Filip Navrátil (25) z Lobby Baru v Košiciach zvíťazil medzi krajanmi vlastným drinkom Share Tiki-Tiki, ktorý očaril všetkých päť zmyslov. Koncom augusta nás bude reprezentovať na celosvetovom finále v Kapskom Meste.
KOŠICE. Filip sa miešaniu drinkov venuje šesť rokov, z toho posledné štyri na profesionálnej úrovni.
„Jasné, že na súťaži budú aj barmani, ktorí sa tomu venujú dlhšie, ale všetko je hlavne o chuti. Či sa to človek chce naučiť, či ho to baví a či je ochotný sa kvôli tomu aj veľa vzdelávať.“
Barmanské súťaže nie sú len o miešaní kokteilov, ale aj o vedomostiach.
V celoslovenskej súťaži World Class musel Filip prejsť aj takýmito testami.
„Musím poznať aj históriu drinkov, alkoholov, aj každej značky zvlášť.“
Niektoré disciplíny si zakladali na ovládaní klasických receptov a znalosti príbehov, ktoré sa k nim viažu, iné si zase vyžadovali spontánnu kreativitu, vynaliezavosť a schopnosť interpretovať nové príchute.
Novinky vymýšľajú aj štamgasti
Súťažiacich neminula príprava variácií na klasické Martini a ich vízia tohto kokteilu v budúcnosti tzv. Future Martini.
Víťaz však uchvátil porotu a všetkých prítomných hostí svojím finálovým signature drinkom Share Tiki-Tiki, ktorý pripravil z vodky Ketel One Citroen, grepovej a limetkovej šťavy, kombinácie mangového a passion fruit pyré a simple sirupu.
Ten mal za úlohu zapojiť do zážitku z drinku všetkých päť zmyslov, čo sa mu aj podarilo.
Pre Filipa Navrátila je vymýšľanie vlastných drinkov už rutina.
„Ani neviem, koľko som ich pripravil vlastných, ale určite veľmi veľa. Stane sa, že pripravujem novinku aj podľa toho, čo mi povie človek, ktorý sedí na bare. On tam chce toto, toto a toto a ja podľa toho pripravím jeho vlastný drink. Skúsenosťami už viem odhadnúť správny pomer a neprehnať to s niečím, aby to ladilo spolu a aby drink dobre chutil, aj keď som ho ešte predtým nerobil.“
Najprestížnejšia súťaž
O Košičanoch hovorí, že sa dosť boja rôznych kombinácií.
„V práci ponúkame širokú škálu drinkov. Snažíme sa presvedčiť ľudí, aby skúsili aj nové chute, niečo zaujímavejšie ako klasické drinky.“
Na augustové finále súťaže Diageo Reserve World Class 2015 do Juhoafrickej republiky sa veľmi teší.
Zmeria si sily s najlepšími barmanmi z 58 krajín sveta.
„Viacerí hovoria, že ide o najprestížnejšiu súťaž na celom svete. Zatiaľ nemám pripravené nič konkrétne, čo tam namiešam. Pretože v každej súťaži sa používajú aj lokálne suroviny. Musím si ešte zistiť, čo tam rastie a čo sa z toho dá pripraviť.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári