Korzár logo Korzár Košice

Najlepší guláš v Košiciach varia aktivisti a nezávislí poslanci

Kým rodičia ochutnávali guláše, deti sa priučili remeslám.

Správny guláš má byť taký hustý, že v ňom varecha nespadne.Správny guláš má byť taký hustý, že v ňom varecha nespadne. (Zdroj: Monika Almášiová)

KOŠICE. Čo domácnosť, to recept na guláš.

Stará pravda sa potvrdila aj na súťaži Košický guláš v areáli Katovej bašty.

Každý zo štrnástich tímov navaril v stredu predpoludním jedinečný guláš a veril, že prvé miesto bude práve jeho.

„V našom guláši je zastúpená aj kultúra, keďže sme Košické kultúrne centrá,“ skonštatoval tím z K13.

O netradičnú ingredienciu nebola núdza ani v tíme Knižnice pre mládež mesta Košice. „Na našu výzdobu sme použili myšacie ušká a ten zvyšok z tých myšiek je v tom guláši,“ žartovala poverená riaditeľka Kamila Prextová.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Do nášho gulášu sme pridali aj veľkú fazuľu, bude chutnejší a trošku iný ako čisto mäskový.“

Hoci knihovníčky doposiaľ nikdy nevyhrali, verili, že sa to tento rok zmení.

Víťazstvo predpovedali

Vo svoje víťazstvo verili aj košickí aktivisti a nezávislí poslanci.

„Akurát tu miešame víťazný guláš, ktorý zhruba o dvadsať minút získa prvenstvo. My, na rozdiel od ostatných, sme mysleli aj na ľudí a máme ho skutočne dosť,“ doberali si aktivisti ostatné tímy. Napokon sa ich predčasné vystatovanie naplnilo a porota im udelila jednoznačné prvé miesto. Na druhom mieste skončilo CVČ Orgovánová 5 a na treťom Mestská polícia Košice.

„Náš guláš nie je ničím špeciálny, nad ničím sme nešpekulovali, uvarili sme ho taký, ako máme radi,“ zhodnotil hlavný kuchár, veliteľ stanice Juh Stanislav Pusta.

SkryťVypnúť reklamu

Použili doň desať kíl zemiakov, 10 kíl mäsa a tri kilá cibule.

„Z korenín je tam čierne korenie, drvená rasca, soľ a paprika a na chuť sme na záver pridali ligurček,“ dodal.

Bol taký hustý, že varecha v ňom stála bez pohnutia.

Storočný recept

„Mne veľmi chutil guláš od mestskej časti Nad jazerom, bol ozdobený petržlenovou vňaťkou, aj paradajky v ňom boli,“ pochvaľovala si Žaneta Cicárová. „A ešte lepšie ako ten guláš je to, že doma už nemusím variť a umývať riady.“

Jazerský guláš sa varil podľa storočného receptu starostky Lenky Kovačevičovej (nezávislá).

„Všetky ingrediencie sú zo Slovenska, zemiačky sme krájali na drobno, aby sa rozvarili a guláš zahustili, je v ňom aj kúsok slaninky a najmä dobrý cibuľový základ. Bez správneho základu by to nebol guláš, ale obyčajná polievka,“ zhodnotila starostka, ktorá so svojím tímom varila guláš viac ako tri hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Učili sa remeslá

Kým si rodičia pochutnávali na horúcom kotlíkovom guláši, deti skúšali svoju šikovnosť v uličke remesiel.

Tá v stredu patrila práve najmenším.

U hrnčiara si mohli vyrobiť vlastnú hlinenú vázičku a s pomocou kováča si priamo na ulici ukuť ozdôbku.

„To kladivo bolo ťažké, ale aj tato má také doma, a tak som vedel, že sa musím ráno poriadne najesť, aby som ho vládal zdvihnúť,“ zhodnotil svoju prácu pri kováčovi šesťročný Miško, jeho mladšia sestra Mirka si vyskúšala prácu za hrnčiarskym kruhom.

„Máme vázičku, aj bundu zašpinenú až po lakte, tak ja budem svoje remeslo predvádzať doma v kúpeľni,“ smiala sa ich mama.

„Je to veľmi pekné, že si deti môžu niečo vyrobiť a ohmatať a nie len chodiť okolo a pozerať sa.“

Súťaže

Ilustračné foto.

O víťazstvo zabojujú pretekári z Poľska a zo Slovenska.


TASR
Ilustračné foto.

Vybrali sme ideálnu jedenástku 21. kola regionálnych a oblastných súťaží.


Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 940
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 071
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 715
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 080
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 3 029
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 594
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 405
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu