Korzár logo Korzár Košice

Bošpor prevonia kuchyňu, ciberej zahreje, šuteméň poteší

Abovské gazdiné vyčarili obed aj zo zvyškov.

Pani Mária (prvá zľava) udržuje spoločne so ženskou speváckou skupinou Olšava tradície.Pani Mária (prvá zľava) udržuje spoločne so ženskou speváckou skupinou Olšava tradície. (Zdroj: archív)

Mária Kinlovičová býva v Ruskove. Patrí do generácie, v ktorej ak dievča nevedelo variť, bola to hanba. Tradičné recepty sa v jej rodine odovzdávali z generácie na generáciu.

Aj ona svoju dcéru a dnes už aj nevestu priučila, ako sa varia hajtvaňoše alebo bošpor, jedlá typické pre Abov.

Pani Mária je aktívna aj na dôchodku. Spolu s ďalšími ženami z obce spieva v ženskom speváckom súbore Olšava.

Jedenásť dám aj s vedúcou Bernadetou Kažimírovou udržiava staré zvyky a piesne z Abova. Pravidelne sa stretávajú na skúškach, kde nechýba ani dobrý koláčik alebo iná dobrota, a neraz je to nejaké tradičné jedlo, na ktoré sa dnes už často zabúda.

SkryťVypnúť reklamu

Zapísané recepty sú v týchto rodinách skôr vzácnosťou, generácie si ich posúvajú ústnym podaním a sú rodinným pokladom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Variť musela vedieť každá

„V celom Above sa varilo podobne. Tie naše jedlá sa až tak nelíšia podľa oblastí. Mňa učila variť mama, hoc mi zomrela, keď som mala trinásť rokov, naučila som sa od nej veľa. Bolo bežné, že som varievala odmala s ňou,“ hovorí Mária Kinlovičová.

„Potom som sa učila od macochy a neskôr aj od svokry, susedov variť tie naše valalské jedlá,“ dodáva s úsmevom.

Vysvetľuje, že nevedieť variť jednoducho neexistovalo. „Ono to ani neboli náročné jedlá, varilo sa rýchlo a chutne.“

Kaša s cibuľou

Jedno z najtypickejších jedál pre Abov je podľa pani Márie bošpor.

„Hladká múka sa nasucho opražila, zaliala vodou, pridal sa cesnak, soľ, ocot, červená paprika a na vrch sa ešte pridáva opražená cibuľka. V zime sa dávala aj surová kyslá kapusta. Je to vlastne taká hustá kaša.“

SkryťVypnúť reklamu

Bošpor si často varieva aj dnes: „Minule ku mne prišla kamarátka na návštevu a už od dverí sa ma pýtala, čo som varila, že to tak dobre vonia. Tak som jej povedala, že bošpor a ona sa chytila za hlavu, že už naň aj zabudla a nevarila ho od mamičkinej smrti.“

Ciberej aspoň raz za týždeň

Typickým starým jedlom, ktoré si určite z času na čas urobíme doma aj dnes, bola zameška. Je to kukuričná kaša, ktorá sa varila len s vodou, bez mlieka.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5BHD na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 31 184
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 644
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 416
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 405
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 431
  6. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 984
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 373
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 148
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu