Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa
Nájdete nás na webe

Bošpor prevonia kuchyňu, ciberej zahreje, šuteméň poteší

Abovské gazdiné vyčarili obed aj zo zvyškov.

Pani Mária (prvá zľava) udržuje spoločne so ženskou speváckou skupinou Olšava tradície.(Zdroj: archív)

Mária Kinlovičová býva v Ruskove. Patrí do generácie, v ktorej ak dievča nevedelo variť, bola to hanba. Tradičné recepty sa v jej rodine odovzdávali z generácie na generáciu.

Aj ona svoju dcéru a dnes už aj nevestu priučila, ako sa varia hajtvaňoše alebo bošpor, jedlá typické pre Abov.

Pani Mária je aktívna aj na dôchodku. Spolu s ďalšími ženami z obce spieva v ženskom speváckom súbore Olšava.

Jedenásť dám aj s vedúcou Bernadetou Kažimírovou udržiava staré zvyky a piesne z Abova. Pravidelne sa stretávajú na skúškach, kde nechýba ani dobrý koláčik alebo iná dobrota, a neraz je to nejaké tradičné jedlo, na ktoré sa dnes už často zabúda.

Zapísané recepty sú v týchto rodinách skôr vzácnosťou, generácie si ich posúvajú ústnym podaním a sú rodinným pokladom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Variť musela vedieť každá

„V celom Above sa varilo podobne. Tie naše jedlá sa až tak nelíšia podľa oblastí. Mňa učila variť mama, hoc mi zomrela, keď som mala trinásť rokov, naučila som sa od nej veľa. Bolo bežné, že som varievala odmala s ňou,“ hovorí Mária Kinlovičová.

„Potom som sa učila od macochy a neskôr aj od svokry, susedov variť tie naše valalské jedlá,“ dodáva s úsmevom.

Vysvetľuje, že nevedieť variť jednoducho neexistovalo. „Ono to ani neboli náročné jedlá, varilo sa rýchlo a chutne.“

Kaša s cibuľou

Jedno z najtypickejších jedál pre Abov je podľa pani Márie bošpor.

„Hladká múka sa nasucho opražila, zaliala vodou, pridal sa cesnak, soľ, ocot, červená paprika a na vrch sa ešte pridáva opražená cibuľka. V zime sa dávala aj surová kyslá kapusta. Je to vlastne taká hustá kaša.“

Bošpor si často varieva aj dnes: „Minule ku mne prišla kamarátka na návštevu a už od dverí sa ma pýtala, čo som varila, že to tak dobre vonia. Tak som jej povedala, že bošpor a ona sa chytila za hlavu, že už naň aj zabudla a nevarila ho od mamičkinej smrti.“

Ciberej aspoň raz za týždeň

Typickým starým jedlom, ktoré si určite z času na čas urobíme doma aj dnes, bola zameška. Je to kukuričná kaša, ktorá sa varila len s vodou, bez mlieka.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BHD na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BHD na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  2. Virtuálne sídlo v Bratislave
  3. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  4. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  6. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  7. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  8. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 596
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 991
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 492
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 753
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 269
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 602
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 7 613
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 328
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 518
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 967

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Pytliak zabil medveďa v najprísnejšom stupni ochrany

Prípad z Tichej doliny v Tatrách vyšetruje polícia.

Priebežne aktualizované

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Bez Čechov by Tatry neboli, kde sú. Podpísali sa pod ich rozvoj

Z ich nápadov a projektov Tatranci čerpajú dodnes.

II. liga: Prešov a Poprad si pripísali tri body

Lokomotíva, Lipany a Trebišov remizovali.

Po havárii na Rally Košice skončila posádka v nemocnici

Česká dvojica vyletela z trate, zastavil ich strom.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kde sa vzala treska, vyprážaný syr a omáčka uho

Ako vznikli ikonické pokrmy socializmu.

DOMOV

Šéf Reportérov: Otázky na Kočnera podráždili Fica aj Sulíka

Nebojím sa žalôb, tvrdí šéf Reportérov RTVS Vincent Štofaník.

Píše Roman Jančiga - Fórum

Kým sme boli pred sto rokmi

Rómovia nám najlepšie ukazujú našu minulosť v Uhorsku.

Píše Petr Kocina

Podvody so záverečnými prácami sa vymkli kontrole

Kauza Dankovej práce je takou hanbou, pri ktorej sa ťažko hľadajú paralely.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop