Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 18. december, 2018 | Meniny má Sláva, Slávka
Nájdete nás na webe

Bošpor prevonia kuchyňu, ciberej zahreje, šuteméň poteší

Abovské gazdiné vyčarili obed aj zo zvyškov.

Pani Mária (prvá zľava) udržuje spoločne so ženskou speváckou skupinou Olšava tradície.(Zdroj: archív)

Mária Kinlovičová býva v Ruskove. Patrí do generácie, v ktorej ak dievča nevedelo variť, bola to hanba. Tradičné recepty sa v jej rodine odovzdávali z generácie na generáciu.

Aj ona svoju dcéru a dnes už aj nevestu priučila, ako sa varia hajtvaňoše alebo bošpor, jedlá typické pre Abov.

Pani Mária je aktívna aj na dôchodku. Spolu s ďalšími ženami z obce spieva v ženskom speváckom súbore Olšava.

Jedenásť dám aj s vedúcou Bernadetou Kažimírovou udržiava staré zvyky a piesne z Abova. Pravidelne sa stretávajú na skúškach, kde nechýba ani dobrý koláčik alebo iná dobrota, a neraz je to nejaké tradičné jedlo, na ktoré sa dnes už často zabúda.

Zapísané recepty sú v týchto rodinách skôr vzácnosťou, generácie si ich posúvajú ústnym podaním a sú rodinným pokladom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Variť musela vedieť každá

„V celom Above sa varilo podobne. Tie naše jedlá sa až tak nelíšia podľa oblastí. Mňa učila variť mama, hoc mi zomrela, keď som mala trinásť rokov, naučila som sa od nej veľa. Bolo bežné, že som varievala odmala s ňou,“ hovorí Mária Kinlovičová.

„Potom som sa učila od macochy a neskôr aj od svokry, susedov variť tie naše valalské jedlá,“ dodáva s úsmevom.

Vysvetľuje, že nevedieť variť jednoducho neexistovalo. „Ono to ani neboli náročné jedlá, varilo sa rýchlo a chutne.“

Kaša s cibuľou

Jedno z najtypickejších jedál pre Abov je podľa pani Márie bošpor.

„Hladká múka sa nasucho opražila, zaliala vodou, pridal sa cesnak, soľ, ocot, červená paprika a na vrch sa ešte pridáva opražená cibuľka. V zime sa dávala aj surová kyslá kapusta. Je to vlastne taká hustá kaša.“

Bošpor si často varieva aj dnes: „Minule ku mne prišla kamarátka na návštevu a už od dverí sa ma pýtala, čo som varila, že to tak dobre vonia. Tak som jej povedala, že bošpor a ona sa chytila za hlavu, že už naň aj zabudla a nevarila ho od mamičkinej smrti.“

Ciberej aspoň raz za týždeň

Typickým starým jedlom, ktoré si určite z času na čas urobíme doma aj dnes, bola zameška. Je to kukuričná kaša, ktorá sa varila len s vodou, bez mlieka.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BHD na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BHD na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  3. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  4. Nestíhate nakupovať darčeky?
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  6. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  7. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  1. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  2. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  3. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  4. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  5. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  6. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  7. 4 body úspechu realizácie stavby
  8. BIT arbitration within the context of recent CJEU decision
  9. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  10. Nestíhate nakupovať darčeky?
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 75 604
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 000
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 11 781
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 7 198
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 6 762
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 907
  7. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 104
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 3 080
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 3 007
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 502

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Mesto Košice: EEI predlžuje parkovacie karty v rozpore s nariadením

Avizuje, že od začiatku budúceho roka môžu byť so správou parkovania problémy.

Na úradníkov chce ísť poslanec protikorupčnými opatreniami

Bývalý aktivista ich upodozrieva z neriešenia porušení zákonov.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Všesvet

Brno je skrytý poklad, ukážeme vám jeho tajomstvá

Mesto hospůdek a modernej architektúry.

DOMOV

Slovensko podporilo globálny pakt OSN o utečencoch

Pakt o utečencoch schválili drvivou väčšinou hlasov.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop