Korzár logo Korzár Košice
Streda, 21. august, 2019 | Meniny má Jana
Nájdete nás na webe

Martin Korbelič: Bryndza je naším slovenským zlatom

Miluje východniarsku mačanku.

(Zdroj: TV JOJ)

Sympaťák, ktorého poznáme z relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja patrí k našej šéfkuchárskej špičke. Začínal v luxusnej reštaurácii Casablanca vo francúzskom štýle a neskôr pracoval vo vynikajúcej viedenskej reštaurácii. Absolvoval stáž vo francúzskom Lyone v reštaurácii ohodnotenej dvoma Michelinovými hviezdami a na jeho jedlách si pochutili napríklad muzikanti z kapely Scorpions či herec Kevin Costner. MARTIN KORBELIČ však tvrdí, že aj naša slovenská kuchyňa obstojí v svetovej konkurencii.

Ako podľa vás chutí Slovensko? Dá sa povedať, či existuje nejaká črta, ktorá by bola pre slovenskú gastronómiu typická?

– Slovensko chutí určite vynikajúco, niekde viac, niekde menej. Dalo by sa to rozdeliť do dvoch kategórií. Jedna skupina sú klasické tradičné jedlá vychádzajúce z histórie (bryndzové halušky, strapačky, lokše, cesnačka, kapustová polievka...) Druhá sú jedlá z blízkej minulosti a súčasnosti ovplyvnené kuchyňou okolitých krajín a sčasti svetovou kuchyňou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pochodili ste kus sveta, pobudli ste v krajinách, ktoré sú označované za raj gurmánov, ako napríklad Francúzsko, tak povedzte, ako je to teda s nami? Ťaháme za kratučký koniec, ako sa to zvykne hovoriť, alebo sa nemusíme hanbiť?

– Myslím si, že v mnohých prípadoch sa hanbiť naozaj nemusíme. Mal som možnosť ochutnať jedlá viacerých reštaurácií v zahraničí a musím povedať, že niektoré reštaurácie na Slovensku sú porovnateľné kvalitou a v mnohých prípadoch aj kvalitnejšie. Jedna z osobných skúseností pochádza práve z Francúzska, z reštaurácie ocenenej jednou Michelinovou hviezdou. Bol som nemilo prekvapený úrovňou kvality jedál a servisu. A stalo sa mi to viackrát. Preto si dovolím tvrdiť, že u nás je ozaj pár skvelých reštaurácií a ich počet, chvalabohu, narastá stále viac a viac. A úplne v pohode sa môžu rovnať úrovňou tým Michelinovým. Naše typické slovenské jedlá vedia byť veľmi chutné a atraktívne, treba len trošku popustiť uzdu fantázii.

Čo z našej gastronómie by ste „vyvážali“ a ponúkali aj slávnym osobnostiam bez rozpakov?

– Úplne s pokojom, na plné ústa a bez rozpakov by som vyzdvihol naše slovenské zlato, a to je naša skvelá bryndza. Tento produkt je skutočne naším skvostom, jeho nezameniteľná chuť má širokospektrálne využitie. Tento náš poklad by sme si mali naozaj chrániť.

Varili ste aj pre hviezdy zvučných mien, bolo v tom aj niečo naše, slovenské?

– Áno, určite bolo. V podstate to bola tradičná slovenská kuchyňa oblečená v modernom šate.

A aké sú však slovenské gastronomické zlozvyky, ktorými to kazíme a ktoré by ste vymazali zo zemského povrchu?
– Máme také neduhy, napríklad zahusťovanie polievok, omáčok a prívarkov múkou. Veď pokojne sa môže použiť zemiak, zahusťovať sa dá redukovaním, pri zeleninových jedlách môžeme jedlo zahustiť zeleninou. Máme tiež potrebu do všetkého dávať kečup a používať syr v črievku. A patrí sem aj používanie glutamanu a sušených byliniek.

Čo je vlastne vašou srdcovkou spomedzi slovenských jedál, čoho sa nikdy, ako sa hovorí, neviete dojesť?

– Ja mám rád slovenské jedlá, takže sa nebudem obmedzovať vo výbere toho najchutnejšieho. Mám rád pokrmy zo zemiakov, kyslej kapusty, slovenské polievky, zabíjačkové produkty, slovenské sladké dobrotky.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BGM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BGM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  2. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  4. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  2. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  4. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  5. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  6. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  7. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  8. Dobrá správa z Domaše: Hotel Zátoka na Eve opäť funguje
  9. Prečo si investori zadávajú do vyhľadávača ružové diamanty?
  10. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  1. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 11 982
  2. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 111
  3. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 881
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 585
  5. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 5 568
  6. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 064
  7. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 4 860
  8. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 612
  9. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 385
  10. Last minute tipy: All inclusive dovolenka na Severnom Cypre 4 328

Neprehliadnite tiež

Mimoriadna situácia pre zosuvy pôdy trvá v Košiciach už päť mesiacov

Podľa obyvateľov sa nič nerobí. Mesto čaká na projektovú dokumentáciu.

Cesta v Košickej Novej Vsi je od marca uzavretá.
V podchode je už nainštalovaný aj odkvap. Stavbári podľa vyjadrenia mesta majú problémy s vodou vyriešiť do konca augusta.

V kauze obchodovania s anabolickými steroidmi pribúdajú obvinení

Po majiteľovi fitnescentra stíhajú aj jeho zamestnancov a lekárničku.

Políciou vlani zadržané balenia liekov.

Projekt mrakodrapu vedľa Kalvárie rozhádal Košičanov

Časť v ňom vidí možnosť rozvoja, kritici sa obávajú zhoršenia dopravy.

Do areálu tlačiarní prišli desiatky obyvateľov Severu ale i Starého mesta, na ktorých hranici by mal nový komplex stáť.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Keď sme ešte Rómov volali cigáni (píše Beata Balogová)

Nobelistka vysvetlila, aké to je, keď páli farba kože a tú bolesť cítia generácie.

Toni Morrisonová.
Stĺpček Petra Schutza

Kde sa začína a kde končí rebélia Pellegriniho

Kalavská i Pellegrini boli porazení tak v rámci Smeru, ako aj celej koalície.

Komentátor SME Peter Schutz.
Prezidentka Čaputová a kancelérka Merkelová.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop