Korzár logo Korzár Košice
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Dvaja priotrávení plynmi z kapusty sú vo vážnom stave (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

 

tym ze budete rusit diskusie o ciganoch, nevyriesite to ze je to banda prizivnikov a zlodejov ktora len otravuje zivot komukolvek kto byva v okoli ...
 
Hodnoť

nie Dorset

ale Dorsvet
 
Hodnoť

 

Este pred obedom tu bolo pisane (ako aj nadpis naznacuje), ze boli "priotraveni" plynmi CO2 a CO. Pana redaktora, ktory to napisal by som vratil na strednu skolu, ja totizto ziadny chemik nie som, ale pisat o CO pri kvaseni kapusty, to uz chce riadnu davku fantazie.
Nemaju tam kyslikove detektory okrem odsavania z nadrzi?
 

pán redaktor

doteraz vedel iba to, že plyny idú až po konzumácii kapusty
takto plyny pred konzumáciou ho tak zaskočili, že stratil vedomie
preto píše ako nevädko
 

a predsa sa toci!

"Prípad sa podľa Faturu bude ďalej vyšetrovať, keďže hasiči pri meraní koncentrácie nebezpečných plynov a pár vo vzduchu ešte aj po odvetraní priestorov odhalili zvýšené hodnoty oxidu uhličitého a oxidu uhoľnatého. Ten už pri nízkych koncentráciách môže spôsobovať stratu vedomia a smrť."

netreba hned mudrovat....
CO tam bolo a ked si pohladas tak pri kvaseni naozaj vznika male mnozstvo aj CO. hlavne vinari co maju pivnice by ti asi povedali.
 

 

Vinári čo majú pivnice už dávno vedia , že pri kvasení vzniká CO2 a má tú vlastnosť , že je ťažší ,ako vzduch a tento tým pádom vytláča s nižšie položených priestorov a preto ak dôje k tragédii , tak nie je to otrava plynom , ale zadusenie z nedostatku kyslíka. Ľudský organizmus nevie využiť kyslík viazaný v CO2. Preto v rámci prevencie sa vchádza do vinnej pivnice s otvoreným ohňom , ktorý ak zhasne signalizuje nedostatok kyslíka.V tomto prípade keďže nádoba na kvasenie kapusty je relatívne malá nádoba a zrejme k podobnému prípadu ešte nedošlo ľudia o možnosti udusenia nevedeli. Možno aj preto , že kapusta sa tlačí čerstvá a teda proces kvasenia nastáva až po čase.
 

ano pan konstantin

kazdy snad videl film bobule a podobne...
a vacsina z nas aj vie preco je co nebezpecnejsi ako co2...
ja som tiez nevedel, ze pri kvaseni vznika aj male mnozstvo co.
ale ked to hovori Stanislav Šilhár, vedúci Biocentra Modra, pracoviska Výskumného ústavu potravinárskeho, tak mam dovod tomu verit.
nepisem ani netvrdim ze tieto koncentracie boli dosiahnute iba z kvasenia kapusty, pisal som a pisem ze pri kvaseni podla vyssie spomenuteho pana z VUP tam male mnozstva vznikaju tak co tu vlastne riesite? chcete K+? nech sa paci dam vam.
 

 

ja by som ta poprosil o konkretnyu chemicku reakciu, ako pri kvaseni kapusty vznika male mnozstvo CO. Potom to posli aj do Science.
 

zdroj - pravda

„S niečím takým som sa ešte nestretol. Pri výrobe kyslej kapusty totiž vzniká len veľmi málo oxidu uhoľnatého,“ hovorí Stanislav Šilhár, vedúci Biocentra Modra, pracoviska Výskumného ústavu potravinárskeho. Podľa jeho slov však ide o množstvá, ktoré sa ľahko odvetrajú a nestáva sa, že by niekomu uškodili. Kvasenie kapusty je napríklad v porovnaní s výrobou vína oveľa bezpečnejšie. „Už starí vinári vedeli, že keď išli do dlho nevetranej pivnice, musia so sebou zobrať psa. Keď pes spadol, bolo zle,“ vysvetľuje Šilhár s tým, že vínnu pivnicu treba počas kvasenia intenzívne vetrať. Podobná zásada platí aj pri výrobe piva.
 
Hodnoť

 

Tento mesiac ste si už v Korzári prečítali 10 článkov. Ak chcete pokračovať a získať neobmedzený prístup na našu stránku, predplaťte si prístup do siete Piano.

dakujem pekne... koli takymto kravinam si radsej za 4ecka mesacne radsej kupim 6 tresiek a 12 rozkov v jednote... :)
 


Najčítanejšie na Košice Korzár

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop