Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Martin Korbelič: Bryndza je naším slovenským zlatom

Miluje východniarsku mačanku.

(Zdroj: TV JOJ)

Sympaťák, ktorého poznáme z relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja patrí k našej šéfkuchárskej špičke. Začínal v luxusnej reštaurácii Casablanca vo francúzskom štýle a neskôr pracoval vo vynikajúcej viedenskej reštaurácii. Absolvoval stáž vo francúzskom Lyone v reštaurácii ohodnotenej dvoma Michelinovými hviezdami a na jeho jedlách si pochutili napríklad muzikanti z kapely Scorpions či herec Kevin Costner. MARTIN KORBELIČ však tvrdí, že aj naša slovenská kuchyňa obstojí v svetovej konkurencii.

Ako podľa vás chutí Slovensko? Dá sa povedať, či existuje nejaká črta, ktorá by bola pre slovenskú gastronómiu typická?

SkryťVypnúť reklamu

– Slovensko chutí určite vynikajúco, niekde viac, niekde menej. Dalo by sa to rozdeliť do dvoch kategórií. Jedna skupina sú klasické tradičné jedlá vychádzajúce z histórie (bryndzové halušky, strapačky, lokše, cesnačka, kapustová polievka...) Druhá sú jedlá z blízkej minulosti a súčasnosti ovplyvnené kuchyňou okolitých krajín a sčasti svetovou kuchyňou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pochodili ste kus sveta, pobudli ste v krajinách, ktoré sú označované za raj gurmánov, ako napríklad Francúzsko, tak povedzte, ako je to teda s nami? Ťaháme za kratučký koniec, ako sa to zvykne hovoriť, alebo sa nemusíme hanbiť?

– Myslím si, že v mnohých prípadoch sa hanbiť naozaj nemusíme. Mal som možnosť ochutnať jedlá viacerých reštaurácií v zahraničí a musím povedať, že niektoré reštaurácie na Slovensku sú porovnateľné kvalitou a v mnohých prípadoch aj kvalitnejšie. Jedna z osobných skúseností pochádza práve z Francúzska, z reštaurácie ocenenej jednou Michelinovou hviezdou. Bol som nemilo prekvapený úrovňou kvality jedál a servisu. A stalo sa mi to viackrát. Preto si dovolím tvrdiť, že u nás je ozaj pár skvelých reštaurácií a ich počet, chvalabohu, narastá stále viac a viac. A úplne v pohode sa môžu rovnať úrovňou tým Michelinovým. Naše typické slovenské jedlá vedia byť veľmi chutné a atraktívne, treba len trošku popustiť uzdu fantázii.

SkryťVypnúť reklamu

Čo z našej gastronómie by ste „vyvážali“ a ponúkali aj slávnym osobnostiam bez rozpakov?

– Úplne s pokojom, na plné ústa a bez rozpakov by som vyzdvihol naše slovenské zlato, a to je naša skvelá bryndza. Tento produkt je skutočne naším skvostom, jeho nezameniteľná chuť má širokospektrálne využitie. Tento náš poklad by sme si mali naozaj chrániť.

Varili ste aj pre hviezdy zvučných mien, bolo v tom aj niečo naše, slovenské?

– Áno, určite bolo. V podstate to bola tradičná slovenská kuchyňa oblečená v modernom šate.

A aké sú však slovenské gastronomické zlozvyky, ktorými to kazíme a ktoré by ste vymazali zo zemského povrchu?
– Máme také neduhy, napríklad zahusťovanie polievok, omáčok a prívarkov múkou. Veď pokojne sa môže použiť zemiak, zahusťovať sa dá redukovaním, pri zeleninových jedlách môžeme jedlo zahustiť zeleninou. Máme tiež potrebu do všetkého dávať kečup a používať syr v črievku. A patrí sem aj používanie glutamanu a sušených byliniek.

SkryťVypnúť reklamu

Čo je vlastne vašou srdcovkou spomedzi slovenských jedál, čoho sa nikdy, ako sa hovorí, neviete dojesť?

– Ja mám rád slovenské jedlá, takže sa nebudem obmedzovať vo výbere toho najchutnejšieho. Mám rád pokrmy zo zemiakov, kyslej kapusty, slovenské polievky, zabíjačkové produkty, slovenské sladké dobrotky.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BGM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5BGM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  3. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  4. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  5. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  9. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  1. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 392
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 14 920
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 885
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 488
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 943
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 514
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 276
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 134
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 5 937
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 892
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Ak by sa robili ďalšie kompromisy, Krajčí je ochotný odstúpiť (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 224-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 526 obetí. Vláda predĺžila lockdown.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Matovič vyhral na celej čiare

Čo si premiér odmakal, dostal Pellegrini zadarmo.

Peter Tkačenko

Dokedy sa treba otestovať a čo sa zmení? (otázky a odpovede)

Testovanie si vo februári zopakujú najhoršie okresy.

Igor Matovič.
Komentár Petra Schutza

Antisystémový recidivista Pellegrini

Matovič je najväčší problém súčasnosti, no demokraciu neohrozuje.

Peter Schutz

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop