Korzár logo Korzár Košice

Diskusia k článku: Kuchár z Hiltonu miluje paradajky zo slnka

Víťaz súťaže Danubius Gastro 2012 Jozef Hromják varí v reštaurácii hotela Doubletree by Hilton Košice.

chevron-downchevron-up
Ak chcete prispievať do diskusie, musíte byť prihlásený predplatiteľ.
Prihlásiť sa
7 príspevkov

  • Anička_96137

    Hilton a jedlo

    Nedávno, som bola so svojou rodinou v Hiltone, na slávnostnej večeri /oslava výročia sobáša/. Každoročne takto svoj sviatok oslavujeme v niektorej, aj priateľmi doporučenej reštaurácii. Hilton nás svojimi kulinárskymi špecialitami oslovil najmenej. Nehovoriac o tom, že nám nevedeli zohnať ani obyčajnú sviečku na stôl. Lepšie sme si pochutili v Letnej, v hoteli Bankov alebo v hoteli Privillege. Podobne, ako začiatkom 90.rokov v bývalej Zlatej Husi, či Golden Royali, ktorý z môjho pohľadu už dnes tiež nepatrí medzi naj... Kedysi, v polovici 90.rokov tam pripravovali najchutnejšie pstruhy. Dnes ma už ani tento podnik svojou ponukou neoslovuje.
    • mattyas
      Prémium
      Hilton ani mna velmi nezaujal, vzhladom na ceny by to mala byt top restauracia no az tak som si nepochutnal. Osobne by som odporucil napriklad Villa Regia ci Colonial, Letna tiez nie je zla a co sa tyka lacnejsich restauracii kde sa da dobre a rychlo najest mam rad trebars Baranok ci Rosto. V hilltone skor odporucam novootvorene maiko sushi - to robia vyborne.
      • Anička_96137

        pre: mattyas

        Poznám všetky, ale v poslednom období si najviac pochutnám na jedle doma, čo si pripravím sama, alebo čo mi pripravia moji blízki. Reštaurácie bežne nemusím. Chodíme do nich len, keď máme v rodine výnimočný deň, alebo sviatok. Ale ďakujem za tip na sushi. Možno raz... Aj keď mi sushi zatiaľ stále najviac chutí v Bratislave, na Strakovej ulici v Sushi Bare Tokyo:-)
  • kosican 8
    Fandim tomuto kucharovi,pre jeho nadsenie pre kvalitne odvedenu pracu.Neviem,v Hiltone som este nebol,ale kosicke restauracie(s vynimkou niekolkych)su jedna velka tragedia.Talianska kuchyna je v poslednych rokoch hitom,tak sa kazdy na nu hra.Nazvy podnikov sa len tak hemzia Talianskom,ale to co sa tam vari,je katastrofa.V kazdom jedalnom listku je aspon 30 druhov pizze,nezmyselnych kombinacii,nejake tie kuracie prsia v precudesne zhotovenych omackach a cestoviny medzi ktorymi su vrcholom fruti di mare,kde v spolocnosti jednej krevety a ZAVRETEJ!musle dominuje specialita surimi tycinky.Dalsou kapitolou su casnici(cky),ktori neovladaju ani len pravidlo ,ze najprv sa obsluzi pri stole dama.Podaju vam kavu dobre,ze nie cez hlavu,casto krat bez slova ospravedlneneia vyliatu na podsalke.Sladkosti su dalsou kapitolu.Tiramisuje a profiteroluje sa tu o dusu,len vynaliazavosti sa medze nekladu,cim vsetkym vam nahradia napr.Mascarpone.A prim v tomto vsetkom vedu tie tzv.moderne restauracie a kaviarne v nakupnych centrach .No ale ako sa hovori,aky spotrebitel,taky poskytovatel sluzieb.V restauraciach a kaviarnch je stale plno,takze asi je vsetko OK.
    • Anička_96137

      kosican 8

      Ja zase nepoznám toho kuchára. Je všeobecne známe, že na súťažiach sa pripravujú jedlá podľa súťažných kritérií a tie zvyčajne sú veľmi odlišné od dennej ponuky špecialít toho-ktorého podniku. V každom prípade určite ide o šikovného a kreatívneho kuchára, keď v danej súťaži sa umiestnil najlepšie. Blahoželám mu a prajem ešte veľa podobných úspechov v budúcnosti a hlavne veľa spokojných zákazníkov, pre ktorých bude pripravovať jedlo, nech je to kdekoľvek:-)
    • Anička_96137

      s tými službami

      tu v Košiciach plne súhlasím, preto žiadne veľké nákupné centrá, bary a reštaurácie v nich zásadne nenavštevujem už roky. Vadí mi presne to, čo ste uviedli vyššie. Služby v mnohých zariadeniach nie sú na takej úrovni, že by som bola za ne ochotná ešte aj platiť. Tak ako kamarátov a priateľov si vyberám, tak si vyberám aj podnik, ktorý navštívim.
    • dočasný končí

      Mne to pripomína futbal.

      Máme jedného Hamšíka a jedného Škrtela, ale slovenský futbal už roky rokúce stojí za ... (Možno som mal dať ešte viac bodiek, ale v slušnom texte sa nepatrí.) Takisto je to aj v gastronómii. Sme takmer 23 rokov po prevrate, 23 rokov tu zúri kapitalizmus, všetko sa dá kúpiť a doviezť, ale stále tu nie je generácia tých, čo gastronómii rozumejú. Je pár jednotlivcov, ale nie generácia. A to je rozdiel. V Československu sme sa mohli čosi priučiť od gastronómie českej (tam majú tradíciu a aj keď tiež nie sú na svetovej špici, celoplošne sú neporovnateľne ďalej), spoločné zákony a pravidlá nás tlačili viac dopredu, ale v ére samostatného štátu dosť stagnujeme. Po revolúcii (či prevrate?) bola gastronómia oblasťou, o ktorej si strašne veľa ľudí myslelo, že v nej najrýchlejšie zbohatnú. Platí tu ale základné a hádam jediné pravidlo: nikdy sa svetovým kuchárom nestane ten, kto chce zbohatnúť, ale ten kto rád varí a chce nakŕmiť ľudí dobrým jedlom. Ani "rád varím" nestačí. "Rád varím pre niekoho" - to je to podstatné. Tí s vidinou zbohatnutia fungujú bez akejkoľvek fantázie. Vycestujú niekam do sveta na zájazd, vidia kdesi čosi a skúšajú to u nás uvariť (väčšinou z našich surovín, pretože je to lacnejšie - viď mascarpone a tiramisu) a svoje reštaurácie vyzdobia predmetmi, ktoré u nás pôsobia ako päsť na oko. Inak vyznie napríklad soška Amora s fontánkou pri vchode do reštaurácie v malom mestečku kdesi na Sicílii a inak v tzv. nóbl reštaurácii pod Trenčianskym hradom (alebo kdekoľvek inde, aby som Trenčanov neurazil), kde je v interiéri pomiešaný francúzsky "ludvíkovský" nábytok, alebo nábytok v empírovom slohu s množstvom sadrových doplnkov z gréckej a rímskej mytológie a šlágrom reštaurácie je slaninovo-bryndzová pizza. Máme málo škôl, kde by sa mladí učili nielen dobre, zdravo a vkusne variť, ale aj stolovať, aby vám v tzv. nóbl reštaurácii nepriniesli príbor zabalený do servítky a neobsluhovali cez rameno z ktorej strany sa im zachce. (Preto majú nóbl reštaurácie vždy a zásadne okrúhle stoly, aby každý hosť sa cítil rovnako dôstojne a bolo mu servírované z pravej strany a nie ako sa čašníkovi zapáči.) Zatiaľ u nás stále platí, že ten, kto vie uvariť sáčkovú polievku si myslí, že reštaurácia je dobrá a rýchla cesta k zbohatnutiu. Čo je však najhoršie, dostane sa veľmi ľahko k licencii vlastniť reštauráciu a variť. V tom je podstata našej gastronomickej tragédie. Úmyselne hovorím tragédia, pretože vždy sme fungovali podľa Budapešti, Viedne, alebo Prahy, ale nikdy sme sa ani trochu nepokúsili rozvinúť našu gastronómiu a stolovanie.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  7. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 39 190
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 11 994
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 7 664
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 896
  5. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 5 013
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 4 288
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 908
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 488
  1. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  2. Pavol Burda: Dajte Ficovi, čo je Ficovo, a Bohu, čo je Božie
  3. Dušan Piršel: Spoločné prianie k veľkej noci
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Ľuboslava Šusteková: Jarná čajovňa
  6. Štefan Šturdzík: Skvelá Hejková.
  7. Martin Fronk: Hrady pre milionárov: Ako biznis oživí ruiny, ktoré štát ignoruje
  8. Lýdia Vargová: Čarovný svet folklóru
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 59 787
  2. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 231
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 18 931
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 16 487
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 13 900
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 029
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 863
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 433
  1. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  2. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  3. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  4. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  5. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  6. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  7. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  8. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video