauráciu a výrobu piva dá zabrať. Ale tak ako je u Šemráka veľký výber pív či pochúťok, vyberať si môžete aj štýl interiéru, v ktorom si chcete posedenie vychutnať. Jedna časť je v štýle pražských krčiem s tmavým drevom, ďalšia časť evokuje slovenské drevenice.

Úžasnou výhodou sú veľké okná, ktoré sú v lete dokorán otvorené na ulicu, aby hostia mohli pri pive pozorovať aj ruch ulice.

Bonusom pre tých, ktorí sa najradšej niekde "zašijú", je príjemná terasa vo dvore pivárne, s ktorej Šemrákovci urobili rozkvitnutú záhradu v polotieni historických domov okolo.

"Čo si želám? No asi to, čo každý pivovarník. Aby jeho pivo chutilo hosťom a tí sa stále vracali. To je pre mňa viac ako nejaké ocenenia," dodal pri rozlúčke Ján Šemrák.

obrazok-3_res.jpg

Ján Šemrák s manželkou pri odovzdávaní zlatých koruniek.

obrazok-4_res.jpg

Sládok pivovaru Roman Šusták.

obrazok-2_res.jpg

Za budovou je terasa v tieni historických budov.

luxorzvonku_r3541_res.jpg

Obnovili zašlú slávu Luxoru.

Foto: MARY GILDEIN & ARCHÍV PIVOVARU

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz
  2. Tento rok turizmu neprial
  3. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  4. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  5. Opäť sme na dobrej vlne
  6. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  7. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  8. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  9. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  3. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  4. Opäť sme na dobrej vlne
  5. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  6. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  10. Tento rok turizmu neprial
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 16 679
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 10 877
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 8 330
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 783
  5. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 6 428
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 801
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 4 771
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 4 410
  9. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 825
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 858

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Darmožráč
  2. Věra Tepličková: Kapitán je späť. Rozdal úlohy, funkcie a je pripravený
  3. Vlasta Žampová: Čo ma /nás zaujíma???
  4. Rudolfa Vallová: Je ľahko kritizovať každú vládu
  5. Radovan Kazda: Všetko je inak. Na Madagaskare nehladujú pre zmenu klímy
  6. Aleš Tvrdý: Cestovné poistenie počas pandémie
  7. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch
  8. Viktor Pamula: Pomoc pre Jakubka
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 372
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 5 445
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 835
  4. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 793
  5. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 734
  6. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 585
  7. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 412
  8. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 3 682
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mliečne produkty by vo vyváženej strave nemali chýbať.

Sťažujú sa obchodníci, mliekari aj farmári.


1 h
Ilustračné foto.

Pozitivita testov stúpla len mierne.


3 h

Patrí medzi lídrov B-tímu.


2. dec

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Darmožráč
  2. Věra Tepličková: Kapitán je späť. Rozdal úlohy, funkcie a je pripravený
  3. Vlasta Žampová: Čo ma /nás zaujíma???
  4. Rudolfa Vallová: Je ľahko kritizovať každú vládu
  5. Radovan Kazda: Všetko je inak. Na Madagaskare nehladujú pre zmenu klímy
  6. Aleš Tvrdý: Cestovné poistenie počas pandémie
  7. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch
  8. Viktor Pamula: Pomoc pre Jakubka
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 372
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 5 445
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 835
  4. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 793
  5. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 734
  6. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 585
  7. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 412
  8. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 3 682
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu